Ljubičić s lakoćom do prve pobjede

IVAN LJUBIČIĆ s lakoćom je u prvom meču povijesnog finala Davis Cupa u bratislavskoj Sibamac Areni pobijedio Karola Kučeru.

Kako je drugi slovački reket Karol Beck radi ozljede koljena ipak odustao od igranja mečeva u singlu, na teren Sibamac Arene protiv našeg Ivana Ljubičića prvi je izašao veteran Karol Kučera.

U Sibamac Areni je oko tri četvrtine hrvatskih navijača, što je bio dodatan motiv za Ivana Ljubičića.

Ljubičić je cijeli meč odlično odigrao, no niti u jednom trenutku nije prepuštao inicijativu Kučeri.

U prvom i drugom setu Ljubičić je po jednom oduzimao servis Slovaku, da bi u trećem setu to učinio u dva navrata. Četvrti break ujedno je bio i posljednji gem meča.

Prvom pobjedom, koju su svi očekivali, Hrvatska je ostvarila prednost od 1:0.

Ljubičića u subotu očekuje meč parova, a u nedjelju meč s Hrbatyem. Pobijedi li u sva tri Ljubičić će izjednačiti rekord Johna McEnroa od dvanaest pobjeda u nizu.

Naravno, to bi podrazumjevalo da Hrvatska osvoji finale Davis Cupa.

Profil Ivana Ljubičića pročitajte ovdje.

Profil Karola Kučere pročitajte ovdje.

Meč je ubojitim servisom otvorio Ivan Ljubičić, te je s lakoćom osvojio prvi gem povijesnog susreta. Već u prvoj igri uočila se golema Ljubičićeva nadmoć, kako na servisu, tako i na igri s osnovne crte.

Prvi gem Ljubo je uspješno priveo kraju servisom od čak 218 km/h. Kučera je djelovao dosta sporo i nesamopouzdano u odnosu na našeg tenisača.

Ljubo je do prve duple prilike za break došao već u drugoj igri, no slovački tenisač uspio je doći do izjednačenja. Prvi puta u meču Kučera je uputio ubojit servis, te je uspio spasiti gem.

No, Ljubo je nastavio sa svojom igrom. Ubojit servis, koncentrirana igra na crti i odličan forehand ostavili su Kučeru bez mogućnosti da se kvalitetno namjesti ili opasnije zaprijeti. Treća igra tako je s lakoćom pripala našem prvom reketu.

Kučera je u četvrtoj igri izašao na mrežu i pogodio. Na vrlo lijep način osvojio je poen i podigao Arenu na noge. Cijeli gem bio je u njegovom znaku, pa smo pomislili da Ljubo ipak malo previše dopušta vidno slabijem protivniku.

Našeg tenisača začudio je vrlo dobar Kučerin servis, pa je shvatio da meč mora nastaviti u maksimalnom angažmanu.

(break Ljubičić) Kučera se poprilično opustio, izlazio je na mrežu i poentirao. No, protiv Ljubinog servisa nije se moglo i na semaforu je nakon 27 minuta igre pisalo 3:2 u korist našeg tenisača. Treću priliku za break Ljubo je dobio u šestoj igri te ju je vrlo pametno iskoristio.

Prednost od 4:2 bila je dovoljna za mirno privođenje prvog seta kraju. No, Kučera je strpljivom i pametnom igrom u sedmoj igri došao do prve prilike za break. Zahvaljujući sjajnom Ivanovom servisu nije ju mogao realizirati. Ljubo je u devetoj igri došao do prilike da servira za set.

Besprijekoran prvi servis i dalje je bio glavno Ivanovo oružje koje mu je donijelo čak tri set lopte. Kučera je sjajnim forehandom uspio spasiti prvu, ali ne i drugu set loptu. Ivan je napravio veliki dio posla s osvojenim prvim setom. Napomenimo kako je Ljubo tijekom prvog seta imao čak 70 posto uspješnog prvog servisa.

Drugi set (Ljubičić)

Drugi set otvorio je Kučera svojim servisom.

(break Ljubičić) Oba igrača osvojila su svoje prve servise, da bi u trećem gemu Ljubičić pri rezultatu 0:40 imao čak tri break lopte. Break je Ljubičić ostvario efektnim smešom.

Ivanovi servisi dosežu brzine preko 220 km/h. Vrlo mirno naš tenisač osvaja svoje servise. Preciznim udarcima, koji često završavaju na samoj crti, Ivan je u šestom gemu drugog seta imao prednost od 0:30. Slovački igrač ipak je uspio nadoknaditi Ivanovu prednost zahvaljujući dvjema neprisiljenim pogreškama.

Ljubičić je pri rezultatu 4:5 servirao za drugi set. Vrlo siguran na osnovnoj liniji i na mreži Ivan se odlično suprostavio slovačkom igraču. Pri 40:15 imao je dvije set lopte. As servisom Ivan je efektno završio drugi set.

Treći set (Ljubičić)

I treći set otvorio je Kučera svojim servisom.

Do početka trećeg seta Ljubičić je osvojio čak 64 poena, dok je njegov slovački protivnik osvojio 45 poena. Ivan je imao stopostotni ubačaj drugog servisa, a od šest break prilika ostvario je dvije. Kučera je u prvom setu imao jednu, no nije uspio oduzeti servis našem tenisaču.

(break Ljubičić) Već u prvom gemu Ljubičić je imao dvije prilike za break, a drugu je iskoristio za 2:0.

Kučera je u nastavku meča uspio na svoj servis dogurati do 40:15, te je nakon posljednjeg boda smanjio na 2:1.

Ljubičić je svoj gem dobro počeo, međutim slovački tenisač nije želio lako prepustiti bodove našem igraču. Nakon izjednačenja na 30:30, Ljubičić je lijepim as servisom došao do 40:30, nakon čega je servirao kvalitetnu lopticu koju je Kučera jednom uspio vratiti, dok mu je drugi put lopta otišla van, da bi Ljubo poveo sa 3:1.

Treći Kučerin gem trećeg seta počeo je slično kao i prethodna igra. Igrači su došli do 30:30, nakon čega je Slovak ipak uspio prevariti Ljubičića te je došao do 40:30. No, Ljubo je odlučio da mu neće lako predati gem te je izjedanačio na 40:40.

Nakon toga uslijedilo je dugo vraćanja loptice koje je nakon desetak puta oplodio Ljubičić lijepim uzvratom loptice i uzimanjem prednosti. Kučera je nakon toga ponovno izjednačio rezultat, poslije čega je uslijedio relativno lagan dolazak do rezultata 3:2.

Pri rezultatu 2:3 Ljubičić je odlično servirao. Njegov servis bio je prejak za Kučeru koji čak tri puta nije uspio vratiti loptu na Ivanovu stranu mreže.

U sedmom gemu trećeg seta pri 4:2 Ljubičić je na 30:40 imao novu break loptu, no Kučera uspjeva izjednačiti rezultat. Efektnim asom Slovak je ipak spasio svoj servis.

Trinaestim as servisom Ivan je pri 4:3 efektno osvojio svoj servis. U ovom gemu Kučera je osvojio tek jedan poen.

(break, meč Ljubičić) Kod rezultata 3:5 Ljubičić je na Kučerin servis imao 0:40 i tri meč lopte. Drugu je osvojio i ostvario desetu uzastopnu pobjedu u Davis Cupu ove sezone.

(Screenshot:)

Pročitajte više