Ljubičić s lakoćom do svog prvog Grand Slam četvrtfinala

IVAN LJUBIČIĆ po prvi put u svojoj karijeri plasirao se u četvrtfinale Grand Slam turnira. Iza sebe je u Rod Laver Areni ostavio švedskog veterana Thomasa Johanssona, nekadašnjeg pobjednika Australije. 

I u novoj teniskoj godini Ljubo nam daje razloga za zadovoljstvo. Ponovo svom protivniku nije prepustio set i ponovo je s nevjerojatnom lakoćom, gotovo bez grešaka, došao do velike pobjede. Rezultat od 6:2, 6:4, 6:4 u korist Ljube dovoljno će reći. Jedan od najboljih Ljubinih prijatelja s Toura u današnjem meču jednostavno nije imao šanse.

Bila je to još jedna u nizu sjajnih Ljubinih predstava, nestali su problemi sa servisom koje je spominjao na početku turnira, svakim novim mečom obogaćuje arsenal svojih udaraca. Tijekom sva tri seta Ljubo je na terenu imao potpun autoritet, prisiljavao je Šveđanina na pogreške. koje je kasnije itekako kažnjavao.

Švedski veteran i naš prvi reket poznaju se već jako dugo. U dosadašnjih pet susreta Johansson je slavio tri puta, no napomenimo da ga je Ljubo oba puta tukao prošle godine.

Rod Laver Arenu preplavili su hrvatski, ali i švedski navijači, koji su, već tradicionalno, došli podržati svoje favorite. No, Ljubini navijači bili su glasniji i svakako motiviraniji, što je naš tenisač nagradio novom pobjedom.

U četvrtfinalu našeg tenisača očekuje vrlo težak ispit jer će se na drugoj strani naći Cipranin Marcos Baghdatis. 20-godišnji tenisač u osmini finala slomio je otpor Amerikanca Andyja Roddicka i time postao priča dana Australian Opena.

Podsjetimo, Cipranin je Ljubičića lani na istim ovim terenima pobijedio već u drugom kolu, stoga će naš tenisač imati veliki motiv prilikom njihovog novog ogleda.

Tijek meča:

Šveđanin je bez većih problema došao do prve igre na svom servisu. No, Ljubo je vrlo sigurno ušao u svoj prvi meč osmine finala Grand Slam turnira. Iako tijekom prvih nekoliko mećeva nije bio naročito zadovoljan svojim servisom, ta je situacija sada iza njega. Svoj prvi as u današnjem meču Ljubo je zabio sa brzinom od 207 km/h.

Iako, već u drugoj igri Johansson je uspio doći do izjednačenja. Ljubo je stvar lako riješio; novim as servisom došao je do prve igre na svom servisu.

Ljubo nije dugo čekao na novu priliku za break. U sedmoj igri doslovno je razbio Šveđanina i došao do prilike da servira za set. Nakon kratkog pripetavanja Ljubo je napravio prvi veliki korak ka četvrtfinalu Australian Opena.

U drugom setu obojica tenisača čvrsto su držali svoje servise, sve do sedme igre, kada je naš tenisač došao do nove šanse za break. No, Šveđanin se vrlo sretno izvukao i izjednačio na 40-40. No, Johansson je ponovo pogriješio u ključnom momentu; dva puta loptica je završila u mreži i Ljubo je došao do velikog vodstva, kasnije i do prilike da servira za drugi set.

Prema Johanssoonovoj statistici ne bi se dalo naslutii da je na terenu potpuno deklasiran, u winnerima je bio vrlo blizu našem tenisaču, no uništile su ga pogreške (3:8 do kraja drugog seta), i naravno, besprijekorna Ljubina igra. Treći set servisom je otvorio 30-godišnji Šveđanin.

Johanssonova igra padala je iz igre u igru, no, nije se moglo reći da se potpuno predao. Tražio je svoju priliku, ali pokraj Ljube ju jednostavno nije mogao pronaći. Ako bi zatvarao paralelu, Ljubo bi opalio neuhvatljivu dijagonalu, kada bi izašao na mrežu, naš tenisač imao je adekvatan odgovor.

Do prve break lopte u trećem setu Ljubo je došao u petoj igri. Šveđanin je prvo napravio duplu servis pogrešku, kasnije je dvije loptice uputio u out. Ljubo je s novim breakom imao meč u svojim rukama.

Ekspresnom brzinom naš tenisač došao je na korak do četvrtfinala. Johansson je sve više griješio, išao je na sve ili ništa, no Ljubo je takve pokušaje riješavao servisom. Unato golemom iskustvu, Ljubo je pokazao malu nervozu prilikom gem servisa za meč. No, uspio je osigurati tri meč lopte od kojih je iskoristio već prvu.

 

D.R.

Pročitajte više