Ljubo i Karlović ispali već u prvom kolu US Opena

OBA HRVATSKA tenisača eliminirana su u prvom kolu posljednjeg Grand Slama sezone US Opena. Ljubičić je posrnuo na Lopezu, koji je bio bolji s 3:0 u setovima (6-3, 6-3, 6-3), a Ivo Karlović izgubio je od Šveđanina Soderlinga također u tri seta (6-4, 7-6, 7-5).

Izjava Ivana Ljubičića nakon ždrijebanja za posljednji Grand Slam godine da baš i nije imao sreće sa protivnikom u prvom kolu, nažalost dobila je noćas nepobitnu potvrdu.

Španjolac Feliciano Lopez bio je mnogo bolji nego što to govori njegov ranking (77), što je i Ljubo rekao prije meča, i na terenu je on izgledao kao nositelj br. 3. Uostalom skor od 2-2 u dosadašnjim mečevima, wimbledonski maraton u 5 setova (Ljubo je bio gotovo izgubljen u 5.), te poraz na zemlji u Gstaadu nagovještavali su težinu posla za najboljeg hrvatskog tenisača.

Potvrda je stigla vrlo brzo. Već u petom gemu Ljubin servis se ljuljao. Španjolac je došao do break lopte ali je Ljubičićev drugi servis (kick) spasio stvar.

S druge strane na servis Lopeza Ljubo nije niti jednom došao do prvog poena a kamoli do break lopte.

U sedmoj igri, na Ljubin servis, Lopez je igrao samo u jednom smjeru prema naprijed. Za tren oka je došao do tri breaka 0-40, Ljubo je uspio spasiti sve tri. Za izjednačenje je ispalio as od 143 milje na sat odnosno skoro 230 km na sat, ali nije bilo dovoljno za osvajanje gema. S dva beckhend slicea u mrežu, servis je izgubljen, a ubrzo zatim i set.

U drugom setu scenarij je bio vrlo sličan. Lopez je i dalje izgledao bolje. Sve vrijeme je čvrsto diktirao ritam, držao meč pod kontrolom. S osnovne crte je igrao sigurno, kretao se sjajno, otvarao teren, a na mrežu dolazio kada je situacija bila potpuno čista.

Servirao je moćno, osvojio je čak 93% poena na prvi servis, Ljubo samo 67%. I omjer winera je bio deficitaran za Ljubu 27-39, veliki broj neforsiranih gresaka 27. Ivan Ljubičić vjerojatno nije odigrao meč u posljednjih nekoliko godina, a da nije imao niti jednu break loptu.

Noćas nije bio čak ni blizu, samo je jednom došao na 0-30 i na 40-40 i to se sve događalo u trećem setu kada je Lopez već čvrsto koračao ka pobjedi u tri seta.

Tako je eto novi predsjednik Udruženja tenisača ATP (Ljubo je jučer izabran na tu funkciju) treći put US open završio u prvom kolu. Prvi put 2000. izgubio je od Johanssona, 2004. je morao zbog ozljede predati Koreancu Leeu kod 1-1 u setovima. I noćas u 3 seta od Lopeza za samo 1 sat i 44 minute, kada je ustvari došao na US Open sa najvećim ambicijama do sada.

Momir Jelovac

Pročitajte više