Ljubo prošao prvo kolo US Opena, Karlović ispao

IVAN LJUBIČIĆ je uvjerljivo prošao prvu prepreku na US Openu. U tri seta je svladao belgijskog tenisača Kristofa Vliegena 6-1, 7-6( 1), 6-1.

Ivo Karlović je, nažalost, još jednom posrnuo u prvom kolu. Očekivanja da ce Clement biti neugodan protivnik obistinila su se. Francuz je dobio meč u pet setova, iako se Karlovic uspio vratiti nakon 0-2. Rezultat je bio 7-6 (5), 6-4, 4-6, 6-7(6), 6-4.

Ljubo je potpuno dominirao u prvom i trećem setu, a teži posao imao je tek u drugom, kojeg je uspješno okončao u tie-breaku, sa samo jednim izgubljenim poenom.

Ljubo će u 2. kolu igrati protiv pobjednika susreta između Nijemca Mefferta i Rumunja Pavela.

Bio je to drugi međusobni susret Ljubičića i Vliegena, i druga pobjeda hrvatskog asa. Prvi susret bio je puno dramatičniji, budući da je Vliegen u tie-breaku trećeg seta propustio meč loptu.

Ljubičiću je ovo sedma pobjeda na US Openu, uz osam poraza, a najbolji rezultat ostvario je 2005., kada je prošao dva kola, a u trećem je izgubio od Francuza Richarda Gasqueta u pet setova.

Karloviću ni 38 aseva nije pomoglo

U prvom setu oba su tenisača po jednom izgubili servis. U tie-breaku je Clement poveo s 4-1 uz dva servisa. Karlović je s dva mini-breaka stigao do 5-5, ali je izgubio naredna dva poena.

U drugom je setu odlučujući bio break Francuza u 10. gemu, kada je, nakon 0-40 na servis našeg tenisača, odmah iskoristio prvu set loptu. Ipak, Karlović se vraća u meč i s oduzetim servisom u trećem gemu trećeg seta osigurava produžetak meča.

Četvrti set bio je naročito dramatičan. Clement je poveo s 2-0, no, naš je igrač odmah vratio izgubljeni servis, a u petom gemu je propustio veliku priliku za novi break. Igrajući duboko u terenu, njegov je forhend zapeo za vrh mreže na break loptu. Karlović je odličnim servisima izvukao 15-40 u sedmom gemu, a potom je Francuz na isti način, u sljedećem, 8. gemu, servis winnerima obranio dvije vezane break lopte hrvatskog igrača (15-40). Nove dvije prilike za break Karlović je propustio u 11. gemu. Francuz se spasio s prolazom Karlovića na mreži, a potom i izravnim poenom iz servisa. Francuz je zaprijetio u sljedećem gemu, bio je na dva poena od pobjede (15-30), ali je Hrvat odigrao fantastično na mreži, a potom je ostatak posla riješio servisima. Najveća drama odigravala se ipak u tie-breaku. Karlović je poveo sa 6-1, osigurao pet vezanih set lopti (dvije na svoj servis), ali nije iskoristio niti jednu! Ipak, s novim mini-breakom stigao je do šeste set lopte, koju je realizirao poenom iz drugog servisa, tek nakon trećeg voleja na mreži.

No, u petom setu je Clement pronašao formulu za pobjedu, za što mu je dovoljan bio break u trećem gemu.

Karlović je servirao 38 aseva (Clement 10), ali i napravio čak 75 neprisiljenih pogrešaka, čak 55 više od svog suparnika!

Bio je to njihov peti međusobni susret i treća pobjeda Clementa. Od prethodna četiri, čak tri su odigrali na travi, dva ove godine. Clement je bio bolji u četvrtfinalu londonskog Queen's Cluba, a naš tenisač u finalu Nottinghama.

U četvrtom ovogodišnjem nastupu na Grand Slam turnirima, Karlović je ostao na samo jednoj pobjedi, u 1. kolu Roland Garrosa protiv Amerikanca Jamesa Blakea. Na preostala tri Grand Slam turnira gubio je u 1. kolu, svaki puta u pet setova (Davidenko u Melbourneu, Santoro u Wimbledonu, Clement u New Yorku). Da ironija bude veća, i u 2. kolu Roland Garrosa je poražen od Šveđanina Bjorkmana u pet setova, iako je dobio prva dva.

Totalsport

Pročitajte više