Ljubo slomio Murraya i najavio sjajnu godinu

HRVATSKI su tenisači sjajno otvorili novu godinu. Nakon što smo ispratili četvrtfinale Ive Karlovića u Chennaiju, prebacili smo se u Dohu, gdje je Ivan Ljubičić iz trećeg pokušaja uzeo naslov na katarskom ATP-u.

S druge strane stajao je mladi talentirani Škot Andy Murray, jedna od najvećih nada svjetskog tenisa. Nije to bio nimalo lak meč, ali iskustvo i autoriret prevagnuli su na stranu našeg tenisača.

Nakon dramatičnog polufinala u kojem je Ljubo svladao Robina Soederlinga ( 3-6, 6-4, 7-6 (5)), sa strepnjom smo iščekivali ishod trećeg napada na titulu u Dohi. Pobjedom je Ljubo najavio sjajnu tenisku godinu, ujedno i obranu naslova na nadolazećem zagrebačkom ATP-u.

Tijek prvog seta:

Ljubo je otvorio meč nesigurnim prvim servisom i Murray odmah koristi situaciju. Dolazi na 0:40, no Ljubo se uspijeva vratiti. Već u startu najvljena je borba ponajboljegservera svijeta s tenisačem kojem je retern ubojito oružje. Do kraja nevjerojatno dugog prvog gema Škot je imao čak šest break prilika, no naš tenisač iz trećeg pokušaja pospremio je prvi bod. Jako težak početak za Ljubu, koji je proteklih dana odigrao dva epska meča. Svoj prvi servis Muray je uzeo bez većih problema.

U trećem gemu naš prvi reket i dalje je tražio način da uzdrma čvrstu obranu mladog Murraya, što mu je uspjelo lakše nego prilikom prvog seriva (2:1). U četvrtoj igri Ljubo mudrim potezima muči protivnika, dolazi do šanse za break, ali se Murray vraća i nakon jedne krive procjene našeg tenisača, privodi gem kraju u svoju korist. Ljubo tijekom svog napada izluđuje Murraya, koji ne uspijeva pogoditi stranu s koje sijeva opasnost. Bez izgubljenog poena Ljubo dolazi do petog gema, a u narednom traži break kako bi se približio osvajanju prvog seta. Najbolja je prilika za napad na Škota. No, nije uspjelo. Murray je izjednačio na 3:3. Ljubo se u narednoj igri na svoj servis ponovo našao na mukama, Murray pritišće na 40:40, a naš tenisač pleše po samom rubu da pokloni protivniku prednost vrijednu seta. No, odjednom je ubacio u petu i postavio rezultat na 4:4. U slijedećem gemu, uz uvelike bolju taktiku, Ljubo je iskoristio drugu break šansu u toj igri, a kasnije zasluženo na konto upisao prvi set.

Tijek drugog seta:

Ljubo je servisom otvorio nastavak meča. Idealnim servisom s 40:15 uzeo je i prvu igru. Oba su tenisača mirno odigrala naredna dva gema, ne ispuštajući vlastite servise. Peta je igra bila kobna za Ljubu; nakon velike tri pogreške Murray mu uzima servis. No, naš tenisač odmah uzvraća i dovodi Murraya u neugodnu situaciju (15:40). Od tri break šanse, Ljubo je iskoristio treću i odmah vratio izgubljeni servis. Prilikom svog servisa nije imao problema, ali je Murrayu zadao priličnu glavobolju u slijedećoj, osmoj igri. Pritisnuo je do 40:40, uz nekoliko sjajnih poena, uključujući i rijetko viđen atraktivan lob. No, Murray se izvukao. Ljubo nije popustio i bez veće muke uzeo je svoj servis, za 5:4. U narednoj igri Škot puca i pušta Ljubu da dođe do dvije meč lopte!

Prvu je ispustio lakše, drugu nešto teže uz izlazak na mrežu koji je Murray uz malu pomoć sreće probio niskim slajsom, da bi brzopotezno došao i do prednosti. Ljubo se ne da i uspijeva izjednačiti (40:40). Stigla je zasluženo i treća meč lopta, no Murray se izvlači sjajnim servisom. Izborio se naš prvi reket i za četvrtu meč loptu koju je konačno uspio i iskoristiti.

Pročitajte više