Loš Hajduk remizirao i ispao iz Kupa UEFA

IAKO se Sampdorija iz Splita vratila samo s 1:0, Hajduk niti tu prednost nije uspio dostići. Tek 1:1 u uzvratu i oproštaj Splićana od Kupa UEFA.

Hajduk nakon prvog poluvremena gubi od Sampdorije, koja je još jednom kaznila propuštene prilike Bilih i pogotkom iz jedanaesterca napravila ogroman korak prema plasmanu u Kup UEFA. Hajdukovci su u prvih dvadesetak minuta bili bolja momčad, ali sa samo jednim pravim napadačem - Kalinićem, nisu uspjeli nešto bolju igru pretvoriti u pogodak.

Nekoliko propuštenih prilika kaznila je Sampdoria u 34. minuti. Nakon još jedne loše intervencije dosta nesigurne Hajdukove obrane sjajnom obranom svoja je vrata spasio Tomić, ali kada je na odbijenu loptu krenuo Maggio, srušio ga je Ljubičić. Siguran je s bijele točke bio Montella i Sampdoria je došla do velike prednosti od ukupno gola. Nakon primljenog gola igra Hajduka dodatno je pala, a do kraja poluvremena vrijedi spomenuti jedino da je Krešić poslao Rukavinu i Verpakovskisa na zagrijavanje.

Ulaskom Peraića i Verpakovskisa na poluvremenu, stvari se nisu promijenile nabolje. Hajduk je djelovao čak i lošije, Sampdoria je strpljivo i disciplinirano igrala obranu, čuvala prednost, a često se činilo kao da i Hajdukovci čuvaju 0:1 u strahu od još većeg poraza.

Tome u prilog ide i zamjena Kalinića, koji se tijekom cijelog susreta usamljen borio u napadu, Rukavinom s manje od dvadestak minuta do kraja susreta, kada je trebalo baciti sve karte u napad i pokušati uhvatiti prednost Sampdorije. No umjesto napadača je ušao napadač, a Hajduk je u napadu ostao loš.

Čak ni kada je Hrgović desetak minuta prije kraja susreta iznenadio Mirantea i iz slobodnjaka s desne strane umjesto centaršuta zabio pogodak za izjednačenje, koji se prvo odbio od jednog talijanskog braniča, a onda od vratnice, prije nego što je ušao u gol, igra Hajduka se nije promijenila. Više nije bilo preciznih dodavanja, nije bilo snage, a činilo se da nema ni pretjerane želje kod Bilih, koji do kraja utakmice nisu imali praktički nijedno točno dodavanje.

Na kraju je koncentriraniji klub, koji je znao iskoristiti svoje pogreške i kazniti protivničke prošao dalje, iako po igri koju su Sampdoria i Hajduk pokazali u ukupno 180 odigranih minuta, možda nijedan od ova dva kluba ne zaslužuje igrati u Europi.

Tijek utakmice

Sastav Sampdorije: Mirante - Campagnaro, Sala, Lucchini, Zenoni, Volpi, Palombo, Pieri, Delvecchio, Montella, Bellucci

Sastav Hajduka: Balić - Pelaić, Buljat., Živković, Hrgović, Rubil (od 46. Peraić), Linić, Cernat, Ljubičić, Bartolović (od 46. Verpakovskis), Kalinić

Prvo poluvrijeme

U 2. minuti Nikola Kalinić ušao je u šesnaesterac i šutirao s desne strane, ali Mirante lako hvata udarac.

Tri minuta kasnije Maggio je dvaput pokušao centrirati s desne strane, ali oba puta blokira Hrgović.

Volpi centrira iz slobodnjaka s desne strane, Montella pada nakon dvoboja sa Živkovićem i ne uspijeva dobro zahvatiti loptu.

Sampdoria igra bolje na početku utakmice.

Prilika za Hajduk. U 12. minuti pokušao je opet Kalinić, s ruba 16-erca, ali neuspješno. Loše čišćenje talijanske obrane dolazi do Kalinića, koji isprve silovito šutira s ruba šesnaesterca, bio je sam, ali je promašio okvir za nekoliko metara.

Prilika za Sampdoriju. Na drugoj strani Bellucci šutira s 20-ak metara, ali lopta se otkotrljala pokraj gola.

U 14. minuti ponovo Kalinić šutira, ali iz mnogo teže situacije. Bio je u padu i loše zahvatio loptu.

Prilika za Hajduk. Fenomenalna prilika za Splićane. Linić sjajno šutira s nekih 25 metara u desne rašlje, a Mirante uspijeva odbiti u korner. Nakon izvođenja kornera još jedan promašaj, korner je išao na Pelaića na prvoj vratnici, a on glavom šalje loptu blizu vratnice.

Maggio dobro dodaje za Montellu u šesnaestercu Hajduka, on dodaje za Belluccija, ali Pelaić blokira i vraća glavom za Tomića u 21. minuti.

Sve češće igrači obje momčadi zaustavljaju napade prekršajima. Nakon jednog takvog Ljubičić je šutirao iz slobodnjaka s oko 35 metara, ali promašuje okvir.

U 29. minuti u posljednji tren Splićani uspijevaju izbaciti loptu pred Montellom, koji je bio sam na 15-ak metara od gola, ali nije dobro primio loptu

Jedanaesterac za Sampdoriju. GOL! U 33. minuti Ljubičić je srušio Maggia. Prvo je Tomić sjajno obranio, Maggio je išao na odbijenu loptu, a Ljubičić ga ruši. Montella zabija s bijele točke.

U 35. minuti  Lucchini zbog prekršaja na Kaliniću dobiva prvi žuti karton na utakmicu.

Sampdoria i dalje pritišće, Hajduk je trenutno bez ideje, a trebaju mu dva gola za Kup UEFA.

Sala nepotrebno ruši Kalinića na sredini terena i sasvim zasluženo dobiva žuti karton.

Drugo poluvrijeme

Dvije zamjene u redovima Hajduka na poluvremenu. Bartolović i Rubil ostali su u svlačionici, a u igru su ušli Verpakovskis i Peraić. Rukavina i dalje na klupi.

Bellucci pokušava šutirati škaricama, ali Tomić izbija loptu do Pelaića, koji gotovo sprema loptu u vlastitu mrežu lošim izbijanjem. Ipak korner za Sampdoriju.

U 52. minuti Hrgović je laktom zagradio Montellu, sudac ga upozorava, ali zasad prolazi bez kartona. zatim Hrgović radi još jedan prekršaj na Maggiu oko sredine terena tedobiva žuti karton.

Hajdukovci dugo kombiniraju oko šesnaesterca Sampdorije, ali u šesnaestercu je samo jedan igrač u bijelom, svi ostali samo stoje sa strane.

U 67. minuti Cernat iz kornera šutira direktno prema golu, Mirante je jedva vadi.

Nekoliko minuta kasnije Tomić loše odbija jedan pokušaj centaršuta u noge Montelli, koji nespretno šutira, pa Hajdukov golman uspijeva obraniti

U 72. minuti prva izmjena kod Sampdorije. Montella izlazi iz igre, a ulazi Caracciolo.

Dvije minute kasnije nakon prekršaja na Hrgoviću slobodnjak za Hajduk na više od 30 metara. Buljat slabo šutira, od nekoga se odbija u korner.

U 78. minuti konačno ulazi Hajdukov džoker s klupe Ante Rukavina. Mijenja Kalinića, dakle nećemo gledati ništa ofenzivniju igru Hajduka

Dvije minute kasnije još jedan pokušaj Bilih iz daljine. Ovaj put probao je Linić. Njegov je udarac nešto precizniji, ali jednako slab kao i Živkovićev, lako ga hvata vratar.

Gol za Hajduk. Iz slobodnog udarca s desne strane Hrgović je odlučio izravno šutirati u suprotan kut, vratar je bio nespreman i niska lopta trese mrežu Sampdorije u 83. minuti.

Malo se probudila Sampdoria nakon primljenog gola, drugi korner zaredom za Talijane, Hajduk se sada brani

Rukavina u skoku radi prekršaj u napadu na Volpiju. Devedeseta minuta je na isteku.

Igrat će se tri minute nadoknade

Foto: Il Secolo XIX

Pročitajte više