Loš tajming Line Červara (vol. 2)

NIJE PRVI put da izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar odabire loš tajming. Emitirati vijest da napušta reprezentaciju nakon hrvatskog SP-a, i to u jeku europskog prvenstva na kojem se (iako će to vodstvo HRS-a reći između redaka), od njega očekuje najmanje medalja, a poželjno ona najjačeg sjaja, ujedno i viza za Peking, zaista je veliki Červarov gaf.

Kao trener-političar Mago di Umago dosad je već trebao naučiti lekciju kako biti odmjeren u javnim istupima. Iako je izbornik vijest o odlasku rekao hrvatskim novinarima neslužbeno u prilično ležernoj atmosferi, možda i u šali, trebao je negdje na umu imati da ipak razgovara s hrpom - novinara.

"Moj ugovor sa Savezom traje do sljedeće godine. Ovo što smo napravili s reprezentacijom je prekrasno, ali želio bih se oprostiti s jednom medaljicom. Je li ovo moje posljednje EP? Pa čujte, red je da i drugi dođu pa da njih novinari ovako muče. A ja da stojim u odijelu i da meni novinari polažu račune. Pa neka im bude teško kao što je meni. A bilo bi im teško, lukavac sam ja..." - izjasnio se Červar tijekom druženja s novinarima u Stavangeru.

Zar Červar želi otići prije nego planira?

Zašto bi izbornik trebao biti oprezniji, osim zato što se nalazi usred pohoda na jedino odličje koje nedostaje hrvatskom rukometu? Odgovor je vrlo jednostavan; da ne bi odletio i prije nego planira. Njegov ugovor s HRS-om traje do svršetka SP-a 2009. godine, no Željko Kavran -fiktivni predsjednik saveza te Zoran Gobac - stvarni vladar hr-rukometa u više su navrata dali do znanja da za Červarom neće žaliti. Pa makar HDZ bio na vlasti narednih x-godina.

Istina, Červar je već najavljivao povlačenje nakon SP-a 2009. godine, no još je veća istina da je bio blizu otkaza nakon petog mjesta u Njemačkoj, četvrtog mjesta u Švicarskoj itd. Nakon Njemačke dobio je jezikovu juhu jer nije kalkulirao, pa nas je pobjeda nad Španjolcima dovela do četvrtfinala s jakim Francuzima. Da smo pustili utakmicu, za polufinale bi se borili protiv Nijemaca, a kasnije se pokazalo da ni to ne bi bila sigurna oklada. Mišljenja javnosti oko takvog poteza i dalje su podijeljena, no Gobac je poslao nedvosmislenu poruku. Da kojim slučajem nismo izborili peto mjesto i kvalifikacije za Igre, padale bi glave, a jedna od njih bila bi Červarova. Osim što ne zna odabrati tajming, naš izbornik ima problema s dosljednošću.

"Radim pod strahovitim pritiskom. Naša momčad jedna je od najboljih, osvojili smo sve i svašta, a prijeti mi se otkazom. Neka me objese, ali ostavku neću dati." - grmio je Červar ne tako davno. Negdje u sjećanju je i verbalni rat s Antom Kostelićem, kojem je na izjavu "Lino je cirkusant" maštovito odgovorio "Gips nije trener nego dreser." Da bi potom izjavio kako je ta replika djelo njemu bliske osobe.

"Umjesto rezultata u sportu ga drži - politika"

Neki Červarovi suradnici otkrili su da dotični ima i velikih problema s vlastitim egom. Kada je Irfan Smajlagić, nekadašnji Červarov asistent i voditelj mlade selekcije napustio hrvatski rukomet nije se, između ostalog, ustručavao izjaviti:

"Červar je jak zbog svog političkog zaleđa. Njega je sport odveo u politiku, a sada ga politika drži u sportu. I dosta je bilo da Červar sebi pripisuje sve zasluge za osvojene medalje". Šteta ako Pipe ima pravo, jer nije upitno da je Červar vrhunski trener kojeg u sportu mogu održati njegovi respektabilni rezultati.

Smajlagićeve tvrdnje dodatno je učvrstio i jedan od najiskusnijih hrvatskih reprezentativaca, komentirajući odnose u reprezentaciji po internetskim forumima. Ispovijed rukometaša o "HDZ-ovom pijunu čija riječ nema vrijednost u svlačionici" umalo je dospjela u udarne informativne emisije naše javne televizije, ali je dotični zamolio da se priči stane na kraj.

Javna je tajna da je politika smijenila Nenu Kljajića s klupe RK CO Zagreb nakon loših rezultata na pripremama (?!) i neposredno prije izbora na to mjesto instalirala Červara. Da bi izbornik reprezentacije/trener najuspješnijeg hrvatskog kluba/šef istarskog HDZ-a zamrznuo članstvo u RK CO Zagreb dok ne odradi gažu u predizbornoj kampanji. Zato ne mora čuditi što bi lukavac rado mijenjao uloge - pa da se njemu polažu računi.

Kavran: Iznenadila me Červarova izjava

Više se puta aktivirala priča o Červarovom odlasku. A izbornik kao da je u stanju vječnog čuđenja.

"Tu jednostavno nešto nije u redu, ne postoji sinergija. Stalno me se blati, smjenjuje, vrijeđa, a onda nakon što se pojavi vijest o mom mogućem odlasku, oglasi se uzbuna i, kao, sve interesira budućnost Lina Červara." - govorio je svojedobno.

Ovaj puta začudili su se i Červarovi poslodavci. U razgovoru za Index  predsjednik Kavran je rekao:

"Iznenađen sam Červarovom izjavom o napuštanju reprezentacije. Ne znam što je zapravo htio reći. Možda da želi osvojiti europsko zlato? Tajming za takav istup definitivno nije najsretniji. On ima ugovor do 2009. godine i nakon SP-a u Hrvatskoj sjest ćemo za stol i razgovarati."

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više