Loša forma Werdera - veliki saveznik Dinama

"PRVACI Njemačke 2004., drugi 2006., treći 2005. i 2007., Werder je zasigurno jedini klub koji se može mjeriti sa dominacijom Bayerna iz Munchena.", rečenica je kojom je nogometni portal Goal.com  započeo detaljnu analizu ovogodišnje momčadi kluba iz Bremena, a koja sigurno izaziva respekt i strahopoštovanje uoči  Dinamove poslijedne prepreke za dugo očekivani san zvan "Europa".

Za razliku od prošlih sezona, Werder će sigurno imati nešto više problema sa realizacijom. Tu se ponajprije misli na nedostatak Miroslava Klosea koji je otišao u Bayern i još uvijek neoporavljenog Ivana Klasnića. Iako Kloseu  prošla sezona nije bila sezona za pamćenje, Miroslav je svejedno zabio 13 puta, što je zasigurno respektabilan broj golova za Bundesligu, a što će nekako trebati nadomjestiti.

Pritisak će najvjerovatnije pasti na brazilskog fantazista Diega koji je prošlu sezonu zabljesnuo i bio najsvjetlija točka Werderove momčadi, ujedno i igrač Bundeslige po Kickerovim čitateljima. Ukoliko Werder planira borbu za naslov i prolaz u Europu, Diego će morati dati još više, posebno u napadačkom smislu.

Švedski napadač Markus Rosenberg je još jedan od koga se očekuje puno. Bivši Ajaxov igrač zabio je 8 golova u zadnjem dijelu prvenstva, a svi se nadaju da će Šveđanin nastaviti dobru formu u svojoj prvoj cijeloj Bundesligaškoj sezoni. U napadu su još i Sango i snažni Portugalac Hugo Almeida od kojih se očekuje da zamjene dvojac Klasnić-Klose što sigurno neće biti lagana zadaća.

Iako je Ivan Klasnić najavio svoj povratak u momčad tijekom sezone, teško je očekivati da će sve proći tako glatko. Ozbiljnost njegovih zdravstvenih problema ostavljaju sumnju u njegovu spremnost za teške europske i Bundesligaške napore.

Što se obrane tiče, čini se da je je tu Werder najjači. Shaaf je iskristalizirao efikasnu i čvrstu kombinaciju u Pierru Womeu, Peru Mertesackeru, Naldu i Clemensu Fritzu. Ukoliko se netko od ovih igrača ozljedi, sa klupe je uvijek spreman uskočiti netko od odličnih zamjena. Petri Pasanen, Christian Schulz ili Patrick Owomoyela su više nego dostojne i kvalitetne zamjene, posebno Owomoyela koji često sudjeluje u napadačkim akcijama što mu daje posebnu dimenziju.

Novopridošli Carlos Alberto je veliko pojačanje, ali će mu biti potreban određeni period da bi se uigrao sa svojim sunarodnjakom Diegom. U srednjem redu, tu je uvijek prisutni i trkački raspoloženi Torsten Frings  koji će odrađivati "prljavi" posao, ali je na radost Dinama trenutačno "out" zbog ozljede i sigurno neće biti spreman do 15. kolovoza.

Listu trenutačno ozlijeđenih upotpunjava i kapetan momčadi, defenzivni vezni Frank Baumann, što je još jedan od razloga zašto se Dinamo bar može nadati u pozitivan ishod.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više