Lovrena čeka najveća noćna mora

Foto: Gulliver / Getty Images

WEMBLEY, 22. listopada 2017. mjesto su i vrijeme jedne od najgorih utakmica u karijeri Dejana Lovrena. Točnije, najgorih pola sata. Jer Jurgen Klopp samo je toliko trpio stopera prije nego što ga je izvadio i bijesno komentirao da bi bolje odigrao on sam.

Harry Kane, suparnički napadač koji Lovrena čeka i sutra u Moskvi od 20 sati u polufinalu SP-a, tada je navodno uništio Liverpool s dva gola i asistencijom za pobjedu Tottenhama nad Redsima 4:1 u devetom kolu Premier League.

Pišemo da je to "navodno" najveća Kaneova zasluga, zato što je za debakl Liverpoola taj dan najzaslužniji Dejan Lovren.

"Kane je priuštio Lovrenu sramoćenje na Wembleyju i jedan od najgorih dana u karijeri. Uništenog Kaneovom žestinom i pokretljivošću, Klopp je hrvatskog središnjeg braniča izvadio iz igre nakon samo pola sata kako bi ga poštedio dodatnih poniženja", navodili su tada izvjestitelji engleskih novina.

Zahvaljujući Lovrenu, Tottenham je nakon samo 12 minuta vodio 2:0. Do prvog gola došao je tako što je Lovren neshvatljivo propustio loptu koju je Trippier poslao prema Kaneu i tako golgetera Spursa ostavio samog pred golmanom za lagano poentiranje. Zbog Lovrenove zabrinjavajuće dekoncentracije i nesnalaženje u prostoru.

Samo par minuta kasnije, nova nevjerojatna greška Liverpoolova hrvatskog stopera. Iako neometan i sam u skoku na centru, potpuno je pogrešno procijenio loptu koju je ispucao suparnički golman. Nakon što je Lovren odletio u prazno, Kane opet ima lak posao za dovršiti. Otvorila mu se cijela prazna polovica Liverpoola, a zajedno s njim prema golu protivnika sam kreće Son, koji prima loptu i zabija.

Tottenham uz neprocjenjivu Lovrenovu pomoć ima 2:0, a utakmica još nije ni počela. Niti 20 minuta kasnije Klopp ga vadi iz igre, a nakon utakmice komentira:

"Da sam ja bio na terenu, budite sigurni da ne bih onako dopustio Kaneu da dobije lopte kod prva dva gola Spursa. Pa obje te lopte bile su tako lagane za obraniti! Da onako naivno primimo prvi gol, uopće nismo postojali na terenu. Za drugi gol sve je bilo gotovo već na centru kada je lopta onako prošla Lovrena. Naša obrana bila je jako loša, loša, loša..."

A koliko je Lovren taj dan bio "jako loš, loš, loš" svjedoči i što je njegova predstava inspirirala poznati zajebantski kolektiv 442oons na crtić u kojem je hrvatski branič nazvan "beskorisnom gomilom" i "sranjem". Ova parodija sakupila je preko 1,5 milijuna pogleda na YouTubeu.

Ali taj Lovren i onaj kojeg gledamo od siječnja ove godine nemaju veze jedan s drugim.

Točnije, Lovren je na svoju raniju, očajno kiksersku inkarnaciju na velikim utakmicama proljetos podsjetio samo na utakmicama s Romom u polufinalu Lige prvaka i u prvenstvenom porazu (1:2) kod Uniteda. 

Zato je briljirao protiv Cityja u četvrtfinalu LP-a, dok je u finalu i porazu od Reala bio možda najbolji Liverpoolov igrač.

Najveće zasluge za to ima Virgil van Dijk, koji je od siječnja postao zapovjednik obrane Redsa. Uz njega je cijela momčad dobila na sigurnosti, ali ovom akvizicijom najviše se okoristio Lovren.

Preporod koji je doživio u Liverpoolu pretočio je i na utakmice za Hrvatsku na SP-u. Odlično igra u Rusiji, ali sutra ga čeka daleko veći izazov od Corneliusa ili Džjube.

Harry Kane, s kojim ima neraščišćenih računa od listopada prošle godine. Nakon što je riješio sve sam sa sobom i uskrsnuo, Lovren sigurno sutra neće izvoditi ludosti poput onih s Wembleya. 

Međutim, samo to neće biti dovoljno protiv najboljeg napadača na svijetu.

Pročitajte više