KRISTIJAN LOVRIĆ

Lovrić je igrač kakvog BiH dugo nije imala. Dalić ne smije dugo čekati

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

KRISTIJAN LOVRIĆ je tijekom posljednje dvije sezone izrastao u jednog od najboljih igrača HNL-a i zato je dobio pretpoziv za reprezentaciju Hrvatske. No nije Zlatko Dalić jedini izbornik koji prati ofenzivca Gorice. On je i na meti reprezentacije Bosne i Hercegovine, a vjerojatno bi bio na posljednjem popisu izbornika Ivajla Peteva da već ima državljanstvo.

Lovrić je u posljednje dvije sezone HNL-a zabio 29 golova i podijelio 11 asistencija u 54 nastupa, a samo u ovoj je postigao barem po jedan gol protiv svake momčadi u hrvatskom prvenstvu.

"Ej, Kiki, što ima?" 🙋‍♂️ "A evo, zabio sam svima..." 🤷‍♂️ #machine #oneteamonedream #prvih15

Posted by HNK Gorica on Wednesday, 3 March 2021

Dok Hrvatska na njegovoj poziciji lijevog krila ima širok izbor, BiH se već dugo muči s njenim pokrivanjem. BiH godinama nije imala igrača poput Lovrića i on bi sigurno imao mjesto uz Edina Džeku i Miralema Pjanića. Lovrić nije odbio opciju da zaigra za BiH jer je svjestan da mu reprezentativna karijera može olakšati odlazak u veći klub od Gorice.

"Trenutno sam fokusiran isključivo na Goricu i na svoj maksimalni doprinos u borbi mog kluba za Europu. Naravno da mi interes reprezentacije BiH godi i takvi napisi su mi samo motiv da budem još bolji", rekao je za Index krajem veljače.

Lovrićev otac je iz BiH

Petev je već dolazio gledati Lovrića, a u razgovoru za bh. medije je kazao da ga ne može pozvati jer nema bh. državljanstvo. Na njega ima pravo jer je Lovrićev otac iz BiH. Procedura nije sasvim jednostavna, ali ako bi postojao obostrani interes, moglo bi se sve riješiti do idućeg okupljanja reprezentacije u lipnju. 

Reprezentacija BiH je u posljednje tri godine odigrala 30 utakmica, a na poziciji lijevog krila igrali su Rade Krunić, Amer Gojak, Armin Hodžić, Goran Zakarić, Haris Duljević, Deni Milošević, Luka Menalo i Kenan Kodro. Dakle, čak osam imena u relativno kratkom periodu, a većini njih pozicija lijevog krila nije ni prirodna. 

Zakarić uglavnom igra desno krilo, Gojak na pozicijama centralnog i ofenzivnog veznog, kao i Milošević. Krunić je centralni vezni, dok su Kodro i Hodžić napadači. Karijere su na lijevom krilu gradili samo Menalo i Duljević.

Samo Hodžić i Menalo odskaču kao strijelci

Čak i ako zanemarimo činjenicu da šest od osam igrača ne igra na lijevom krilu u svojim klubovima, njihov napadački učinak je bio generalno vrlo loš u prošloj sezoni kada je većina dobivala pozive. Duljević, Krunić, Kodro i Zakarić su zajedno postigli samo tri gola u prošloj sezoni, Gojak je zabio četiri, a Milošević pet. Jedino su odskakali Menalo s 12 i Hodžić s 15 golova.

Učinak ni u ovoj sezoni nije puno bolji. Hodžić u turskoj Kasimpaši ima sedam golova, Menalo je za Rijeku zabio devet, koliko i Zakarić za banjalučki Borac. Nitko od preostalih pet igrača nije postigao više od tri gola.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Petev je na popis za kvalifikacijske susret protiv Finske i Francuske te prijateljski protiv Kostarike stavio Menala, Duljevića, Krunića i Gojaka te će među njima tražiti rješenje na lijevom krilu. Taj nedostatak kontinuiteta u izboru igrača na samo jednoj poziciji jedan je od odgovora na pitanje zašto je BiH bez pobjede od 18. studenoga 2019. godine, kada je u gostima pobijedila slabašni Lihtenštajn.

Lovrić je prošle sezone u 31 utakmici u HNL-u postigao 14 golova i podijelio sedam asistencija, a u ovoj je u 23 nastupao zabio 15 i namjestio još četiri gola. Već je iz ovog učinka lako zaključiti zašto BiH želi Lovrića, ali razlog ne leži u brojkama, nego u igračkim karakteristikama.

Kako bi se Lovrić uklopio u reprezentaciju BiH?

Njegovo najjače oružje je ubojit udarac, a odlično koristi obje noge. Prirodno je dešnjak, ali u prošloj sezoni je većinu asistencija iz igre ostvario nakon dodavanja lijevom nogom. Njegova brzina i driblinzi posebno dolaze do izražaja u brzim tranzicijama. Uza sve kvalitete pokazao je i veliku snalažljivost u kaznenom prostoru, gdje se ponaša poput klasičnog napadača.

Po stilu igre bio bi vrlo koristan reprezentaciji BiH koja će u većini utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, gdje će igrati protiv Francuske, Ukrajine, Finske i Kazahstana, morati igrati na brze tranzicije.

Krilu poput Lovrića odgovara kada ispred sebe ima visokog napadača koji stvara prostor suigračima. Uostalom, uz takvog igra u Gorici jer Matar Dieye je visok 190 centimetara. Lovrić bi u reprezentaciji BiH zatekao jednog od najboljih napadača na svijetu u tom segmentu igre - Edina Džeku.

Iako se na papiru čini da bi Lovrić i BiH bili idealna kombinacija, on bi radije igrao za rodnu zemlju, no pitanje je koliko će čekati priliku. Dalić na lijevom krilu može koristiti Ivana Perišića, Antu Rebića, Mislava Oršića i Josipa Brekala, redom igrače koje je uvrstio na posljednji popis.

Dalić će ga teško pozvati na Euro, ali ne treba ga otpisati

Male su šanse da će netko od njih otpasti za Euro na koji Dalić može povesti 23 igrača, a još su manje šanse da će izbornik izostaviti nekog igrača iz veznog reda ili obrane da bi pozvao Lovrića.

Hrvatskoj u ovom trenutku Lovrić nije potreban koliko Bosni i Hercegovini i teže je procijeniti koliko bi se dobro uklopio u takvoj reprezentaciji koja je kvalitetom znatno jača.

Ipak, ni Daliću sigurno ne bi bilo svejedno izgubiti takvog igrača jer Lovriću je 25 godina i od ofenzivaca s posljednjeg popisa samo je Brekalo (22) mlađi od njega. Lovrić možda sada ne može nadjačati konkurenciju iz reprezentacije, ali definitivno može biti budućnost Hrvatske.

Na kraju će presuditi odluka igrača. On sigurno razmišlja i o igranju za BiH jer nigdje nije kategorički odbacio tu mogućnost. Nema sumnje da je njegova budućnost u reprezentaciji, pitanje je samo - u kojoj.

Pročitajte više