Lucescu o Srninoj procjeni Dinamovih nikakvih šansi: Zna moj kapetan što govori!

"DINAMU pravo da se nada prolasku daje to što u prvoj utakmici nismo pobijedili većom razlikom", izjavio je na Maksimiru trener Šahtara.

Izgubljeni u prijevodu bili su hrvatski novinari prisutni na obraćanju Šahtarovog trenera novinarima, jer je njegove rečenice s rumunjskog na ruski prevodio pomoćni trener gostiju Aleksandr Spiridon. Preko 30 ukrajinskih novinara koji su došli u Zagreb su izjavu zatim dobijali iz treće ruke, nakon što bi je na ukrajinski preveo službenik kluba!

Ovu rumunjsko-rusko-ukrajinsku presicu u glavnom gradu Hrvatske možemo zahvaliti Dinamu, rekli su nam u Šahtaru, jer klub domaćin je dužan osigurati prevoditelja (u ovom slučaju za rumunjski li ruski), ali su  iz Dinama objasnili Šahtaru: "Mircea Lucescu govori engleski". Domaćini su se, pak, pravdali da ukrajinski novinari ne znaju engleski.

Iako je trener Šahatar zbog nešto skromnijeg engleskog vokabulara to odbijao, na kraju se ipak smilovao i na engleskom maksimalno sažeo izrečeno.

"Na početku sezone jasno smo izjavili kako je Liga prvaka naš primarni cilj. Znamo da je ostao još revanš za odigrati, ali ništa nije gotovo i zato od svojih igrača tražim stopostotni angažman iako je 'prvo poluvrijeme' završilo 2:0 za nas", rekao je jedan od najtrofejnijih rumunjskih trenera.

"Još se nismo kvalificirali i zato mi je teško govoriti o konačnom rezultatu, a Dinamo je uigrana momčad kojoj je raspored u domaćem prvenstvu i stopostotni učinak omogućio mirnu pripremu za utakmicu protiv nas i mogu joj se u potpunosti posvetiti dok je naša lošija forma u prvenstvu svakako zabrinjavajuća."

"Protiv nas su ukrajinski suci i raspored u prvenstvu pa nam je Liga prvaka glavni cilj"

"Raspored u domaćoj ligi nam je bio dosta težak. Imali smo samo dvije domaće utakmice i čak četiri gostovanja i još smo imali dosta loše suđenje pa mi se čini kako su ukrajinskoj federaciji napravili sve kako bio nas maksimalno pripremili za Ligu prvaka, sarkastičan je bio Lucescu, ali je dodao: "Bez obzira na loš start u prvenstvu (šest bodova iz šest kola op.a.) Igračima sigurno ne treba veća motivacija od plasmana u Ligu prvaka".

Rat je izgubljen za uzvrat, ali su se Brazilci vratili

Lucescua osim forme u prvenstvu i ukrajinskih sudaca, brine i ozljeda Šahtarovog lijevog bočnog, njegovog sunarodnjaka Razvana Dince Rata. Nezamjenjivi član prve momčadi zaradio ju je upravo u prvom susretu protiv Dinama.

Trener gostiju se požalio na još rekonvalescenta: "Ilsinha također neću imati na raspolaganju, a Moreno se pridružio momčadi neposredno pred put u Hrvatsku nakon što je deset dana bio odsutan".

Ukrajinski kolege su podsjetili Lucescua kako se nakon poraza u Poltavi žalio da nisu samo protiv Vorskle izgubili bodove nego i dva igrača za  revanš u Zagrebu.

"Mislio sam na Jadsona i Fernandinha, ali su se danas oporavili."

"Očekujem potpuno drukčiji susret i drugi Dinamo"

"Mogli smo napraviti bolji rezultat u Donjecku, jer smo imali mnoštvo prilika, ali sutra na ovom stadionu očekujem potpuno drugačiji meč, jer ćemo igrati pred raspoloženim navijačima u Dinamovoj domaćoj atmosferi, zbog čega će oni biti dodatno motivirani."

Dinamu mnogo znače euro-iskusnjare

"Znamo da se Dinamu nakon opravka vraćaju igrači s iskustvom brojnih utakmica u euro-kupovima: Butina, Bišćan i Balaban, a njih trojica momčadi mogu dati mnogo dodatnog samopouzdanja", otkrio je Rumunj kako je upoznat sa stanjem u suparničkoj svlačionici.

"Da sam na Ivankovićevom mjestu, očekivao bih prolazak"

"Rezultat koji imamo mi ne dozvoljava opuštanje i razmišljanje kako smo već uhvatili skupinu Lige prvaka. Nakon prve utakmice sam rekao da smo trebali pobijediti većom razlikom, a to što nismo daje Dinamu pravo da se nada prolasku", istakao je Lucescu i dodao kako bi kao Dinamov trener svakako kovao planove barem za pobjedu od 2:0.

Upitali smo trenera gostiju da prokomentira izjave njegovog kapetana Darija Srne, kako Dinamo može dati gol samo ako ga Šahtarovi igrači zabiju u vlastitu mrežu:

"Ne komentiram izjave svojih igrača. On je kapetan naše momčadi, odgovoran za svoje izjave. Ali ja mu vjerujem, ako je to izjavio", nasmijao se Lucescu.

Srna i društvo se upoznali s maksimirskom travom

Predvođeni trenerom Mirceom Lucescuom, nogometaši ukrajinskog prvaka su 24 sata prije uzvratne utakmice 3. pretkola Lige prvaka osjetili maksimirsku travu.

Nakon ekspresnog obraćanja hrvatskim i ukrajinskim novinarima, rumunjski stručnjak je pohitao na teren kako bi s igračima uvježbao taktiku za sutrašnje predstavljanje zagrebačkoj publici.

Kako je u takvim prilikama i običaj, za javnost je bilo otvoreno samo prvih 15 minuta treninga, u kojima se naravno nije moglo vidjeti ništa zanimljivije od slaganja čunjeva i međusobnog dodavanja igrača loptom.

Spomenimo kako su glavne zvijezde; kapetan momčadi Darijo Srna i Šahtarova brazilska kolonija, na teren izašli sa barem deset minuta zakašnjenja u odnosu na ostale, a naravno da je strijelac prvog gola za Šahtar na prvoj utakmici u Donjecku bio glavna meta ne samo hrvatskih, nego i ukrajinskih objektiva.

Ukrajinski ambasador došao podržati Šahtar

Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Markijan Lubkivskij nije odolio doći na trening prvaka njegove zemlje, a da nije stigao samo u kurtoazni posjet, pokazuje i to što je naslonjen na pomoćni gol uz sam rub terena zainteresirano promatrao trening.

Zvonko Alač
Foto: Kristijan Horvat

Pročitajte više