Lude borbe za naslove i Ligu prvaka širom Europe

Foto: Getty Images / Guliver Image

SVE oči uprte su u Barcelonu i Real pred posljednje kolo španjolske Primere. Momčad Ivana Rakitića ima bod više od Luke Modrića i Matea Kovačića, te bi pobjedom kod Granade osigurala 24. naslov prvaka Španjolske, dok Real gostuje kod La Corune i nada se kiksu lidera.

Atletico će kao treći direktno u Ligu prvaka, a Villarreal kroz kvalifikacije, a Celta i Athletic Bilbao u Europa ligu. Levante se oprostio od elitnog razreda, dok će se Rayo Vallecano i Sporting Gijon Alena Halilovića do kraja boriti za opstanak.

Premier liga: City navija za Bilića

U Engleskoj je Leicester senzacionalno osvojio naslov prvaka, prvi u svojoj povijesti, Tottenham je osigurao direktan plasman u Ligu prvaka, a na korak je i Arsenal. Četvrto mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka trenutačno drži Manchester City, no momčad Manuela Pellegrinija ima dva boda više od Uniteda, koji ima i utakmicu manje.

Zato će večeras od 20:45 sati ekipa s Etihada navijati za Slavena Bilića, čiji West Ham dočekuje Crvene vragove u zaostalom susretu 35. kola. Međutim, ukoliko potpišu dvije pobjede i Čekićari se mogu uključiti u utrku, baš kao i Liverpool, koji će voditi bitku s Southamptonom za Europa ligu.

Aston Villa je ispala, a u teškoj situaciji je i Newcastle Rafaela Beniteza, koji ima utakmicu više od Norwicha te Sunderlanda u borbi za opstanak.

Serie A: Roma lovi Napoli, a Milan Europa ligu

Mario Mandžukić i Juventus osigurali su 32. službeni Scudetto. Napoli i Roma borit će se za direktan plasman u Ligu prvaka, a momčad Maurizija Sarrija ima bod više od ekipe Luciana Spallettija. Gonzalo Higuain i njegovi suigrači dočekuju otpisani Frosinone, dok će Rimljani gostovati kod Milana na San Siru u posljednjem kolu. Inter je osigurao Europa ligu, a na korak je i Fiorentina Nikole Kalinića i Milana Badelja.

Rossoneri će u toj utakmici pokušati slaviti i čekati kiks šestoplasiranog Sassuola, koji dočekuje Inter. Momčad Christiana Brocchija može šestim mjestom osigurati Europa ligu, ali i pobjedom u finalu Kupa Italije 21. svibnja na Olimpicu protiv Juventusa.

Verona i Frosinone već su u drugoj ligi, dok će Carpi pokušati prestići Palermo, koji ima bod više.

Bundesliga: Stuttgart pred ispadanjem

Bayern je osvojio rekordni 26. naslov prvaka Njemačke, Borussia Dortmund i Bayer Leverkusen igrat će u Ligi prvaka, a Borussiji Monchengladbach potreban je bod kako bi osigurala četvrto mjesto i kvalifikacije. 

Schalke lovi Mainz te Herthu, koji su u zoni Europa lige, dok je, uz već prežaljeni Hannover, momčad Stuttgarta pred ispadanjem prvi put od 1976. godine. Prvak iz 2007. ima dva boda manje od Werdera, koji je u zoni baraža, te tri od Eintrachta koji je u trenutačno siguran pred posljednje 34. kolo.

Liga 1: Monaco želi obraniti Ligu prvaka

Pari Saint-Germain ranije je osvojio šesti naslov, četvrti zaredom. Lyon želi osigurati drugo mjesto i direktan plasman u Ligu prvaka, a Monaco Danijela Subašića obraniti treće i kvalifikacije od Nice, koju želi prestići Saint-Etienne za Europa ligu.

Troyes se oprostio od elite, a Stade de Reims, Gazelec Ajaccio lovit će Toulouse u utrci za opstanak.

Primeira liga: Benfica pred rekordom

Benfica, kolo prije kraja portugalskog prvenstva, ima dva boda više od Sportinga i ukoliko pobijedi na La Luzu Nacional potpisat će rekordni 35 naslov prvaka. Trećeplasirani Porto osigurao je kvalifikacije za Ligu prvaka, a Sporting Braga i Arouca Europa ligu.

Academica je ispala, dok Tondela se želi spasiti preko Uniao Madeire ili Vitorije Setubal, koje imaju dva boda više.

Eredivisie: Samoubojstvo Ajaxa

Nizozemsko natjecanje završeno je velikom dramom. Ajax nije uspio pobijediti De Graafschap, koji će igrati baraž za opstanak. Kiks momčadi iz Amsterdama iskoristio je PSV i pobjedom kod Zwollea osvojio 23. naslov prvaka. Feyenoord će direktno u Europa ligu, dok će u kvalifikacije AZ Alkmaar, Utrecht, Heracles te Groningen.

Super liga: Bešiktaš na bod od naslova

Bešiktaš dva kola prije kraja turskog prvenstva ima dva boda više od Fenerbahčea i potreban mu je samo bod kako bi osigurao 14. naslov prvaka, prvi od 2009. godine. Fener drugim mjestom odlazi u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će Konyaspor igrati Europa ligu.

Ruska Premier liga: Luda utrka u četvero

Nevjerojatna utrka u ruskom prvenstvu. Vodeći CSKA, tri kola prije kraja, ima dva boda više od Rostova, četiri od Zenita i šest od Krasnodara, koji također konkurira za naslov. Upravo u 29. kolu Krasnodar gostuje kod momčadi iz Moskve.

Nekada bogati Anzhi na rubu je ispadanja, dok Dinamo Moskva riskira odlazak u baraž za drugu ligu.

Grčka Super liga: Kreće borba za Ligu prvaka

Olympiacos je u regularnom dijelu grčkog natjecanja uspio osvojiti rekordni 43. naslov prvaka. Nakon toga je osnovano natjecanje od četiri momčadi AEK-a, Panathinaikosa, PAOK-a te Panioniosa, koje će tijekom šest kola boriti za kvalifikacije i Ligu prvaka.

 

Pročitajte više