formula 1

Ludi rasplet Formule 1: Max može do titule čak i ako bude lošiji od Hamiltona

Foto: EPA-EFE

KAKO GOD završila ova sezona Formule 1, otići će u povijest kao jedna od najzanimljivijih, a definitivno najzanimljivija u vladavini Lewisa Hamiltona.

On i Max Verstappen u zadnju utrku, koja se u nedjelju vozi u Abu Dhabiju, ulaze potpuno izjednačeni na 369.5 bodova i sve ukazuje na to da nas očekuje nevjerojatno neizvjesna završnica Svjetskog prvenstva. Hamilton je jučer na kaotičnoj Velikoj nagradi Saudijske Arabije na ulicama Jeddaha slavio ispred Verstappena, kojeg su suci dvaput kaznili zbog nepropisnih manevara, ali je Nizozemac svejedno zadržao drugo mjesto ispred Valtterija Bottasa.

Hamilton je u jednom trenutku zaostajao 32 boda za Verstappenom i stigao ga, da bi se Nizozemac ponovno odvojio pobjedama u SAD-u i Meksiku. No pobjeda u Jeddahu izjednačila je Hamiltona na prvome mjestu s Verstappenom, s kojim se sudario u Saudijskoj Arabiji, ali su obojica ipak ostala na stazi.

Kakve su kalkulacije?

Računica je dosta jasna. Tko bude bolje plasiran u Abu Dhabiju, osvojit će naslov svjetskog prvaka. U ludom scenariju, u kojem bi i Hamilton i Verstappen utrku završili izvan bodova, titula bi pripala Verstappenu zbog većeg broja pobjeda u sezoni (9:8). No ne treba zaboraviti da se bonus bod dodjeljuje vozaču koji ostvari najbrži krug, pa bi teoretski bilo tko od njih dvojice mogao do titule bez bodova za plasman, ali s dodatnim bodom za najbrži krug pod uvjetom da vozač s najbržim krugom završi u top 10.

Postoji i jedna varijanta u kojoj Hamilton može ostati bez titule čak i ako bude ispred Verstappena. To bi se dogodilo ako bi Britanac utrku završio na devetome mjestu, a Verstappen na desetom te s najbržim krugom. U tom slučaju bi Hamilton osvojio dva boda, Verstappen jedan, ali bi dobio još jedan za najbrži krug. Obojica bi u tom slučaju imala 371.5 bodova na kraju sezone i Verstappen bi postao svjetski prvak zbog većeg broja pobjeda.

Tko je favorit u Abu Dhabiju?

Kladionice ogromnu prednost daju Hamiltonu, odnosno Mercedesu, jer je nedavnom promjenom motora uhvatio korak s Red Bullom, koji se sredinom sezone činio nedostižnim. Prema kladionicama koeficijent na pobjedu Hamiltona u Abu Dhabiju je između 1.50 i 1.60, a na Verstappena između 2.80 i 3. 

Mercedes je godinama dominirao na toj stazi, ali je Verstappen bio savršen čitav vikend te je pole position okrunio pobjedom u utrci u kojoj je vodio od prvog do zadnjega kruga. Vrijedi istaknuti da je prvenstvo već bilo odlučeno i da je Hamilton i prije te utrke osigurao sedmi naslov prvaka, a uoči nedjeljne utrke je sigurno u prednosti.

Što je s konstruktorskim naslovom?

Mercedes i Red Bull bili su praktički izjednačeni uoči VN Saudijske Arabije, ali, budući da je Sergio Perez morao odustati, Mercedes u Abu Dhabi dolazi s velikih 28 bodova prednosti. Maksimalan broj bodova koji momčadi mogu osvojiti je 44, pa će Mercedesu za titulu biti dovoljno samo 17 bodova.

U prijevodu, Mercedes će slaviti ako Hamilton i Bottas budu najmanje peti i šesti, a do titule može i samo s jednim vozačem, ali on mora završiti najmanje na drugome mjestu.

Pročitajte više