"Luđak" mijenja Guardiolu: Bielsa iduće godine preuzima Barcelonu!



MARCELO BIELSA, zvani Loco, karizmatični i osebujni argentinski trener, koji trenutno vodi Athletic Bilbao, prvi je favorit Sandra Rosella, predsjednika Barcelone, za nasljednika najtrofejnijeg trenera u klupskoj povijesti. Ovu vijest na naslovnicama danas donose svi španjolski mediji, a provalio ju je As, koji piše da bi Bielsa trebao preuzeti Barcelonu od sezone 2013/14.

Pep je osvojio sve. Sljedeća postaja Old Trafford?

Guardiola je ovog ljeta, trijumfom u europskom Superkupu nad Portom, postao Barcelonin trener s najviše naslova: 12 u tri godine! Dakako da je klupsko vodstvo "zadovoljno" Guardiolom i ne pada im na pamet mijenjati trenera koji je njihovo dijete i koji će tek napuniti 41 godinu. Međutim i Guardiola je poznat ne samo po studioznosti i ozbiljnosti, nego i po tome da je iznimno oprezan i gladan novih izazova, jer nema trofeja kojeg s Barcelonom nije osvojio, a k tome je još prošle godine izjavio da ga iznimno intrigira rad u inozemstvu, prije svega Engleskoj. Mnogi navijaju za to da preuzme Manchester United i smatraju ga jedinim "zakonitim" nasljednikom Alexa Fergusona.

Guardiola ugovore obnavlja godinu za godinom, a aktualni mu istječe na ljeto

Što se tiče Pepove opreznosti, dovoljno je podsjetiti kako je ovih godina, dok je rušio sve moguće rekorde, obnavljao ugovore - samo na godinu dana. Naravno da bi ga Barcelona željela privezati doživotnim ugovorom, ali on je u ljeto 2010. potpisao do lipnja sljedeće godine. Doduše, pokleknuo je pred moljakanjem kluba i u veljači 2011. potpisao produljenje, ali samo do lipnja 2012. Formalno, "Guardiola ima pravo pregovarati s drugim klubovima". Naravno, sigurno ostaje još godinu i pol, ali već mu treba naći dostojnu zamjenu.

Guardiolin nasljednik je njegov uzor


Bielsini argumenti su da njeguje jedini napadački i agresivni stil nogometa, jedini koji prolazi u Barci, a Guardiola ga je, preuzimajući Barcelonu 2008., naveo kao jednog od uzora, uz Cryuffa i Van Gaala. Zanimljivo, Bielsa je ovog proljeća bio jako blizu preuzimanja Reala.

Po Bielsi se zove stadion na kojem su počeli igrati Messi i Batistuta, a njega zovu Loco

Nakon što je u veljači prošle godine napustio klupu Čilea, 56-godišnji Bielsa je odbio ponudu Newell'sa, gdje je božanstvo (klupski stadion se zove po njemu), a pregovarao je s Rakitićevom Sevillom.

Bielsa nije ništa manji osobenjak od Mourinha, kojeg je trebao naslijediti: Bilo da se radi po metodama treninga (svaki dio momčadi trenira odvojeno) ili odnosu s medijima (ne daje intervjue, a presice mu znaju trajati satima). Nakon što je već s 25 godina prekinuo igračku karijeru, posvetio se trenerskom pozivu i već na početku ('90-'92) postigao sjajan uspjeh: Newell's je doveo do argentinskog naslova i finala Cope Libertadores, gdje je na penale izgubio od Sao Paula.

Olimpijsko zlato s Argentinom i totem u Čileu


Nakon toga je četiri godine proveo u Meksiku, vodeći Atlas i Americu. U Argentinu se vratio na klupu Veleza, s kojim je uzeo "Clasuru". Vrijeme je za europsko iskušenje, ali Espanyol napušta odmah nakon što je '98 dobio ponudu da preuzme argentinsku reprezentaciju.

S njom na SP-u 2002. ne prolazi tešku skupinu (Engleska, Švedska, Nigerija), ali ostanak nakon tog neuspjeha opravdava olimpijskim zlatom u Ateni 2004.

Ipak, vrhunac trenerske karijere i uvažavanja, Bielsa je zaradio u Čileu, gdje je izbornik reprezentacije 2007-11. Do SP-a prošle godine došao je nizom impresivnih rezultata (prva pobjeda nad Argentinom u službenoj utakmici, niz gostujućih pobjeda nad ostalim suparnicima u kvalifikacijama) i napadačkom igrom, pa su Čileanci poludjeli za njim, a savez mu nudio doživotni ugovor. Međutim, rekao je da će otići ako Jorge Segovia postane novi predsjednik saveza, što je i učinio.

Pročitajte više