Hrvatska odigrala utakmicu bez baklji i ustašluka

Foto: Marko Prpic, Sanjin Strukić, Slavko Midžor, Igor Soban/PIXSELL, INDEX, HINA
  
HRVATSKA i UKRAJINA osigrale su utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo na punom Maksimiru bez ijednog incidenta.

  
> UKRAJINCI OKUPIRALI ZAGREB Busom krstare po gradu i zabavljaju građane

> Ukrajinski navijači položili vijenac na spomenik BBB-a poginulih u Domovinskom ratu
 

Prema službenim podacima na Maksimiru je bilo 27.351 gledatelja. Prvi put nakon dugo vremena Hrvatska se mora strahovati od novih kazni iz FIFA-e i UEFA-e. 

Tijekom intoniranja "Lijepe naše" duž istočne tribine razvijen je transparent "Domovini vjerni", a posvuda je bilo postavljeno na desetine hrvatskih zastava s imenima različitih gradova iz Hrvatske i inozemstva, ali bez ikakvih političkih ili diskriminirajućih poruka.

Navijači su tijekom svih 90 minuta bodrili hrvatske nogometaše uobičajenim povicima među kojima su dominirali "U boj, u boj" i "Zovi samo, zovi", ali bez uvredljivih povika.

Sve do 88. minute nije bilo ni uporabe pirotehinčkih sredstava, kako od hrvatskih, tako ni od ukrajinskih navijača koji su bili smješteni na južnoj tribini, a tada je puknula jedna petarda ispod sjeverne tribine.

Čini se kako je temeljita priprema sigurnosnih službi, angažman više od 550 zaštitara i više od 500 policajaca dao rezultat te bi Hrvatski nogometni savez nakon dugo vremena mogao proći bez ikakvih sankcija zbog ponašanja navijača. 

Nogometaši su nakon pobjede zahvalili navijačima na korektnom navijanju i velikoj podršci. 
 
Nakon početnog gromoglasnog skandiranja i prvog pogotka navijači su se primirili, a na stadionu je nakon poluvremena zavladala "kazališna" atmosfera, a tišinu su povremeno prekidale pjesme manjih skupina hrvatskih navijača.  





   
 

 
Tisuće hrvatskih i ukrajinskih navijača za utakmicu se zagrijavalo u šatoru pred Maksimiru uz pivo i pjesmu. Stiglo je oko 2000 ukrajinskih navijača koji su u manjim grupama stigli na stadion nakon što su se na Trgu bana Jelačića družili s hrvatskim navijačima.
  
 
 
Iz Ukrajine je jučer na put dug 26 sati krenulo čak 27 autobusa s navijačima. Nakon gostovanja engleskih navijača 2007. i 2008. godine, ovo će biti  i najbrojnije gostovanje navijača neke reprezentacije u Zagrebu. 
 
Ujedinjeni ukrajinski navijači još su prije mjesec dana poručili da se neće sukobljavati s domaćim navijačima jer su im Hrvati izrazili veliku podršku u borbi s Rusijom. Kako bi dokazali prijateljstvo s hrvatskim navijačima, Ukrajinci su položili vijenac na spomenik poginulim članovima BBB-a ispred stadiona u Maksimiru.
 

Pročitajte više