SVJETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI

Luis Scola je poput Rockyja: "A gledali su me kao da sam lud"

Foto: FIBA

NITKO ih nije stavljao u uski krug favorita, ali argentinski košarkaši prošli su sve dosadašnje prepreke i danas će od 14 sati protiv Španjolske igrati za naslov Svjetskog prvaka.

To nikako ne bi bilo moguće bez Luisa Scole, 39-godišnjeg veterana koji je još 2002. bio jedan od stožernih igrača argentinske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Indianapolisu osvojila srebro.

Nema više Ginobilija, Delfina i društva, ali...

S njim je tada igrao legendarni Manu Ginobili, ali i druge velike argentinske zvijezde poput Carlosa Delfina i Andresa Nocionija. U ovom sastavu nema ni približno takvih velikih imena, ali Scola smatra da se ove dvije generacije svakako može usporediti.

"Govorio sam to i prije dvije godine, rekao sam da me ova momčad jako podsjeća na tu generaciju. Mnogi su me gledali kao da sam lud. Danas više nisam toliko lud jer smo na istome mjestu kao 2002.", rekao je Scola.

Embed from Getty Images

Najbolji je igrač Argentine s prosjecima od 19,3 koša i 8,1 skokova, a mnogima nije jasno kako jedan 39-godišnjak i dalje može igrati na tako visokoj razini. A tajna je "samo" u ubitačnom radu i brizi za svoje tijelo, kako treninzima tako i prehranom.

Rocky Balboa i Scola Balvoa

"Pripremao se kao Rocky za borbu s Ivanom Dragom", otkrio je njegov otac Mario Scola u razgovoru za Infobae.com, usporedivši sina s kultnim filmskim boksačkim junakom. Ali ne zaludu, ima još sličnosti. Rockyjevo prezime je Balboa, a Scolino puno ime Luis Alberto Scola Balvoa.

"Prije početka priprema trenirao je punih 14 tjedana. Otišao bi u sedam ujutro na trčanje s trenerima, a bilo je hladno za umrijeti. I tako su sate i sate provodili trenirajući, ponavljajući iste vježbe", govorio je Mario Scola.

Embed from Getty Images

I samog Luisa su u Kini pitali da otkrije tajnu svoje sportske dugovječnosti, što ga je dovelo u nelagodnu situaciju. Ne zato što nije želio otkrivati tajne, nego...

"Teško mi je o tome govoriti, a da ne hvalim sam sebe. Ne znam što odgovoriti", rekao je.

Odgovorio je njegov otac jer anegdota o 14-tjednim pripremama prije samog početka priprema najbolje oslikava Luisa. I u klubovima bi uvijek ostajao poslije treninga na dodatnom radu, i kad u blizini nema teretane ili parketa, Scola svejedno na neki način trenira, bilo trčanjem uz stepenice ili jednostavno nošenjem ruksaka teškog 20 kilograma na ramenima.

Na spavanje u 10 navečer, hranjive vrijednosti ispred okusa

Govorio je Scola o svojim metodama ranijih godina, ali nije otkrio ništa revolucionarno. Devet ili deset sati spavanja, ali s odlaskom u krevet u 10 navečer, a ne u dva ujutro, zatim zdrava prehrana koja se temelji na nutritivnim vrijednostima, a ne okusu, te naporni treninzi.

"Početkom tridesetih sam promijenio prehranu, naviknuo sam se na nju i sad mi se zaista sviđa", rekao je u jednom starom intervjuu.

Embed from Getty Images

Osim što je najbolji igrač Argentine, ujedno je i primjer mladim suigračima, koji ga gledaju kao uzora i smatraju zaštitnim znakom.

"Pokazao nam je što je to profesionalizam, on je naš vođa, slijedimo ga i uživamo u tome. Njegova je generacija prenijela prave vrijednosti na nas mlađe, a mi smo ih upijali", rekao je Facundo Campazzo, a slično je govorio i Nicolas Laprovittola.

"Zvijer je na terenu, tako je kompetitivan, uvijek želi više i tjera nas na isto. Ali ne, ne postavlja se kao da nam je otac, ima dovoljno vlastite djece", nasmijao se njegov suigrač.

Pročitajte više