LIGE PETICE

Luis Suarez mogao bi postati najskuplji poklon španjolskog nogometa

Foto: EPA

NAKON što je Barcelona u četvrtfinalu prošlosezonske Lige prvaka izgubila od Bayerna 8:2, bilo je jasno da u katalonskom klubu slijede oštri kadrovski rezovi. Quiquea Setiena na klupi zamijenio je nizozemski trener Ronald Koeman, koji je od prvog dana jasno i javno komunicirao kojih će se igrača riješiti.

Manje od pola godine nakon toga, jedan od otpisanih igrača mu pred očima uzima naslov prvaka. Luis Suarez se zainatio i odlučio pokazati nogometnom svijetu da je još uvijek živ. Rezultati su spektakularni i pokazuju ključnu razliku između današnjeg Atletica i Barcelone.

Suarez se usporedio s Modrićem, a onda ga je Koeman ponizio. Zamalo je otišao kod Ronalda u Italiju

Urugvajski napadač bio je uz Rakitića jedan od prvih na listi za odstrel novog trenera Koemana. I dok je sasvim normalno da novi trener donosi nove ideje i bira kadar s kojim će ih realizirati, sama provedba tog plana ispala je jako ružna.

Naime, Koeman nije sjeo s Urugvajcem, već mu je telefonski javio da na njega više ne računa. Taj čin Nizozemca razbjesnio je i Messija kojem je to bila kap koja je prelila čašu, pa je Barcelona skoro u istom prijelaznom roku, osim trećeg najboljeg, ostala i bez najboljeg strijelca u svojoj povijesti.

Suarez je odmah nakon debakla protiv Bayerna rekao da i dalje želi ostati u Barceloni. "Ja zapravo želim ono što je najbolje za klub. Nitko u klubu nije mi rekao da se želi odreći mojih usluga. Ono što danas ne valja sutra može biti dobro i obrnuto. Sve tako funkcionira, svi imaju mišljenje o svemu i onda nastane kaos", rekao je Suarez u razgovoru za Marcu pa dodao: "Prošle godine su svi otpisivali Tonija Kroosa, govorili su da je prestar i da više ne može igrati na toj razini. Za Sergija Ramosa govorilo se da je katastrofalan, a htjeli su umiroviti i Luku Modrića. I onda ove sezone, naročito nakon povratka poslije korone, svi su bili savršeni. Legende".

Takav potez Barceloninog trenera izazvao je bijes kod Suareza koji najprije nije htio pristati na sporazumni raskid ugovora, ali je uskoro shvatio da za njega nema budućnosti u Barceloni. Imao je nekoliko ponuda, a navodno je sve usmeno dogovorio s Juventusom koji ga je htio upariti s Ronaldom i napasti titulu prvaka Europe. Talijanski prvak se u međuvremenu povukao iz utrke, a Suarez je završio u Atletico Madridu. Njegov odlazak iz Barcelone bio je aktualna tema nakon svakog europskog debakla, a kraj prošle sezone bio je idealan trenutak za njegov odlazak.

U Barceloni ga je Messi činio sjajnim, ali i kočio

Suarez je s Messijem (a prije toga i s Neymarom) činio jedan od najboljih napada u povijesti nogometa. U šest sezona upisao je 198 golova i 109 asistencija za Barcelonu, a Messi i on su u prvih nekoliko godina savršeno odgovarali jedan drugom. Suarez je koristio prostor koji bi obrana ostavila udvajanjem Messija i držanjem fokusa na argentinskom napadaču i bio je jedna od ključnih karika Barce koja je u tom periodu uzela četiri prvenstva, četiri kupa i jednu Ligu prvaka. Messi je u Suarezu dobio partnera koji daje dubinu napadu i koji stalno radi bez lopte te tako razvlači obranu. Ipak, u posljednjih nekoliko godina vidjelo se da to partnerstvo ne radi dovoljnu razliku u napadu, a jako šteti Barceloni u obrani.

Ni Suarez ni Messi nisu sudjelovali u defenzivnoj fazi igre i Barcelona se jako teško branila sa samo osam igrača u polju. Taj problem je posebno dolazio do izražaja kod epskih poraza u Ligi prvaka protiv PSG-a, Juventusa, Rome i Liverpoola. S druge strane, Messi je sve više i sve češće igrao daleko od gola kao playmaker u sredini terena, a zbog toga je najviše patio Suarez koji je teže i rjeđe dobivao lopte u idealnim situacijama.

Kada je Barcelona protiv Bayerna doživjela najteži poraz u svojoj novijoj povijesti, bilo joj je lako riješiti se Suareza. Iza sebe je imao najlošiju sezonu u Barceloni, imao je 33 godine, a u ratu između Messija i uprave javno je stao na stranu suigrača. Na prvu ga Barcelona nije htjela pustiti besplatno u klub iz iste lige, ali je nakon nekoliko dana odlučila da bi im teret Suarezove plaće bio veći problem od činjenice da Suarez pojačava jednog od najvećih rivala. Nakon četiri mjeseca može se zaključiti kako je Barcelona u potpunosti promašila s procjenom.

Cholo je pronašao savršenu rolu za igrača koji djeluje kao da rastura iz inata. Zajedno jure prema tituli

Suarez ne trči u Atleticu više nego što je trčao u Barceloni, ali trči s više smisla. U katalonskom klubu od njega su očekivali da pridonosi momčadi u visokom pritisku, a 34-godišnji Urugvajac više nema ni snage ni voljnog momenta da bude prva linija obrane na taj način. To je fenomenalno uočio Cholo Simeone koji ga je postavio kao jednog od napadača u 3-5-2 formaciju koja se brani na sredini terena. Suarezova dužnost je da uz Joaa Felixa bude igrač viška u sredini terena i pruži potporu svojim veznjacima. U takvim uvjetima puno se manje troši u obrani pa u napadu može biti puno efikasniji nego lani.

Brojke to potvrđuju. Suarez ima 14 golova nakon samo 18 kola. Prošle sezone je taj učinak ostvario tek u 34. kolu, a sezonu prije toga u 25. kolu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Suarezov nogomet je u suštini vrlo sličan onome kakav je igrao prethodnih godina. S obzirom na prirodan pad u brzini, glavni forte u igri mu je situacijska inteligencija i rano prepoznavanje situacija zbog kojih dolazi u prednost i bolju poziciju ispred braniča. Još uvijek može zabiti gol bilo kojim dijelom tijela na bilo kakvo dodavanje i još uvijek zabljesne s jednim ili dva poteza po utakmici kojima podsjeti na najbolje dane. Iako na trenutke djeluje kao da je novi i bolji igrač nego prije godinu dana samo iz inata prema Barceloni koja ga se riješila na ružan način, to nije istina. Ali je njegov prelazak razlika koja u ovom trenutku savršeno opisuje oba kluba.

Cholo Simeone zna što želi. Dobio je igrača koji na čistu individualnu kvalitetu može rješavati utakmice i biti ključan faktor protiv zatvorenih suparnika koje je teško probiti. Bodovi na takvim, "malim" utakmicama odlučivali su španjolska prvenstva u nekoliko prethodnih sezona i Atletico je spremno dočekao ovakav poklon.

Barcelona nije mogla ni znala na najbolji način iskoristiti igrača koji je u svakoj sezoni dosad isporučio učinak od barem 15 prvenstvenih golova i desetak asistencija. O nepostojanju sportske planske politike dovoljno govori činjenica da ga je besplatno prepustila jednom od dva kluba koji joj mogu uzeti naslov. I koji je na dobrom putu da upravo to i napravi na krilima Suareza. Atletico trenutno ima deset bodova prednosti i jednu utakmicu manje te je po prosjeku osvojenih bodova najbolja momčad liga petice. Izdrže li u ovoj utrci do kraja, najveću zahvalnicu moraju poslati na Camp Nou.

"Modrićev poučak", na koji je Suarez davno upozoravao svoj bivši klub, još jednom se pokazao točnim. Stari i odbačeni igrač podsjetio nas je kakva je klasa tek kad su mu pruženi pravi uvjeti u igri. Besplatni Suarezov odlazak iz Barce u Atletico mogao bi postati jedan od najskupljih poklona u povijesti španjolskog nogometa.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više