MAĐARI NA POLJUDU

Mađarski izbornik: Navijali smo za vas na SP-u u hrvatskom kafiću. Sad nećemo

Foto: Hina

MAĐARSKA reprezentacija stigla je u Split, gdje će u četvrtak od 20:45 na Poljudu igrati protiv Hrvatske u šestom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Izbornik Marco Rossi na konferenciji za medije održanoj na Poljudu najavio je vjerojatno najvažniji dvoboj kvalifikacija, a pridružio mu se i vratar Leipziga Peter Gulacsi. Prva pitanja bila su, naravno, upućena mađarskom izborniku.

Što znate o Splitu, stadionu i atmosferi? Gyurcso i Futacs su igrali ovdje, jeste li ih namjeravali pozvati i jeste li se kod njih raspitivali za reprezentaciju?

Iskreno, pratimo sve igrače. Futacsa i Gyurcsa pratimo, ali nisam ih pozivao. Gyurcsa sam pozvao prije možda šest mjeseci.

Pitao sam Luigija Febrrarija i Edoarda Reju, govore o Splitu i Hrvatskoj na lijep način, kad su živjeli ovdje bili su sretni, sa životom, navijačima... Što se reprezentacije tiče, znamo koliko i 90% ljudi koji vole nogomet. Kad sam radio u Slovačkoj, bili smo u hrvatskom baru, gledali Svjetsko prvenstvo. Podržavali smo Hrvatsku, ali to se sutra neće dogoditi. Cijenimo stil, igrače i posebno duh koji hrvatska momčad ima.

Imate ozlijeđene igrače i čak trojicu kartoniranih, kako ćete bez njih?

Da, neki su ozlijeđeni, nema ni suspendiranih, neće biti četvorice startera iz prve utakmice s Hrvatskom, od toga trojice u vezi. Imat ćemo posve drugačiji vezni red. Vjerujemo da možemo Hrvatskoj stvoriti probleme.

Hoćete li se braniti ili napadati?

Sve počinje s 50-50. Ako Hrvatska bude imala posjed, a mi ne budemo mogli preuzeti posjed, branit ćemo se. Ako budemo agresivni, imat ćemo veće šanse za napad. Mislimo da će Hrvatska imati posjed i iz toga stvarati šanse.

Možete li iznenaditi Hrvatsku?

Mislim da smo ih već iznenadili u Budimpešti. Utakmica će biti odlučujuća, Hrvatska ima odlične igrače i teško je da mogu zakazati dva puta. Ipak, svašta se može dogoditi.

Posljednjih nekoliko pitanja bilo je upućeno vrataru Gulacsiju.

Što očekujete od utakmice?

Ne mislim da će biti lagana utakmica, ali cilj nam je odigrati kao u Budimpešti i ne dozvoliti puno prilika. Hrvatska ima sjajne igrače, damo li im prostora, stvorit će šansu bez problema. Naša igra će biti slična kao u prvoj utakmici, ali neće biti lako. Znaju nas bolje nego u prvoj utakmici, ali s pravim pristupom možemo do željenog rezultata.

Hoće li biti problem to što nema nekih ponajboljih igrača ispred Vas?

Igrači koji će ih zamijeniti igraju u dobrim klubovima, mislim da to neće biti preveliki problem. Trebamo savršenu izvedbu, ali uvjeren sam da se možemo obraniti.

Je li Vam draže braniti kada igrate protiv jake ekipe i kad imate više posla ili protiv slabijih?

Draže mi je dobivati utakmice. S 20 godina bih rekao da bih branio protiv najjačih, ali sad je najvažnije doći do pobjede. Za svakog igrača ovo je veliko iskustvo, ali na terenu je drugačije. Nije bitno radi li se o jednom ili deset udaraca, želimo dati sve od sebe i bude li dosta toga na našoj strani, možemo do pobjede.

Mađarska je pobijedila Hrvatsku preokretom (2:1) u drugom kolu 24. ožujka ove godine u Budimpešti. Rebić je donio vodstvo svjetskim doprvacima u 13., no onda je najprije izjednačio Szalai u 34., a Patkai je potom pogodio u 76. minuti za veliko slavlje, prvo ikad nad Hrvatskom u osam utakmica, uz tri poraza i četiri remija. 

"Lijepo se podsjetiti na tu predstavu. Naravno, moramo biti ponizni, skromni i ne smijemo govoriti kako idemo u Split ponovno pobijediti Hrvatsku. Moramo pokazati poštovanje prema svjetskim doprvacima. No, isto tako se ne smijemo prepasti tamo. Moramo biti hrabri", rekao je Rossi prije nekoliko dana.  Mađari su u Split došli bez junaka Patkaija, a otpali su i Szoboszlai i Tamas, a upitan je i nastup Besea.

Spomenutom pobjedom je Rossijeva momčad zakomplicirala život Dalićevom sastavu u kvalifikacijama. No, ono što je Mađarska učinila Hrvatskoj, to je njoj napravila Slovačka, pobijedivši je oba puta (2:0 u prvom i 1:2 u petom kolu), zbog čega sada zajedno sa Slovacima gledaju u leđa Modriću i društvu u skupini, a na Poljudu ih čeka teška zadaća ponoviti povijesnu pobjedu iz Budimpešte.

Ipak, veznjak Ferencvarosa David Siger, koji je eliminiran od Dinama u kvalifikacijama za Ligu prvaka, vjeruje da njegova momčad ima snagu da opet iznenadi Hrvatsku. 

"Mi smo pokazali već u Budimpešti da smo sposobni za pravi rezultat i utakmicu, ali isto su pokazali i Hrvati protiv Slovačke. Nastojat ćemo odraditi utakmicu na Poljudu najbolje što znamo protiv svjetskih viceprvaka te bi nam i jedan bod bio vrhunski rezultat", poručuje Siger.

Embed from Getty Images

Ono što posebno brine Rossija, a sigurno ohrabruje Dalića jest da su Mađari očajni gosti. U posljednjih 11 utakmica u gostima, bilo da su kvalifikacijske, prijateljske ili u Ligi nacija, Mađarska je ostvarila tek jednu jedinu pobjedu, i to nad Azerbajdžanom Nikole Jurčevića (1:3) u ovim kvalifikacijama, uz čak osam poraza i dva remija. Ako izuzmemo ove kvalifikacije, protivnik Hrvatske posljednji je put u gostima svladao Latviju (0:2) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 10. listopada 2016. godine.

No, taj podatak može itekako zavarati jer su Mađari kao gosti u kvalifikacijama za Europska prvenstva ipak puno bolji - šest pobjeda te po dva poraza i remija u 10 posljednjih utakmica. Na kraju će statistika postati nevažna kad krene utakmica na Poljudu, a Mađari će na terenu doznati imaju li snage opet iznenaditi Hrvatsku. 

Također, Mađarska će za tri dana u Budimpešti igrati protiv Azerbajdžana bez gledatelja jer ju je kaznila UEFA zbog rasističkih ispada navijača, korištenja pirotehnike, bacanja predmeta u teren i neprimjerenog ponašanje momčadi na utakmici protiv Slovačke.  

Pročitajte više