"Magico Razzo": Sljemenski kralj opet je rasplakao Alberta Tombu

Tekst: D.R.
Foto: AFP

GIULIANO RAZZOLI prometnuo se u subotu u najvećeg talijanskog junaka na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Čak je i veliki Alberto Tomba skrivao suze zbog mladića koji je uzeo prvo muško skijaško zlato na igrama nakon 18 godina! Legendarni Talijan vjerovao je u mladog slalomaša, kojeg je nosio na ramenima i nakon sljemenske pobjede.


Upravo je doseg legendarnog Tombe na stazi u Whistleru ponovio njegov štićenik Razzoli. Učitelj je osvojio slalomsko zlato u Calgaryju 1988., učenik je to ponovio 22 godine kasnije, ponovno u Kanadi. Učenik polako ali sigurno ide stopama učitelja, koji ima tri olimpijska zlata i dva srebra.

"Sjećam se da sam imao osam godina kada sam gledao Tombu u Albertvileu kako pobjeđuje u veleslalomu. Ne mogu vam opisati koliko je ta utrka na mene djelovala.", prisjeća se Razzoli.

Jedinu je pobjedu u Svjetskom kupu ovaj 25-godišnjak dosad ostvario na sljemenskoj Snježnoj kraljici ove godine.

24-godišnjak koji dolazi iz sela od svega 50 stanovnika, Castelnuovo ne Monti, na Sljeme je ove godine došao s dobrim vibracijama. Treće mjesto prošle godine bilo je njegov najbolji rezultat u karijeri. Preskočio ga je upravo na Sljemenu i završio na ramenima svog velikog idola, učitelja i zaljubljenika u Sljeme, Alberta Tombe.

Druga je pobjeda u karijeri stigla na najvažnijem mjestu, na stazi u Whistleru za koju talijanska Gazzetta dello Sport tvrdi kako je po konfiguraciji slična sljemenskoj, premda će se Ante i Ivica Kostelić teško složiti s time budući da su obojica imali prigovor baš na konfiguraciju olimpijske staze.


U svakom slučaju Razzoli je u subotu ostavio Ivicu 16 stotinki iza sebe, brončani Šveđanin Andre Myhrer je bio sporiji 44 stotinke. Šveđanin je odradio sjajnu drugu, a Talijan još bolju prvu vožnju. Naš Ivica nakon utrke je rekao da takav prvi lauf još nije vidio ove sezone.



"Ovo je fantastično, nevjerojatno. Bio je to moj dugogodišnji san i sada se napokon ostvario", pričao je ushićeni Razzoli, a oduševljenje nije skrivao ni Tomba.

"Giuliano je shvatio da treba koristiti glavu. Nije mu bilo lako jer je pritisak nakon prve vožnje bio ogroman. Rekao sam mu da otvori oči i da bude brz i bijesan. Postupio je kako je trebao - poručio je Tomba uz dodatak kako sada napokon zna kako se osjeća roditelj čije dijete osvoji olimpijsku medalju.

"Počeo sam skijati negdje u doba kad je Tomba osvojio zlato u Calgaryju tako da je logično da mi je bio uzor", dodao je Razzoli kojem je telefonsku čestitku uputio i talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Ivica Kostelić je osvojio drugo olimpijsko srebro u Vancouveru, treće ukupno u karijeri. Ni on nije skrivao zadovoljstvo na konferenciji za novinare.

"Volim skijati u uvjetima kakvi su bili u subotu. Radilo se o proljetnom snijegu, a po takvom stalno treniramo. Realno gledajući, na ovim sam Igrama imao dvije šanse za medalju i obje sam iskoristio", istaknuo je najbolji hrvatski skijaš.

Pročitajte više