INDEX STUDIO

Maida Arslanagić komentirala Červarove time-oute, igru Hrvatske i lidera Karabatića

Foto: Index.hr

LEGENDARNA hrvatska rukometašica Maida Arslanagić bila je gost Index Studija kod voditeljice Dee Redžić. 

Arslanagić je pričala o brojnim temama. U fokusu su bili Svjetsko prvenstvo u Egiptu i hrvatska reprezentacija, no pričala je i o nedavnoj bronci hrvatskih rukometašica, stanju ženskog rukometa u Hrvatskoj kao i stanju sporta u Hrvatskoj općenito

Tijek emisije

Najbolja sedmorka u povijesti rukometne Hrvatske?

Šola, Ćavar, Balić, Puc, Metličić, Vori i na kraju obrambeni Špoljarić.

Gdje Lino Červar vidi motivaciju i u 71. godini, jesu li to OI?

Olimpijske igre ti znače jako puno, oni su osvojili zlato i vjerujem da nema boljeg osjećaja od toga. Ja sam bila na Igrama u Londonu i sjećam se koliko je to velika stvar bila.

Mogu li drugi sportaši lako ući u rukomet?

Pogotovo to ne bi mogli košarkaši. Rukomet je grub, a košarka je tehnički sport. Voljela bih vidjeti ljude poput LeBrona dok te lome s dvije strane. Teško se prilagoditi u dva-tri dana na tako nešto, ali ako je netko vrhunski, onda može kroz tri-četiri mjeseca doći na neku razinu.

Gledanost rukometa?

Vidjet ćemo koliko će se to promijeniti. Sada ljudi gledaju doma, ali vidjet ćemo što će biti kada se navijači vrate. PPD Zagreb je najbolji primjer, igrali bi protiv vrhunskih ekipa u Ligi prvaka, a na utakmicu dođe 1000 ili 2000 ljudi. To je sramota. Opet se vraćamo na sportsku kulturu u Hrvatskoj, koja je loša, u Njemačkoj je na svakoj rukometnoj utakmici 15 tisuća navijača.

Najdraži hrvatski rukometaš?

Teško mi je izdvojiti nekoga, puno je tu faktora, ali ako moram izdvojiti nekoga onda je to Balić. On je neusporediv s drugim igračima.

Koliko će daleko doći Hrvatska?

Borba za medalju. Ne smijemo bježati od uloge favorita. Uvijek smo u vrhu svjetskog i europskog rukometa. Osobno vjerujem da možemo dogurati daleko, bitno je kako će se posložiti spoj mladosti i iskustva. Vjerujem da mladi mogu donijeti svježinu i iznenaditi ove nepoznate protivnike. 

Organizacija prvenstva?

Ne iznenađuje me loša organizacija u Egiptu. Tko god je bio tamo, zna da organizacija u arapskom svijetu nije na zavidnoj razini. Znali smo od početka gdje se ide i nije se moglo očekivati bolje. Bilo je jedino bitno da je hrana u redu jer nekada i to ne valja.

Ozljeda Cindrića?

Oni igraju jako težak ritam utakmica. 28.12. je završila Liga prvaka i nakon dva dana ide u reprezentaciju. Nisi se odmorio, dolaziš na prvenstvo gdje je jako naporan ritam. Igrači se bune zbog toga, traže od nadležnih u rukometu da se mijenjaju pravila. Žele više odmora, bilo bi i manje ozljeda, danas se igrači više i nemaju vremena oporaviti. 

Novi igrači u reprezentaciji?

Drago mi je što imamo dosta novih imena, drago mi je zbog jednog Kevića koji je jako dobar i tek je sada dobio priliku u reprezentaciju. Ako dobije šansu, sigurno će je iskoristiti. Martinović je tu, ali nitko od njih vjerojatno ne bi igrao da nije bilo ozljeda.

Najveći problem Hrvatske na prvenstvu?

Prva utakmica je uvijek nezgodna na prvenstvu. Japan je ekipa koja je nama nepoznata, ali ne igra stil rukometa na koji smo mi naviknuti. Brzi su, niski, zuje po terenu. Mislim da smo odigrali obranu jako loše i tamo mislim da ima najviše prostora za napredak.

Sportaši u Hrvatskoj nemaju staž...

Na brojnim razgovorima za posao su me pitali što sam radila u životu osim rukometa. Kod nas to nije regulirano. Vani je regulirano da sportašu profesionalna sportska karijera ulazi u staž. Moja mirovina će početi od 30. godine. Na tome se treba poraditi u budućnosti. Status profesionalnog sportaša treba ulaziti u staž. Tako bismo mogli osigurati koliko-toliko pristojnu mirovinu.

Žene u profesionalnom sportu?

Najteže u ženskom sportu je odricanje majčinstva. Jako je teško uskladiti karijeru i obitelj. U Skandinaviji je to normalno, one su se vraćale nakon porođaja. Kod nas još to nije normalno, znala sam biti na utakmici gdje je delegat prekidao utakmicu da igračica podoji dijete. Teško je ženama to sve balansirati u profesionalnom sportu.

Koliko je otac bio bitan u vašem razvoju?

Olakotna okolnost je bila što sam imala tatu iz rukometa, ali cijela obitelj mi je bila podrška. Znao bi on kada može pričati sa mnom, a kada ne. Zbog njega sam postigla to što jesam. Rukomet sam zadnje probala i to je prevladalo, dugo sam igrala odbojku, to mi je i danas bolji sport, elegantniji. Na kraju sam ostala u rukometu, ali on me nikad nije tjerao na to, škola je bila na prvom mjestu. Zato sam i završila dva fakulteta.

Tko u svlačionici Hrvatske može liderstvom voditi reprezentaciju?

Svakako bih izdvojila Duvnjaka. On je lider na terenu, igrači ga poštuju i slušaju. Nije tu stvar deranja, već upotrebe pravih riječi u pravom trenutku.

Zašto je mali broj ženskih trenera?

Ima ih, ali nisu na najvišim pozicijama. Norveška je imala 15 godina izbornicu, Francuzi imaju puno bivših igračica, imamo i mi dosta trenerica u prvoj ligi. Nisu na reprezentativnom nivou, a zašto? To nije pitanje za mene. Bivše kvalitetne igračice treba uključiti u razvoj rukometa.

Klubovi u ženskom rukometu?

Lokomotiva i Podravka. Zamet je isto dobar, neko vrijeme je tu bio i Split, pojavila se Koka, ima manjih klubova koji iskoče. Imamo preduvjete, ali trebamo to iskoristiti. Ženski rukomet je sada dobio svojih pet minuta i treba to iskoristiti. Trebamo pomoći da rukomet, a pogotovo ženski rukomet, dobije status koji zaslužuje.

Djeca i rukomet, kakve oni imaju uvjete u sportu?

Općenito je u sportu kod nas loša situacija. Mene je iznenadio podatak koliko smo mi kao nacija neaktivni. Preko 60% je neaktivno, preko 20% je pretilo. Preko 50% škola u Hrvatskoj nema sportsku dvoranu. Tjelesni je kod nas i dalje samo dva puta tjedno. To su preduvjeti da bi se stvorili uspješni sportaši. Čudo je da imamo ovakve rezultate uz takve uvjete. Nema konstantnog ulaganja u sport i to je najveći problem. Imamo par klubova u prvoj ligi, a djeca nemaju uvjete da se nastave baviti sportom.

Je li prvenstvo u ovakvim uvjetima regularno?

Dobro je da se igra kako bi se spasio sport, ali generalno, ne znam kome je ovakva sezona donijela nešto dobro. Igrači su konstantno u izolaciji, nema kontinuiteta treninga, zato ima puno ozljeda. Ova sezona se odradila da ne propadne sport, nema ovdje koristi za sponzore jer se ne prodaju ulaznice, dvorane su prazne. Ružno je i igrati u praznoj dvorani.

O početku prvenstva?

Čudo je što je prvenstvo uopće krenulo, zbog korone i svega. Prvenstvo mi nema neku čar zbog ove situacije gdje se moraš više baviti drugim stvarima nego rukometom. To je utjecalo i na igru naše reprezentacije, ali bitna je pobjeda u drugoj utakmici. Dizat ćemo se gore, SP je lošije od EP-a, tu imaš priliku za loš dan.

Emisija je krenula.

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Uoči emisije

Arslanagić u emisiju dolazi nakon prve pobjede hrvatske muške rukometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, protiv Angole 28:20.

36-godišnja Hrvatica analizirat će igru reprezentacije kao i očekivanja za daljnji tijek natjecanja. Također ćemo se vratiti na senzacionalnu broncu hrvatskih rukometašica, kao i položaj ženskog sporta u Hrvatskoj.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više