TRANSFERI

Maldini postao direktor Milana. Stiže i novi trener: "On je maestro nogometa"

Foto: EPA

LEGENDA Milana Paolo Maldini odlučio je prihvatiti poziciju tehničkog direktora kluba nakon odlaska Leonarda, pišu gotovo svi talijanski mediji, a u prvom redu Mediaset. Bivši kapetan Rossonera, čiji je broj 3 povučen po završetku karijere, prihvatio je nakon nekoliko dana razmišljanja ponudu generalnog direktora Ivan Gazidisa.

Maldini je tražio veću odgovornost i samostalnost u radu, što je Gazidis prihvatio, pa će Paolo birati novog sportskog direktora, a njegova je prva želja Igli Tare iz Lazija, a alternativa Riccardo Bigon iz Bologne.

Maldini dovodi Costacurtu, želja i sportski direktor Lazija

On bira i suradnika u tehničkom dijelu, a na toj poziciji želi vidjeti legendu kluba i bivšeg suigrača Alessandra Costacurtu, s kojim je u crveno-crnom dresu osvojio pet Liga prvaka. Također, Maldini postavlja i direktora mlađih kategorija, a najveći favorit je još jedan bivši igrač Milana, Angelo Carbone. 

Vijest da je Maldini novi generalni direktor Milana trebala bi službeno biti objavljena u utorak, a onda će čelnici kluba postaviti novog trenera. A njegovo ime, ako pitamo talijanske medije, već je poznato. U pitanju je Marco Giampaolo, koji posljednje tri sezone vodi Sampdoriju, a trebao bi potpisati ugovor vrijedan dva milijuna eura po sezoni. 

Simone Inzaghi je produljio ugovor s Laziom do 2021. godine, Maurizio Sarri je između ostanka na klupi Chelseaja nakon osvojene Europa lige i odlaska u Juventus, a u konkurenciji su još bili Roberto De Zerbi (Sassuolo) i Eusebio Di Francesco, koji je smijenjen 7. ožujka u Romi. 

Sacchi: Giampaolo je maestro nogometa, a Paolo pravi čovjek za Milan

Giampaolo je rođen u švicarskoj Bellinzoni i ima 51 godinu. Njegova igračka karijera (igrao veznjaka) vezana je za niželigaške klubove, dok je u trenerskoj karijeri vodio Ascoli, Cagliari, Sienu, Cataniju, Bresciu, Cremonese, Empoli i spomenutu Sampdoriju. Zanimljivo, nigdje se nije zadržavao dulje od jedne sezone sve do kluba iz Ligurije, koji vodi od 2016. godine.

Prema pisanju s Apenina, Giampaolo je želja Maldinija, koji je uvjeren kako je on pravi čovjek za novi klupski projekt U23 u kojem će najveći dio momčadi činiti igrači do 23 godine. Na taj će se način klub pokušati barem vratiti u Ligu prvaka, nakon šest godina čekanja. U prilog tome ide i činjenica da će prvo pojačanje velikana sa San Sira biti Stefano Sensi iz Sassuola (23 godine), a spominje se i da bi Giampaolo sa sobom iz Sampdorije mogao dovesti 23-godišnjeg danskog braniča Joachima Andersena.

Mišljenja u Italiji i među navijačima Milana podijeljena su oko dolaska Giampaola. Prvi ne vjeruju u trenera kojem bi Milan bio prvi veliki posao u karijeri, dok drugi smatraju kako je on izvrstan strateg i taktičar. U ove druge spada i legendarni trener Rossonera Arrigo Sacchi.

"Giampaolo je maestro nogometa. On je jedan od onih trenera koji je i scenarist i režiser", poručio je Sacchi, jedan od nogometnih revolucionara, koji je s Milanom osvojio devet trofeja, od čega dva naslova europskog prvaka zaredom, 1989. i 1990. godine.

Njemu se dopada i nova Maldinijeva pozicija. 

"Paolo je apsolutno prava osoba za takav posao. Ima jaku vezu s navijačima, što je veoma važno. Također, bitna je i ta autonomnost u radu koju je tražio", zaključio je Sacchi.

Nitko među navijačima ne zna što očekivati od novog Milana i koja će sve biti njegova pojačanja u prijelaznom roku. No ako nešto raduje tribine onda je to ofenzivna formacija 4-3-1-2 koju forsira Giampaolo, a koja podsjeća na slavne Milanove postave s polušpicom i dva klasična napadača. 

Pročitajte više