Lige petice

Mali klub bez tradicije i trofeja oduševio je sve koji vole nogomet

Foto: Guliver Image/Getty Images

ONO što se moralo dogoditi, dogodilo se. Norwich se vratio u Premiership nakon što je tri sezone proveo u Championshipu. Kanarinci su pobijedili Blackburn 2:1 i kolo prije kraja osigurali povratak u elitu. Skupa s njima u Premiership ide i Sheffield United, koji je vizu dohvatio gostujućom pobjedom protiv Ipswicha od 2:0.

U playoff će otići Leeds, WBA, Aston Villa i Derby koji će se morati potući za jedno preostalo mjesto koje vodi u društvo najboljih.

Norwich je ovo itekako zaslužio

Zašto smo napisali da se to moralo dogoditi? Zato što je Norwich zasluženo, da zasluženije ne može, izborio Premiership. Kanarinci su od 17. kola zasjeli na vrh ljestvice i do kraja to nisu ispuštali.

Norwich nikad nije spadao u red elitnih engleskih momčadi. Klub je osnovan 1902. godine, a uglavnom je balansirao između prvog, drugog i trećeg razreda engleskog nogometa. Najveći uspjeh u povijesti kluba dogodio se u sezoni 1992./93. Kanarinci su do posljednjih nekoliko kola držali senzacionalno prvo mjesto, bili su na korak do povijesne titule, ali nisu izdržali. Zaredali su s nekoliko poraza i do kraja pali na treće mjesto. Prvak je bio United, a druga je bila Villa. Bila je to jedina sezona kad je Norwich u prvenstvu igrao važnu ulogu. Što se tiče ostalih uspjeha, Norwich se može pohvaliti da je dva puta osvojio Liga kup (1962. i 1985.), a dva je puta igrao i finale tog natjecanja.

Mali klub bez slavne tradicije i trofeja oduševio je sve koji vole nogomet

Norwich je mali klub, njega ne prati armija navijača iz cijelog svijeta, a vjerne fanove ima samo u svom gradu. Ipak, ove sezone oduševili su ljubitelje nogometa svojim impresivnim igrama. Ekipa bez pravih zvijezda, skupljena zbrda-zdola, igrala je, za Championship prilike spektakularan nogomet. Puno su primali, ali još više zabijali. Gledajući njihove utakmice zabava je bila zagarantirana. Nakon 45 kola zabili su 91 gol, daleko najviše u Championshipu, a uz to što su gajili ofenzivni pristup, do šansi su nastojali doći isključivo pas igrom i posjedom. Preskakanje igre i napucavanje lopte pred vrata protivnika, tako svojstveno za klubove drugog razreda engleskog nogometa, za Norwich je ove sezone bio nepoznat pojam.

''Kad sam došao u Norwich, bojao sam se da ćemo igrati samo na duge lopte. Međutim, mi igramo nogomet. Nastojimo napade počinjati iz zadnje linije, s puno pas igre. Igramo agresivno, s puno kretanja i puno trke. Zato stvaramo dosta šansi, a za napadača je to najvažnije'', rekao je Teemu Pukki, strijelac 28 golova ove sezone, nakon što je primio nagradu za najboljeg igrača Championshipa.

Čudesni Finac -  lani je stigao besplatno, a postao je vjerojatno najbolja akvizicija Norwicha u povijesti

U pravu je čudesni Finac, možda i najbolja akvizicija u povijesti kluba. Pukki je prošlog ljeta napustio danski Brøndby u kojem je igrao četiri godine. Danci su se nećkali hoće li ponuditi Fincu novi ugovor, smatrali su da je njegovo vrijeme prošlo, da je dao što je imao dati i da je možda bolje da priliku dobiju mlađi igrači. Čovjek koji je u 130 nastupa za Brøndby zabio 55 golova bio je uvrijeđen, nije želio preuzeti ulogu statista i prihvatio je poziv iz Norwicha. Bio je to prijelomni trenutak za klub jer je 29-godišnji Finac svojim golovima i asistencijama (ima ih deset ove sezone) odveo Norwich u Premiership.

''Pukkijeve vještine nisu uobičajene u engleskom nogometu. On je igrač kojeg je užasno teško neutralizirati. Ima nos za gol, fantastično osjeća prostor i odlično razumije igru. Uvijek se nađe na pravom mjestu. Igra vrlo jednostavno, ali je stravično učinkovit'', riječi su velikog Marcela Bielse, trenera Leedsa.

Trener je Nijemac pa i pola svlačionice govori njemački, a deset igrača koje je klub platio manje od sedam milijuna eura donijeli su Norwichu promociju vrijednu 200 milijuna

Zanimljiva je družina, taj Norwich. Trener je Nijemac Daniel Farke, koji je prije dvije godine stigao iz Dortmunda, gdje je vodio B momčad Borussije. Farke je u klub doveo valjda pola Njemačke. Cijeli stručni stožer čine mu Nijemci, a u sastavu ima sedam njemačkih nogometaša. Osam ako Nijemcem smatramo i Marija Vrančića, dečka rođenog u Slavonskom Brodu, ali odgojenog u Njemačkoj, za čije je mlađe selekcije igrao godinama, a danas nastupa za reprezentaciju BiH. Norwich je u dvije sezone koliko je Farke na klupi doveo deset igrača koje je platio manje od sedam milijuna eura. Ti igrači su donijeli klubu Premiership i promociju vrijednu 200 milijuna eura.

Na vratima je Tim Krul. Jedino ime koje odskače u relativno anonimnoj svlačionici Norwicha. Bivši reprezentativni vratar Nizozemske i čovjek koji je najbolje dane u karijeri proveo u Newcastleu (na St. James Parku igrao je od 2006. do 2017.) u klub je stigao prije dvije godine, iz Brightona gdje je bio na posudbi, također kao slobodan igrač. Desnog beka igra Ivo Pinto, Portugalac koji je tri godine bio član zagrebačkog Dinama, a u Norwich je stigao u ljeto 2016. za 3,7 milijuna eura. Tržišna vrijednost momčadi je skromna, a cifre na koje su procijenjeni igrači Norwicha jasno oslikavaju da je riječ o skromnoj ekipi koju je malo tko na početku sezone vidio na vrhu Championshipa. Prema Transfermarktu, samo dvojica igrača vrijede pet milijuna eura. To su Max Aarons, 19-godišnji branič i član engleske U-19 reprezentacije, te Jordan Rhodes, reprezentativni napadač Škotske. Svi ostali vrijede znatno manje. Barem je tako bilo ove sezone jer nakon ovog što je Norwich napravio, pretpostavlja se da će cijene nekim igračima otići u nebo i da će ključni igrači biti tražena roba već ovog ljeta. 

Teemu Pukki sigurno hoće. Finac je danas senzacija, o njemu se priča i piše sasvim zasluženo, no njegov put do zvijezda bio je sve samo ne jednostavan i ugodan.

Legitiman nasljednik legendarnog Jarija Litmanena

Teemu je odrastao u finskom priobalnom gradu Kotki. Kao klinac koji je volio nogomet, nije bilo iznenađenje kad se kao dječak učlanio u lokalni klub KTP. Pukki je još kao tinejdžer pokazivao da je za klasu bolji od suigrača i vrlo brzo se probijao u hijerarhiji. Bio je legitiman nasljednik legendarnog Jarija Litmanena. Za prvu momčad KTP-a debitirao je sa 16 godina i 23 dana protiv najjačeg kluba u Finskoj, HJK iz Helsinkija. Do kraja sezone bio je jedan od najzaslužnijih što je KTK ostao u ligi, a nagrada za sjajne nastupe bio je poziv u mladu reprezentaciju Finske. Ondje je bio daleko najmlađi i daleko najbolji, a njegovo ime bilo je zapisano u notesima skauta brojnih europskih klubova. Sevilla je bila jedan od njih.

Sevilla ga je dovela kao senzaciju, ali u Španjolskoj nije uspio

Prije 11 godina stigao je poziv iz Andaluzije koji je trebao biti prekretnica. Sevilla ga je platila 1,3 milijuna eura, a Pukki se nije snašao onako kako je očekivao. Klincu iz Finske bilo je užasno teško prilagoditi se na sasvim novi način života, ali i nogometa. Mučio se, pokušavao je sve, ali nije išlo. Za prvu momčad Seville odigrao je samo jednu utakmicu, protiv Racinga u siječnju 2009. Premda u Primeri nije igrao ništa, 4. veljače 2009. debitirao je za A reprezentaciju Finske u porazu 1:5 od Japana. Tada je imao samo 18 godina.

Većinu te sezone igrao je za B momčad Seville, da bi se na kraju razočaran vratio kući i postao član Helsinkija. Ta će se sezona pokazati ključnom u karijeri mladog Finca. Postao je neizostavan član prve momčadi HJK-a, zabio je 11 golova i imao šest asistencija. HJK je dominantno osvojio naslov prvaka, a Pukki je izabran u idealnu momčad lige. Tri gola koja je zabio Schalkeu u Europi, usmjerila su ga prema Njemačkoj.

Neobične avanture u Schalkeu i Celticu

Nakon dva impresivna nastupa protiv Schalkea, nije bilo iznenađenje kad je klub iz Gelsenkirchena poželio dovesti Finca. Platili su ga 1,35 milijuna eura, a za razliku od avanture u Sevilli, Pukki se u Bundesligi odlično snašao. Odmah je postao starter, a sezonu je završio s korektnih pet golova iz 19 nastupa. Iduće sezone njegov status se promijenio. Igrao je sve manje, a sve je više sjedio na klupi. Jasno je bilo da je rastanak neizbježan, a prvi u redu udvarača čekao je slavni Celtic. Škoti su posljednjeg dana prijelaznog roka 2013. doveli Pukkija za 2,25 milijuna funti, u on se već u debiju protiv Heartsa navijačima predstavio golom u pobjedi od 2:1. Do kraja sezone zabio je sedam golova u 26 nastupa. Celtic je osvojio naslov te igrao solidno i u Ligi prvaka, ali Pukki nije bio najsretniji čovjek na svijetu. Priznao je da se bori s formom i naporima fizički zahtjevne škotske lige.

Prvog rujna 2014. danski Brøndby objavio je kako je doveo Pukkija na jednogodišnju posudbu. Već u debiju je zabio, a nakon nekoliko odličnih igara dobio je nagradu za igrača mjeseca - listopada.

Vjeru u nogomet vratio u Danskoj

Nakon impresivne debitantske sezone Pukki je potpisao trogodišnji ugovor, što se pokazalo kao fantastičan potez Brøndbyja. Svojim je golovima doveo Dance na korak do plasmana u grupnu fazu Europa lige, a sljedeće sezone zabio je impresivnih 16 golova u 25 nastupa. Bio je najbolji strijelac Danske, a Brøndby je osvojio drugo mjesto u prvenstvu i igrao finale kupa. Godinu je završio s 29 golova iz 46 nastupa.

Iako je igrao sjajno i redovito tresao mreže, uprava Brøndbyja i Pukki prošlog ljeta se nisu uspjeli dogovoriti oko detalja novog ugovora i Finac je još jednom otišao u nepoznato.

Dok je svijet tresla mundijalska groznica, u tišini je sklopljen najbolji posao Norwicha u povijesti

Krajem lipnja 2018. godine, dok je svijet tresla groznica Svjetskog prvenstva u Rusiji, Norwich je u tišini objavio da je besplatno doveo Pukkija. U tom trenutku taj transfer nije zanimao nikoga osim možda navijača Norwicha, ali 10 mjeseci kasnije pokazalo se da je to bio vjerojatno najbolji posao u povijesti Kanarinaca.

''On zaslužuje sve pohvale i svjetla reflektora jer je bio sjajan. Zaslužio je sve ovo što mu se događa i ništa nije slučajno. Rad, naporan rad mu se isplatio, a posebno me raduje što nikad u prvi plan ne stavlja sebe i svoju statistiku, već mu je briga za momčad na prvom mjestu. Kao pojedinac sjajite samo ako ste uspješni kao momčad. Teemu je takav frajer'', kazao je Daniel Farke, trener Norwicha, i tim je riječima savršeno opisao svog najboljeg igrača. I kao nogometaša, ali i kao čovjeka.

Nakon što se mučio u Španjolskoj, Njemačkoj i Škotskoj, 29-godišnji Finac napokon je uspio i ispunio je sve ono što se od njega očekivalo kad je sa 16 godina debitirao među odraslima.

Sport možda nekad nije pošten, ali naporni rad i upornost kad-tad dođu na naplatu. Životna priča Teemu Pukkija najbolji je dokaz za to.

Pročitajte više