Šuker: Sramota je da premijer Orešković kisne na stadionu

Foto: Hina

HRVATSKI nogometni savez danas je održao redovnu Skupštinu koju su, zajedno s predsjednikom Davorom Šukerom, predvodili najnoviji optuženici za milijunske malverzacije u Dinamu, Damir Vrbanović i Zdravko Mamić.

HNS u minusu oko 18 milijuna kuna

Ukupni prihodi HNS-a u 2015. godini iznose 109.593.904,80 kuna, a rashodi 117.627.621,92 kune, izvijestio je Savez uz napomenu da bi prihod od plasmana na Europsko prvenstvo trebao  doći do kraja ove godine te će se taj prihod iskazati u računu za 2016. godinu.

Šuker se požalio na infrastrukturu na hrvatskim stadionima:

"Reprezentaciju je u Osijek došao gledati premijer Tihomir Orešković, a ljudi iz njegovog osiguranja uočili su da će u svečanoj loži po njemu padati kiša. Da, kiša je padala po njemu, zato što nemamo bolju infrastrukturu" kaže Šuker..

Prisutnima na Skupštini nekoliko je riječi kazao i prvi dopredsjednik HNS-a Zdravko Mamić, koji je na toj funkciji usprkos optužnici da je sudjelovao u izvlačenju na desetke milijuna kuna iz Dinama.

"Vidjevši projekte koje je hrvatska nogometna obitelj realizirala i koji su u realizaciji moram se upitati kako to da nam Vlada daje samo 250 tisuća eura godišnje. To je sramotno. Treba uložiti u nogometnu infrastrukturu, to ćemo i učiniti uz pomoć Uefe, no treba pomoći i Vlada."

Na Skupštini HNS-a prikazani su i filmovi o natjecanjima i aktivnostima u prethodnom razdoblju, kao i o aktualnim i budućim projektima Saveza.

Šuker: Ne možemo bez velikih natjecanja

Davor Šuker je iskazao zadovoljstvo radom Saveza i njegovih tijela u proteklom razdoblju.

"U 2015. godini aktivnosti i tijela Saveza, kao i svi njihovi sudionici bili su na visokom nivou i vrlo kvalitetni. Održane su dvije skupštine Saveza, dok je IO zasjedao devet puta, a Odbor za hitnost dva puta. Ostale Komisije su također odlično radile, a posebne pohvale zarađuje Arbitražni sud. Organizirali smo i brojne seminare i radionice, radili smo i na pripremama i s nogometnim trenerima iz Prve lige kako bi svima približili Ligu 10, Ligu mladih, županijske nogometne lige i još mnogo toga. Ono najvažnije bez čega HNS ipak ne može su odlasci na europska i svjetska prvenstva. U godini u kojoj smo se trebali boriti za EP imali smo dosta problema od huligana do svastike te želimo da se u skoroj budućnosti privede krivac."


"Bili smo i na SP-u u Čileu s U-17 reprezentacijom. A reprezentacija ove godine sudjeluje na Euru u Francuskoj, U-21 reprezentacije je prva u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na EP te se nadam da će izboriti nastup na Euru, dok je U-19 reprezentacija već osigurala EP. Futsalska reprezentacija natjecala nam se ove godine na Europskom prvenstvu, dok je amaterska regionalna reprezentacija osvojila drugo mjesto na EP-u. Dinamo je nastupao u Europi, kao i njegovi juniori, a žao nam je i zbog izgubljenih bodova, naime, da je Rijeka pobijedila Aberdeen mogli smo imati dva kluba u Ligi prvaka", rekao je Šuker, prenosi HNS.

"Zbog HNS-ove televizije će nas više cijeniti"

Podsjetio je i na osnivanje Hrvatske nogometne televizije koja je nedavno krenula s emitiranjem. "HNTV je napravljena da vodi i prikazuje hrvatski nogomet u cijelosti, od muškog preko ženskog do futsala, da se prikazuju nastupi svih hrvatskih reprezentacija, ali i da pogledamo sve domaće lige. Prvi smo u svijetu koji smo napravili ovako nešto te sam siguran kako će nas sada više cijeniti. Jedva čekam Europsko prvenstvo i ono što je najvažnije, SP u Rusiji. Rusija je put vodilja i može nam donijeti blagostanje da dovršimo sve naše projekte do kraja. Drago mi je da smo kao Savez neovisni, ali je također vrlo važno da svi sportovi surađuju zajedno s HOO-om. Novaca u Hrvatskoj ima, samo raspored njegova dijeljenja nije normalan", zaključio je Šuker.

Srebriću priznanje UEFA-e

Šuker je otkrio i kako će višem savjetniku predsjednika HNS-a Zorislavu Srebriću biti dodijeljeno visoko priznanje UEFA-e - Dijamantni red časti.

"Bio sam učenik Zorislava Srebrića te mu čestitam na priznanju koje će dobiti", komentirao je Zdravko Mamić.


Skupštini HNS-a prisustvovali su i član Izvršnog odbora Uefe František Laurinec, predstavnik MZOS-a Ivan Milanović Litre, bivši izbornik Miroslav Blažević, donedavno najveći kritičar Šukerove i Mamićeve vladavine, te proslavljeni nogometaš Josip Skoblar.

Skoblar: Želim da ova reprezentacija bude bolja od Ćirine

"Drago mi je što sam sudionik Skupštine HNS-a. Posebno bih zahvalio predsjedniku Šukeru i predstavnicima iz HNS-a koji su bili na mom imenovanju vitezom nacionalnog reda za zasluge u Marseilleu. To mi je bilo izuzetno važno i značilo mi je mnogo, a tim potezom predsjednik Šuker i delegacija HNS-a pokazali su koliko su veliki te im se još jednom zahvaljujem. Počašćen sam što ću biti dio ekspedicije na Euru u Francuskoj. Želio bih, iako se Ćiri to vjerojatno neće svidjeti, da ova reprezentacija bude bolja od one njegove, iako ja stalno ponavljam da je najveća reprezentacija ona koju smo imali su Ćirini Vatreni, a koji su po meni mogli napraviti i više. Nemojmo očekivati finale prije finala, poželimo da naši odigraju na najbolji mogući način, a mislim da mogu dosta dobro i kvalitetno odigrati", kazao je na Skupštini HNS-a Josip Skoblar.

 

 

Pročitajte više