Sud zabranio Mamiću da vodi Dinamo!

Foto: Hina

ZDRAVKO MAMIĆ može se braniti sa slobode u drugoj istrazi koja se protiv njega i suokrivljenika vodi zbog sumnje u izvlačenje novca iz gradskog kluba Dinamo (ukupno blizu 200 milijuna kuna), ali ne smije obnašati dužnost izvršnog predsjednika kluba. Ukupna jamčevina za sve okrivljenike iznosi 26 milijuna kuna. Zdravko će jamstvo pokušati položiti u nekretninama svojih prijatelja, pa je njegov izlazak iz pritvora odgođen. Neće stići na utakmicu Dinamo - Bayern (srijeda), koju bi mogao gledati samo u svojstvu navijača.

Mamić je preko odvjetničkog tima javnosti poručio da ne želi uzeti novac svojih prijatelja, ali će pokušati založiti njihove nekretnine. 

Mamić je u problemima jer je USKOK tražio od suda da mu privremeno blokira 7 milijuna kuna koje mu je trebao vraiti od jamčevine za izlazak iz pritvora u srpnju. Mamić ima rok od tri dana za žalbu na odluku suda. Vjerojatno je zbog toga i odustao od skupljanja novca te će pokušati u potpunosti pokriti iznos jamčevine od 14 milijuna kuna nekretninama. Njegov sin mora uplatiti dodatnih 5 milijuna.

Zdravku je izrečena i zaštitna mjera zabrane komuniciranja sa svjedocima, a među njima su i odgovorne osobe Mirko Barišić, Tomislav Svetina i Matej Škegro te trener i brat Zoran Mamić.

Kako će se novonastala situacija odraziti na funkcioniranje Dinama, ali i HNS-a, tek ćemo vidjeti. Mirko Barišić Indexu je nedavno kazao da neće sazvati izvanrednu Skupštinu kluba. Predsjednik Dinama posvetio se skupljanju sredstava za jamčevinu.

Istaknuo je da se radi o privatnim donacijama. Danas nam je Mirko Barišić kazao da su zatečeni zaštitnom mjerom te da još ne znaju tko će voditi Dinamo.

Zoran: Valjda ćemo komunicirati preko novina

Zoran Mamić na Maksimiru je u 13 sati održao press konferenciju uoči utakmice s Bayernom. Kazao je da je nekretnina za Zdravka spremna i dodao da ne zna kako će izbjeći kounikaciju s bratom. 

"Možda će on dati intervju u novinama, a ja ću mu odgovoriti?", ironičan je Mamić mlađi.

Zdravko je u međuvremenu odlučio uplatiti jamstvo u nekretninama na koje sud mora upisati hipoteku. Potom Zdravko i Mario Mamić, kao i njihovi suokrivljenici sucu istrage moraju dati obećanje da neće kršiti uvjete jamstva.

Jučer je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivalo o žalbama USKOK-a i obrane na rješenje sutkinje Erne Dražančić koja je 19. studenoga Mamiću i suokrivljenicima odredila istražni zatvor uz mogućnost zamjene jamstvom. Treba istaknuti da se u postupku Mamiću oslobađa jamčevina uplaćena u prvoj istrazi tijekom ljeta, kada je uplatio sedam milijuna kuna.

Zdravkovom sinu Mariju sud je odredio jamstvo od pet milijuna kuna, a suokrivljenicima Sandru Stipančiću i Igoru Kroti četiri, odnosno dva milijuna. U Dinamu nam jutros nisu mogli reći očekuju li da će Mamić u srijedu navečer biti na posljednjoj europskoj utakmici ove sezone. Na Maksimiru od 20:45 gostuje jedna od najjačih momčadi svijeta, Guardiolin Bayern. Kada je u srpnju izašao iz pritvora, Mamić je s bratom Zoranom pohitao na utakmicu Dinamo - Fola.

Dočekan je pljeskom, poljupcima te ovacijama zapadne tribine. 

Kako će funkcionirati Dinamo? Preko odvjetnika

Zdravku Mamiću nitko ne može zabraniti da dođe u Maksimir, no posao će voditi preko svojih odvjetnika. Ne smije obnašati dužnosti izvršnog predsjednika propisane Statutom te smije kontaktirati s jedinim nadređenim, Mirkom Barišićem, ali i ostalim svjedocima i odgovornim osobama koje su dio procesa. Mamić oko sebe ima iskusan tim; Jadranku Sloković i Marjana Hanžekovića, kojem je već povjerio privatizaciju kluba. Dinamov skupštinar Hanžeković, usput, ima i dnevne novine.

Podsjetimo, Zdravku Mamiću istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Tereti ga se, u dvije pokrenute istrage, da je s bratom Zoranom, sinom Marijem, bivšim direktorom kluba i direktorom HNS-a Vrbanovićem te dvojicom istarskih poduzetnika, nezakonito iz kluba izvukao oko 200 milijuna kuna. U sklopu prve istrage, sumnja se da se novac iz kluba izvlačio preko transfera Dejana Lovrena i Luke Modrića kojima je Dinamo isplatio dio odštete, a oni su je potom vraćali obitelji Mamić. Nova istraga ispituje navodna fiktivna posredovanja off shore tvrtki prilikom ulaznih i izlaznih Dinamovih transfera.

Kada je u sklopu prve istrage uplatio jamstvo od sedam milijuna kuna, Mamiću nije izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja funkcije. Dinamov gazda izašao je iz pritvora u srpnju, usred prijelaznog roka. 

Bitno je napomenuti da je Zdravko Mamić i dopredsjednik HNS-a te je upitno kako će uz zaštitne mjere kvalitetno obnašati i tu dužnost. On je u Savezu inače predstavnik Zagrebačkog županijskog saveza, a ne kluba Dinamo. 

Američka agencija pomogla USKOK-u u istraživanju niza offshore računa

U slučaj istrage Mamića i kompanije uključen je bio i IRS, ili Internal Revenue Service, agencija sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama osposobljena i zadužena za slučajeve oko poreznih malverzacija. IRS je pomogao USKOK-u kako bi istražio cijeli niz offshore računa diljem svijeta preko kojih su osumnjičeni, prema tvrdnjama USKOK-a, nezakonito izvlačili novac iz Dinama i isplaćivali ga jedan drugome, na temelju fiktivnih usluga. 

Primjer Modrićevog transfera u Tottenham

Da bismo vam što jednostavnije objasnili kako su se Mamići, osim kroz gradski proračun, mogli obogatiti na Dinamu, uzeli smo za primjer transfer Luke Modrića iz Dinama u Tottenham 2007. godine, koji USKOK označava spornim. Kroz dvije slike prikazali smo za što točno USKOK tereti Mamiće, Vrbanovića i ekipu. Sumnja se da su izvukli ukupno više od 200 milijuna kuna iz kluba.

U praksi, to bi moglo izgledati ovako:

1. Potpiše se lihvarski ugovor s igračima na 50 posto davanja kod svakog transfera
2. Potpiše se fiktivni ugovor Dinama s off-shore tvrtkama, od kojih je jedna kako vjeruje USKOK, u vlasništvu Mamićevog sina 
3. Igrač odlazi iz Dinama
4. Potpisuju se antidatirani ugovori kojima Dinamo duguje igraču 50 posto transfera
5. Igrač se naplaćuje od Dinama i isplaćuje Mamiće
6. Off-shore tvrtke se naplaćuju i isplaćuju Mamiće

>>> OPŠIRNIJE

> USKOK istražuje i transfere Matea Kovačića? 

> Off shore trokut Ćorić - Mamić - sin: Najveća prevara hrvatskog sporta? 

> Brozovićev menadžer: Šokirao sam kada sam vidio koliko ga je Mamić platio Lokomotivi 

> Mamić je sinu preko Dinama isplaćivao fiktivne odštete za transfere? 

Pročitajte više