Mamić je maknuo Svetinu iz Dinama. "Netko može na daljinski, netko ne"

Foto: Hina, EVA, GNK Dinamo

TKO JE maknuo Tomislava Svetinu iz Dinama? U priopćenju od dvadesetak riječi kojim je službeni Dinamo otkazao suradnju dopredsjedniku i članu Uprave, stoji da je tako odlučio Izvršni odbor kluba. 

Mirko Barišić, Većeslav Bergman, Ivica Cvitković, Duško Ljuština, Adolf Kožul, Tomislav Marčinko, Ante Todorić, Heinz Truskaller i Vladimir Gašparović dva dana uoči najvažnije utakmice Dinama u zadnjih 50 godina, odlučili su iz kluba izbaciti jednog od ključnih ljudi, ujedno i dopredsjednika nogometnog saveza. 

Razlog nisu naveli, ali tvrde da je odluka o otkazivanju suradnje Tomislavu Svetini, "uz najljepše želje u nastavku karijere", bila jednoglasna. 

U Dinamu su nam sinoć službeno kazali da nemaju što dodati na priopćenje Izvršnog odbora, dok su u medije "neslužbeno" pustili informacija da je Svetinu koštala serija gafova: slučaj Hasić, usporeni proces privatizacije, tromo provođenje izmjena u Statutu, potom i pritisci navijača koji ne odustaju od pravne borbe za demokratski Dinamo pa su ušli u direktan konflikt s aktualnom Upravom oko članstva bjegunca Zdravka Mamića u klubu koji je, prema nepravomoćnoj presudi, pokrao za 116 milijuna kuna. 

Naravno, riječ je u notornim glupostima. Nismo sinoć trebali razgovarati s Tomislavom Svetinom da bismo posumnjali u autoritet lica iz Izvršnog odbora Dinama i neslužbene informacije koje su popratile odlazak čovjeka koji je prije šest godina u Mamićevom Dinamu preuzeo osjetljivu ulogu Damira Vrbanovića, također nepravomoćno osuđenog za krađu iz Dinama te optuženog za udruživanje u zločinačku organizaciju s ostatkom klana, odnosno obitelji Mamić.

Kapitalna odluka o odstranjivanju osobe koja je toliko duboko u porama Dinama nije mogla biti donesena na razini bivših glasnogovornika, profesionalnih zastrašivača novinara, ravnatelja kazališta i Dinamove obitelji u Izvršnom odboru, na čelu s tihim predsjednikom Mirkom Barišićem.

Paranoja iz Međugorja 

Iza priče o "nizu gafova" koja je iz kluba puštena na naslovnice, stoji paranoja da je Tomislav Svetina šurovao s navijačima Dinama, koji su objavili informaciju da je Zdravko Mamić na njihovu inicijativu izbrisan iz Dinamovog članstva. Potvrdu smo dobili s više strana.

Dinamo je kasnije demantirao vijest da je izbrisao Zdravka iz kluba, ali nastala je šteta. Ne za klub, kojem sigurno nije narušen imidž nakon objave da bjegunac od pravosuđa, optužen za težak kriminal, više nije član tog kluba. Nepopravljiva šteta nastala je u odnosu Svetine i Mamića, koji u bijegu od izdržavanja zatvorske kazne živi u hotelu u Međugorju i uredno komunicira s trenerom i sportskim direktorom Marijanom Vlakom.

I dok Vlak u javnim istupima za televiziju i novine ne zaboravlja podsjetiti da je Zdravko Mamić najzaslužniji za uspjeh Dinama u Europi, Svetina se uslijed dislociranosti gazde polako emancipirao, a akcija smjenjivanja prljavo je odigrana preko Dinamovih navijača, među koje je također pušten glas o nepostojećem paktu sa Svetinom.

U novine je u isto vrijeme puštena priča da je Svetinu, između ostalog, koštao i nevjerojatan administrativni propust zbog kojeg je iz kluba otišao mladi talent Ajdin Hasić, iako to može biti i odgovornost sportskog direktora Vlaka. 

"Netko može, a netko ne može na daljinski", kratko nam je sinoć rekao izvor vrlo blizak Upravi Dinama koji je želio ostati anoniman zbog specifične situacije u klubu o kojoj smo i razgovarali. 

Odluka o micanju Svetine donesena je u Međugorju, ne kriju ni ljudi bliski samom vrhu kluba.

Bit će zanimljivo pratiti kako će Svetina sada proći na izborima za šefa zagrebačkog nogometnog saveza, za što ga je nominirao Dinamo, te koliko će sreće imati u daljnjoj karijeri u nogometnom savezu, gdje je jedan od dopredsjednika Davora Šukera, kojeg je na to mjesto postavio Mamić. Od Svetine smo dobili samo kratku poruku: "Naravno da ostajem u HNS-u."

Svetina je u Dinamo ušao 2012. godine iz Hrvatske lutrije i u rotaciji zamijenio Damira Vrbanovića, kojeg Mamić seli u HNS na mjesto izvršnog direktora, dok USKOK i sud tvrde da je bio nešto poput glavnog tajnika klana Mamić.

Svetina je po struci pravnik, bio je jedan od bliskih suradnika, i prema napisima medija, zastupnik u off shore tvrtki Dine Pokrovca, ubijenog menadžera Nike Kranjčara, te je svjedočio u korist obitelji Pokrovac koja je od Hajduka i Kranjčara potraživala dugove za posao transfera tadašnjeg kapetana Dinama na Poljud, potvrđujući opravdanost tih potraživanja. 

Pročitajte više