DINAMO

Mamić je objavio koliko plaća Bjelicu. Kad će objaviti koliko je ukrao iz Dinama?

Foto: Pixsell, Facebook

GAME OVER. Nenad Bjelica, jasno je to već danima, na odlasku je iz Dinama. Nakon što je klub odveo do skupine Lige prvaka, najvećeg uspjeha u zadnjih pola stoljeća, i priskrbio blizu 30 milijuna eura u jednoj sezoni natjecanja Bjelici je "game over" poručio Zdravko Mamić, iziritiran jer nije uzeo još barem desetak milijuna koje mu je Šahtar odnio s Maksimira.

Mamić Bjelici ne može oprostiti što je uspio 

Kompleksaš koji Dinamom vlada posljednjih 15 godina, a uskoro će se navršiti dvije godine otkako to radi iz bjegunstva od hrvatskog pravosuđa, sve teže je u tim okolnostima živio s činjenicom da Dinamo ima uspješnog i popularnog vođu zbog kojeg navijači opet dolaze na sablasni Maksimir. Kada su proteklih dana Bjelicu podržali i igrači Dinama, koji nisu pristali na jednostranu odluku kluba o rezanju plaća, svi koji poznaju Mamića znali su da je priči kraj. Status koji Bjelica ima kod Dinamovih igrača i navijača Mamić mu ne može oprostiti, a činjenica da se trener u posljednje vrijeme emancipirao i počeo agresivnije izražavati vlastiti stav bila je točka pucanja. Scenarij smo vidjeli već toliko puta da nam službeno obrazloženje, kako preko klupskih stranica, tako ni provučeno kroz tekstove Dinamu bliskih medija, nije bilo potrebno da predvidimo izljeve ludila i primitivizma koji će uslijediti u narednim danima. 



Počelo je s medijskim linčem na igrače, ucjenom Bjelice i smjenom njegovog kompletnog stožera, kako bi trener na odlasku pokupio nešto malo dostojanstva umjesto milijunske odštete, a nastavilo se javnom objavom Bjeličinih primanja na Facebook profilu Zdravka Mamića. 

"Dinamo se priprema za vremena ispred nas i svi moramo nositi dio tereta. Sve uspjehe klub je honorirao, nikome nije ostao dužan, te je omogućio uvjete rada kakve nema nitko u ovom dijelu Europe, a to će raditi i ubuduće. Game over", napisao je Mamić uz prigodnu grafiku na kojoj su do u lipu navedena primanja Nenada Bjelice i njegovih pomoćnika od prvog radnog dana u Dinamu. 

Antolić se osramotio 

Još sinoć je Krešimir Antolić, bivši krim-policajac i član Uprave Dinama koji za bjegunca obavlja operativne poslove, u prime timeu pred tv-ekranima uvjeravao gledatelje da smjena stožera nije bila Mamićeva odluka, već potez tročlane Uprave koju predvodi bivša Mamićeva tajnica. Objašnjavao je Antolić silnom gledateljstvu i navijačima da je kriminalac osuđen za tešku pljačku Dinama danas samo savjetnik tog kluba i da ga često zovu, logično, zbog ponekog savjeta, iskustva i velike energije. 

Pritom se Antolić pravio da ne čuje pitanje o tome zašto tročlana Uprava Dinama skupa sa stručnim stožerom nije smijenila i trenera koji je taj stožer doveo. No bilo je lako zaključiti da Antolić o tome nema pojma jer je o rezanju plaće najskupljeg Dinamovog kapitalca Nenada Bjelice s njim pregovarao gazdin brat Zoran Mamić, zadužen za nešto delikatnije poslove od lupetanja pred tv-kamerom.

Bjeličin kraj na Maksimiru počeo je upravo povratkom Zorana Mamića, koji se povukao u ilegalu uoči procesa u Osijeku, gdje je također nepravomoćno osuđen kaznom zatvora zbog izvlačenja novca iz kluba. Iza europskog Dinama, koji je za 25 milijuna kuna nadnice gradio Nenad Bjelica, oduvijek je stajala seljačka obiteljska zadruga, optužena i za udruživanje u zločinačku organizaciju, pa je logično očekivati da njihov razlaz bude ovako vulgaran. Još je vulgarnije kada nam u Dinamu objašnjavaju kako su na rezanje plaća za ukupno 60 posto pristali i ljudi koji vode klub i koji će podnijeti najveću žrtvu. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko su srezana primanja šefa sportskog segmenta kluba Zorana Mamića, ali njega na ovom popisu nema.

Nije problem visina Bjeličine plaće, problem je tko je to stvarno platio 

Za one koji i dalje ne shvaćaju da problem Mamićeve objave na Facebooku nije visina Bjeličine plaće, potrebno je ponoviti koliko smo svi mi platili obitelji Mamić da od gradskog kluba napravi poligon za bogaćenje.

Zdravko i Zoran Mamić s pobočnicima su 2018. godine nepravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama putem transfera igrača te poreznu prijevaru od 12,2 milijuna kuna. Po pravomoćnosti presude sud je naložio da mu se oduzme iznos od 52 milijuna kuna, kao i novac koji su na bankovnim računima imale njegova supruga i kćeri, jer se smatralo da je to novac koji je Mamić nezakonito stekao. Oduzeto mu je još 7 milijuna kuna s drugog računa, stan i garaža na Cvjetnom trgu vrijedni 6,6 milijuna kuna, potom stan i garaža na Cvjetnom vrijedni 2,7 milijuna, stan i zgrada na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat, bivše Zoranove supruge, vrijedni 3,3 milijuna kuna te dvije šume, građevinska zemljišta, livade, brodica Zdravka Mamića od 1,6 milijuna kuna, automobil Bentley od 870.000 kn i Audi od 374.000 kuna.

Prema drugoj optužnici, koja uključuje i angažman Mamićevog sina Marija, iz Dinama je putem fiktivnih usluga za transfere preko off shore tvrtki izvučeno još oko 144 milijuna kuna te je klub neosnovano zadužen za plaćanje dodatnog iznosa od 55,8 milijuna kuna. Treća optužnica po kojoj će se suditi Mamiću tereti gazdu kluba da je s računa kluba u Austriji izvukao iznos od 16,7 milijuna kuna, od čega je dio prebacio na svoj račun, a dio podignuo u gotovini i zadržao.

Pročitajte više