MAMIĆ MU JE OCU PRIJETIO ČUPANJEM GRKLJANA A on se vraća u Dinamo

Foto: Getty Images / Guliver Image

NIZOZEMSKI mediji pišu da je sve dogovoreno između Ajaxa i Dinama o prelasku, odnosno povratku 21-godišnjeg krilnog napadača Roberta Murića iz amsterdamskog u zagrebački klub. S obzirom na to da Muriću ugovor istječe za tri tjedna, u Dinamo dolazi besplatno. Ali kako je uopće došlo do Murićeva odlaska, bolje reći bijega iz Dinama?

 "Izvršni predsjednik u namjeri da ih zastraši, rekao im je da će ih 'ubiti, pobiti i odslužiti' ako mu uzmu maloljetnika..."

"Optužnicom se okrivljenika tereti da je oko 11 sati 9. prosinca 2013. u prostorijama jednog kluba u Zagrebu, kao izvršni predsjednik tog kluba na sastanku u vezi uvjeta sklapanja novog ugovora za, u to vrijeme, maloljetnika (1996.) koji je profesionalno igrao za klub, a na koji su došli maloljetnikov otac te još dvije osobe radi zastupanja interesa maloljetnika, u namjeri da ih zastraši, rekao im da će ih 'ubiti, pobiti i odslužiti' ako mu uzmu maloljetnika. Tereti ga se da se potom unio u lice jednom od muškaraca i rekao mu da će mu 'iščupati grkljan' te je nakon toga trojici muškaraca u nekoliko navrata ponovio da će ih 'ubiti i odslužiti'. Navedene prijetnje su kod trojice muškaraca izazvale osjećaj straha i nesigurnosti za njihov život", objasnilo je Državno odvjetništvo optužnicu protiv Zdravka Mamića.
 
Dinamov gazda je na navedenom sastanku o potpisu ugovora talentiranog Dinamova desnog krila, tada 17-godišnjeg Roberta Murića, ovako prijetio igračevu ocu Branku, obiteljskom prijatelju Željku Pakasinu i Murićevu zastupniku Davoru Ćurković. Pregovori su završili Mamićevim riječima: "Ubit ću vas i odslužiti. Iščupat ću vam grkljan", što su uplašeni Murićevi zastupnici prijavili policiji.

Murićevom zastupniku kasnije je zapaljen automobil, a Murićev otac nakon prijetnji brutalnim ubojstvom govorio da je "sve u najboljem redu"
 
Davor Ćurković na tom sastanku bio je prisutan kao pravnik i suradnik uglednog nogometnog menadžera Vlade Lemića koji je sudjelovao u transferu Luke Modrića iz Real Madrid. Ćurkoviću je nakon sastanka ispred njegove kuće na Jarunu zapaljen automobil, a policija je tada, prema pisanju Nacionala, istraživala je li taj događaj povezan sa Zdravkom Mamićem te je ispitan i Pakasin. Zbog straha za svoj i život svoje obitelji Ćurković je želio odseliti iz Hrvatske. Murićev otac za Index je nakon incidenta kazao "da je sve u najboljem redu", no pouzdano smo znali da je to daleko od istine. Nisu čudile ni priče o Mamićevim novčanim "pritiscima", za kojima bi često posezao kada bi presušile ostale opcije. Murićeva obitelj, ipak, nije popustila.
 
Zdravko Mamić je, naravno, oštro demantirao bilo kakve, a posebno ovako teške i gnjusne prijetnje Murićevu ocu i njegovim savjetnicima. Pokazao je ugovor koji su potpisali Dinamo (Zoran Mamić) te Robert Murić i njegovi roditelji za stipendiju od 1600 kuna. Nakon toga, tvrdio je, aneksom je povećao primanja mladog igrača, ponudio je 10 tisuća eura mjesečno, ali i ugovor na sedam godina. "Pomozite mi da ne budemo servis menadžera i pohlepnih roditelja", zavapio je i dodao:  "Pozvao sam Murićeva oca na razgovor. Došao mi je u društvu gospodina Pakasina i mog prijatelja Ćurkovića. Pitao sam ga za novi ugovor, a on mi je rekao da su nastali neki novi momenti i: ja bi htel da razgovarate s tom gospodom. Potjerao sam dvojac van i obavio najnormalniji razgovor s ocem. Nisam mu prijetio. On mi je obećao da će se javiti, ali nikada nije došao", otkrio je Mamić svoju stranu priče. 
 
Mamić: "Nikome nisam prijetio, najnormalnije smo razgovarali, a Muriću sam garantirao da ću ga napraviti milijunašem ako ostane u Dinamu"
 
"Zamolio sam Murića da razgovara sa svojim roditeljima, da ih zamoli da mi daju šansu za razgovor, a onda smo saznali da je sve dogovorio s Ajaxom. Zoki je rekao da ga neće trenirati i Murić od tada nije došao ni na jedan trening. Materijalno smo oštećeni jer smo se dogovorili da je Murić igrač Dinama do 2019., a garantiram mu da ću ga napraviti milijunašem, ako me poslušaju i ostane u Dinamu", obećao je Mamić.

Podsjetimo, Murić je te zime, na kraju priprema s Dinamom, otkrio treneru i suigračima kako je dogovorio prelazak u Ajax po isteku svog ugovora u svibnju 2014., nakon što navrši 18 godina. Mamić, naravno, nikako nije htio dopustiti da mu jedan od najvećih talenata u inozemstvo ode za kikiriki, odnosno 250 tisuća eura naknade za razvoj jer od njegove kasnije prodaje očekivao je "modrićevski" iznos. I dakako, jednako takav modalitet isplate obeštećenja.
 
Murićev bijeg od Mamića
 
Murić ipak nije htio potpisati produljenje ugovora na burnim pregovorima Mamića i Murićevih menadžera, a Murićev otac priznao je kako njegov sin odlazi upravo zbog Mamićevih pritisaka i prijetnji. Murić je i prije proljetnog dijela sezone vraćen u juniorsku momčad, a prestao je dolaziti na treninge čekajući transfer u Amsterdam. Mamić je na to uz pomoć HNS-a ishodio suspenziju, kao i raskid ugovora kako bi na snagu vratio stari, stipendijski koji Murića veže uz Maksimir do ljeta 2015. godine.
 
U međuvremenu su i Nizozemci potvrdili dolazak hrvatskog talenta bez odštete, no Dinamo je uzvratio preko HNS-a čije je tijelo zaduženo za registraciju svih ugovora poništilo Murićev ugovor s Dinamom te vratilo na snagu raniji stipendijski koji je vrijedio do ljeta 2015. Nakon nekoliko upozorenja s Maksimira, Ajax je potražio pomoć FIFA-e koja je poništila odluku HNS-a i tako zadala velik udarac Dinamu, ali i HNS-u.
 
FIFA presudila Mamićevom klubu i savezu
 
Murić je u ljeto 2014. došao u Ajax kao slobodan igrač, nakon što je FIFA presudila da više ne vrijedi njegov ugovor s Dinamom. Zbog suspenzije koju mu je izrekao Dinamo, nije trenirao pola godine s momčadi, nego je radio sam. Presudu FIFA-e Ajax je objavio na službenim stranicama, a FIFA je izvijestila nizozemski savez kako smije registrirati novo pojačanje Kopljanika. Murić je tako nakon šest mjeseci agonije prvi put trenirao s novom momčadi.
 
U prvoj sezoni u Ajaxu, 2014/15. Murić je krenuo odlično. Za rezervnu momčad u drugoj nizozemskoj ligi upisao je 17 nastupa, četiri gola i tri asistencije, a jednako toliko dodavanja imao je u juniorskoj Ligi prvaka, u kojoj se istaknuo protiv Barcelone i PSG-a.

Iduća, 2015/16., bila mu je još bolja. U drugoj nizozemskoj ligi briljirao je s osam golova i 12 asistencija, dok je u debiju za seniorsku momčad, samo minutu nakon ulaska u igru, zabilježio asistenciju za Klaassenov gol.
 
Ali do kraja prošle sezone dobio je još samo 20 minuta kao prvotimac. Ove pak, upravo završene, poslan je na posudbu u Pescaru, u kojoj  je također igrao malo. Samo dvije utakmice kao prvotimac kluba koji je odavno drugoligaš i jedan gol, protiv također drugoligaša Palerma.
 
Mamić na suđenju s Murićem:  "Ako mali ne igra u Ajaxu, ja ću ga vratiti kući! Ako treba, platit ću Ajaxu pet milijuna eura, a i njemu ću dati velik novac!"
 
I tada na scenu opet stupa Zdravko Mamić.
 
U svibnju prošle godine u sudnici, tijekom ročišta u sporu s obitelji Murić Mamić se zaderao:
 
"Ako mali ne igra u Ajaxu, ja ću ga vratiti kući! Ako treba, platit ću Ajaxu pet milijuna eura, a i njemu ću dati velik novac!" ponovio je ono njegovo da će Murića učiniti milijunašem.
 
Murićev povratak Mamiću
 
Godinu dana kasnije i ni četiri godine nakon što mu je gospodar Dinama ocu i menadžeru prijetio ubojstvom na osobito okrutan način, Murić se eto pokunjeno vraća u Dinamo.
 
Ali može biti miran. Jer kao što znamo, Mamić "više nije u Dinamu". 

Pročitajte više