EUROPA LIGA

Mamić: Ova ekipa ili ona koja je dobila Arsenal? Ova ima više... da ne budem prost

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

DINAMO je s 1:0 slavio protiv Krasnodara u Maksimiru te tako s ukupnih 4:2 nakon dvije utakmice prošao u osminu finala Europa lige. Jedini gol Dinama zabio je Mislav Oršić.

Pred novinare je prvi od igrača Dinama izašao Stefan Ristovski koji je nakon pobjede bio presretan što je dobio priliku igrati ovako veliku europsku utakmicu odmah po dolasku u Dinamo.

"Ovo je nagrada cijeloj momčadi za naporan rad. Meni je ovo velika premija, nisam ni sam očekivao da ću nakon burnog perioda doći u Dinamo i plasirati se u osminu finala Europa lige. Zahvalan sam momčadi što mi je to omogućila i nadam se da ćemo nastaviti ovako igrati", rekao je Ristovski pa dodao:

"Napravili smo sve što je trebalo, nismo se otvorili, čekali smo ih, zabili gol i prošli dalje. Za ždrijeb nemam želja, želim samo sada proslaviti pobjedu pa onda što bude."

Jakić objasnio pogodak Dinama

Drugi je pred kamere izašao Kristijan Jakić, čovjek koji je odigrao ključnu ulogu kod gola Dinama za pobjedu. Osim što je osvojio loptu u začetku akcije, uspio je i asistirati Oršiću.

"Jako smo sretni zbog pobjede, zbog nas, trenera, svih u klubu i naših navijača. Mi nećemo tu stati, želimo proći i tu osminu finala, koga god izvučemo. Ovaj gol je dobra stvar za mene i ekipu, danas sam ja bio taj, a prošli put Petković. Tako to ide, bitno da smo pobijedili", rekao je Jakić pa pojasnio kako je pao gol Dinama:

"Dva dana prije utakmice smo vježbali kontre i prolazak iza leđa kakav sam napravio, pogledao sam prema igraču Krasnodara, vidio sam da će odigrati kratko i oduzeti, ušao sam mu iza leđa kao što smo i radili na treningu jer je to najteže braniti i eto, Oršić je pratio i zabio gol."

Trener Dinama ponosan na momčad

Nakon igrača Dinama pred kamere je došao Zoran Mamić koji je nahvalio svoju momčad i pojasnio što je Jakić mislio kad je rekao da je Dinamo trenirao kontranapade. 

"Čestitke momčadi na zreloj utakmici i velikoj pobjedi. Kad pogledamo ove dvije utakmice, naša momčad je bila bolja u obje i zasluženo prošla dalje", rekao je Zoran Mamić pa dodao:

"Vježbali smo kontranapade jer smo u prvoj utakmici imali jako puno takvih prilika, a nismo ih dobro koristili. Nismo se na to fokusirali, ali htjeli smo dovesti Krasnodar u zone u kojima naši igrači mogu uzeti loptu i to se dogodilo s Jakićem kod gola. Kad vezni red ovako zonski igra obranu, to onda izgleda jako dobro. Naučili smo iz prve utakmice i danas smo Krasnodaru dozvolili još manje šansi nego u prvoj utakmici. Možemo mi još više, ali igramo na tri kolosijeka i moramo to dobro balansirati. Kad bismo uspjeli standardizirati momčad da u kontinuitetu igra ista momčad, bilo bi to još bolje, ali to nije moguće zbog fonda utakmica."

Mamić je istaknuo i nervozu koju se moglo primijetiti kod Dinama u prvom dijelu, a rekao je i kako ne želi komentirati moguće protivnike u ždrijebu. 

"Moram priznati da smo danas u prvom dijelu bili nervozni na terenu i van terena. Bilo je dosta nervoze, možda je to zbog loših rezultata iz prošlosti koji su uvijek tu. Što se ždrijeba tiče, što nam kuglice i bog daju, za to ćemo se pripremiti i pokušati odigrati najbolju moguću utakmicu."

Oršić iza Zambate i Cvitanovića

Nakon trenera Dinama izjavu je dao i Mislav Oršić, strijelac jedinog pogotka u današnjoj utakmici i čovjek koji je s 14 pogodaka sada treći najbolji strijelac Dinama u Europi iza Slavena Zambate i Igora Cvitanovića.

"Sretni smo što idemo dalje, bila je ovo fantastična utakmica. Znali smo da ih moramo pustiti da igraju malo i čekati priliku iz kontre jer nam je to najjače oružje u Europi", rekao je Mislav Oršić nakon utakmice. 

"Nemam želje za ždrijeb, nikad nisam tako iščekivao prije ždrijeba. Neovisno o tome koga dobijemo, napravit ćemo sve što je moguće da prođemo dalje."

Konferencija za medije

Poslije izjava za televiziju uslijedila je konferencija za medije trenera obje ekipe na kojoj je prvi govorio trener Krasnodara Murat Musajev.

"Ostale su mnoge jake momčadi u ždrijebu, ali vjerujem da nikome tko izvuče Dinamo neće biti lako. Dinamo je već ove jeseni pokazao da je sjajna momčad i samo je nastavio u istom ritmu", rekao je Musajev. 

Trenera Krasnodara novinari su pitali koji mu je igrač Dinama najbolji, koji ga se najviše dojmio u ove dvije utakmice.

"Po mom mišljenju je Dinamo prvenstveno jaka momčad, ali možemo istaknuti neke. Petković, Oršić, Ademi, Lauritsen... svi oni bi u Rusiji jako dobro kotirali", rekao je Musajev.

Mamić odgovarao novinarima

Nakon Musajeva je pred novinare izašao trener Dinama Zoran Mamić koji je odgovarao na pitanja novinara.

Što mislite da Dinamo može popraviti u igri u odnosu na danas?

"U svim elementima nogometne igre možemo biti bolji. Uvijek možemo biti bolji, ali ne treba pobjedi tražiti mane. Treba uživati u njoj i okrenuti se novoj utakmici koja dolazi ubrzo."

Jeste li vidjeli protivnike koje možete izvući, priželjkujete li nekog?

"Sve ekipe koje su prošle su dobre i tako ćemo pristupiti. Što nam kuglice daju, za to ćemo se pripremiti što je bolje moguće."

Je li bilo nervoze?

"Bilo je danas više nego inače, ali ne zato što smo bili opterećeni hoćemo li proći ili ne, već vjerojatno zbog prošlosti u kojoj smo znali gubiti ovakve utakmice."

Jesu li ovo dvije najbolje utakmice Brune Petkovića otkad ste vi trener?

"Morao bih malo analizirati, teškom mi je reći u ovom trenutku, ali naravno da je bio odličan. Kad je Bruno ovakav, nama je puno lakše igrati, a i kad nije bio, momčad je stajala iza njega i stalno smo govorili da će Bruno doći na svoje. Hvala bogu da tako igra."

Je li mentalna snaga najjači adut Dinama?

"Je, apsolutno. Igrači imaju međusobno povjerenje i znaju da su dobri, naravno da im to koristi i da ih to motivira."

Je li ovo vaš najveći trenerski uspjeh s Dinamom i kako bi ova momčad prošla protiv vaše koja je pobijedila Arsenal?

"Ovo je najveći rezultat moje momčadi, velika je uspjeh igrati osminu finala, ali moj najveći uspjeh u karijeri je finale Svjetskog klupskog prvenstva. A što se tiče usporedbe s onom ekipom koja je pobijedila Arsenal, rekao bih da ova momčad možda ima malo više onog nečeg, znate, da ne budem prost."

Pročitajte više