Mamić podržao inicijativu HOO-a za pokretanje trećeg programa HRT-a

KOMISIJA za skrb o ženama u sportu HOO-a, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, održala je okrugli stol na temu "Stanje i perspektive ženskog ekipnog sporta u Hrvatskoj", a nakon konstruktivne rasprave i niza izlaganja i iskustava, doneseni su i zaključci:

1. U svim strateškim dokumentima RH osigurati ravnopravnost žena i muškaraca u sportu. Posebno voditi brigu o zastupljenosti žena u pojedinim sportovima kroz stalno praćenje broja sportašica i klubova.

2. Sportašice, posebno u ekipnim sportovima, ne ostvaruju dovoljnu zastupljenost sa svojim natjecanjima i rezultatima u programima javne televizije, a promicanje ravnopravnosti spolova, pa i u sportu, zakonska je obveza javne televizije te tražimo da tu obvezu i ispunjava. Žene u sportu podržavaju i predlažu uvođenje III. programa – sportskog programa HRT-a kroz koji žele ostvariti i prisutnost i promociju ženskog ekipnog sporta.

3. Uključivanje muškaraca iz područja sporta u uspostavu ravnopravnijeg položaja žena u sportovima, posebno ekipnim.

4. Kroz programe razvoja ženskog sporta, posebno ekipnog, treba posebno osigurati: sportsku infrastrukturu i sportske objekte za ženski i muški sport jednake kvalitete (od škola do klubova); dodatno obrazovanje trenera za ženski ekipni sport i njihovo zapošljavanje, naročito na lokalnoj razini; poticanje osnivanja klubova i natjecanja za mlade žene.

Jedan od gostiju okruglog stola bio je i izvršni dopredsjednik NK Dinama Zdravko Mamić koji je konstatirao krizu rukovođenja kao jedan od ključnih problema, ali isto tako i nedovoljnu zastupljenost ženskog ekipnog sporta u medijima: "Svi zajedno moramo podržati prijedlog HOO-a za pokretanjem III. programa HTV-a kao sportskog programa – to je jedini spas za cjelokupni hrvatski sport, pa tako i ženski ekipni sport", rekao je Mamić.

U izlaganjima koordinatorica Komisije koje dolaze iz najpopularnijih ekipnih sportova (rukomet - Lidija Bojić Ćaćić;  košarka - Linda Antić Mrdalj; odbojka - Josipa Rupić) čula su se razna iskustva. Linda Antić Mrdalj govorila je o alarmantnom stanju u ženskoj košarci čiji je najniži rang natjecanja A2 liga, u kojoj polako dolazi do gašenja klubova, što zbog financijske situacije, a što zbog lošeg rukovođenja ili nedovoljnog poznavanja sporta od strane ljudi u upravi.

Također je istaknula i problem zastupljenosti ženske košarke u medijima, a posebice na javnoj televiziji. Predsjednica Komisije Morana Paliković Gruden istaknula je i problem kriterija za financiranje ženskog ekipnog sporta, kao i nepostojanje dovoljno ženskih klubova. Gotovo svi sudionici okruglog stola složili su se u jednom – nedovoljna zastupljenost u medijima i hitno pokretanje III. programa HTV-a kao sportskog programa.

Pročitajte više