SVJETSKO KLUPSKO PRVENSTVO

Mamićeva momčad jeftinija od Hajduka, navijači mu poslali posebnu želju

Foto: EPA-EFE

"MORAMO biti ponosni na posao koji smo do sada napravili, ali ovo nije zadnje što ćemo napraviti. Pokušat ćemo otežati stvari Riveru, znamo njihovu kvalitetu. Detalji odlučuju utakmice na najvišem nivou i možda možemo napraviti iznenađenje. River je favorit, ali favoriti ne pobjeđuju uvijek", govorio je uoči polufinala Svjetskog klupskog prvenstva Al-Ainov trener Zoran Mamić pa dodao:

"Oni nas moraju respektirati. Pokazali smo da možemo igrati dobar nogomet i siguran sam da će to biti zanimljiva utakmica."

Skoro ispali od amatera s Novog Zelanda pa šokirali južnoameričkog prvaka

I to je Argentincima bilo upozorenje koje očito nisu ozbiljno shvatili jer ih je Al-Ain šokirao i poslije penala poslao u borbu za treće mjesto.

Junak Al-Aina zove se Khalid Eisa, 29-godišnji golman koji je u petoj seriji pročitao argentinskog reprezentativca Enza Pereza na oduševljenje domaće publike koja je zdušno bodrila svoje dečke.

Finale će tako igrati Al-Ain najvjerojatnije s madridskim Realom ako Luka Modrić i društvo odrade dobar posao protiv azijskog prvaka Kashime Antlers u srijedu od 17 i 30.

Argentince je očito zavarao rezultat uoči četvrtfinala jer je Mamićeva momčad tek nakon penala prošla poluamatere s Novog Zelanda Team Wellington.

Uz to, Al-Ain je gubio 3:0 poslije 44 minute igre, a Mamića je od šokantnog ispadanja spasio i Tongo Doumbia golom u 49. minuti, bivši dinamovac koji u Al-Ainu igra neki sasvim drugi nogomet. 

U četvrtfinalu su razbili afričkog prvaka Esperance Tunis 3:0, koji nije ozbiljnije tukao u okvir gola. Al-Ain nazivaju azijskim Real Madridom, a taj "Real Madrid" vrijedi 15 milijuna eura prema Transfermarktu.

Po vrijednosti Al-Ain bi bio peta momčad u Hrvatskoj, River je skuplji za 100 milijuna eura

U HNL-u Al-Ain bi bio peta momčad po vrijednosti, iza Dinama, Rijeke, Hajduka i Osijeka.

S druge strane, Riverove zvijezde koje su ovaj mjesec na Santiago Bernabeuu pred očima cijelog svijeta srušile Boca Juniorse, koštaju 100 milijuna više.

Primjerice, Gonzalo Martinez, 25-godišnji ofenzivac Rivera, vrijedi kao i svi igrači Al-Aina zajedno. Stoga nije čudno što su kladionice na prolazak Rivera u finale stavile koeficijent 1.20, a na Al-Ain čak četiri.

Al-Ain je azijski "Real Madrid", a Mamić tamo zarađuje više od Nike Kovača u Bayernu

Najvrjedniji igrač azijske momčadi je Šveđanin Marcus Berg (4,5 milijuna eura), na čijem je dovođenju inzistirao upravo Mamić, koji je klupu tog kluba preuzeo u veljači 2017. naslijedivši Zlatka Dalića koji ih je vodio od ožujka 2014. do siječnja 2017.

Zoran je do tada vodio Al Nassr i trebao je s njima produžiti ugovor.

"Ne zovu Al-Ain slučajno azijskim Realom. Sve se odigralo brzo. Kad je Dalić otišao, nazvali su me ljudi iz kluba, razgovarali smo i brzo se dogovorili. Dakako, bio je to svima pomalo šok, trebali smo svi skupa potpisati novi ugovor u Al Nassru, tamo su nas jako cijenili, odlično prihvatili, ali tako je to u nogometu, nikad ne znaš gdje ćeš završiti. Al-Ain je prevelik klub da bismo ga odbili", rekao je nakon što je primio ponudu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pa dodao:

"Ako se za Niku Kovača piše kako u Bayernu ima primanja od 5-6 milijuna eura godišnje, to je kod njih bruto iznos, a kod mene neto", pohvalio se potom.

Real Madrid bi trebao biti izazov karijere

Sada je pred Zoranom Mamićem izazov karijere. Ako Real Madrid očekivano odradi posao i u polufinalu izbaci japansku Kashimu Antlers, u subotu će njegov Al-Ain igrati protiv Modrića i europskog prvaka, i to na svom stadionu.

Nakon povijesnog uspjeha emotivni Mamić je teško pronalazio riječi, no svejedno je ostao miran.

"Teško je naći prave riječi da opišem kako se osjećam. Presretan sam. Ova prekrasna publika gurala nas je preko krajnjih granica. Prvu smo utakmicu igrali 120 minuta, a sada i protiv Rivera. Teško je to bilo izdržati, ali sam neopisivo sretan i ponosan na svoju momčad. Idemo se sad spremiti za veliko finale."

Navijači Mamića dižu u nebesa i žele mu dobar europski angažman

A na Twitteru su navijači kluba ponosni na trenera koji ih vodi, uz posebne želje:

"Ne možemo pronaći riječi kojima bismo opisali svoj ponos. Hvala ti, hvala ti, hvala ti."

"Posebna posveta ide hrvatskom treneru Zoranu Mamiću. Sjajan trenerski posao, odličan menadžment i nadam se da ćemo ga uskoro vidjeti u nekom dobrom europskom klubu."

 

 

Pročitajte više