Manchester City oduševio obilježavanjem tragedije najvećeg rivala

Screenshot: Twitter

6. VELJAČE Manchester United i njegovi navijači obilježavaju s velikom tugom.

Od 1958. taj dan podsjeća na tragediju koja se dogodila jednom od najvećih engleskih i svjetskih klubova. U 15.04 tog dana, avion s igračima Uniteda srušio se prilikom polijetanja s minhenskog aerodroma, pri čemu su poginule 23 osobe.
 
Osam njih bili su "Busbyjeve bebe", kako su od milja zvali igrače Uniteda koji su pod vodstvom trenera Matta Busbyja bili prvaci Engleske 1956. i 1957. godine.
 
Manchester je tako bio prvi engleski klub koji je zaigrao u tek pokrenutom Kupu europskih prvaka, a '58. u četvrtfinalu igrao je protiv jugoslavenskog prvaka Crvene zvezde. United je na uzvratu u Beogradu obranio prednost iz prve utakmice i plasirao se u polufinale.
 
Ali avion koji je igrače, vodstvo kluba i novinare vozio natrag u Manchester morao je na povratku sletjeti u Munchen kako bi nalio gorivo. Nakon punjenja i uzlijetanja, zrakoplov se srušio.
 
United otad svake godine obilježava tragediju Busbyjevih beba, a u tome im se pridružio i najveći rival, gradski suparnik City.
Pod dvosmislenom oznakom #ACityUnited koja je spoj imena obaju klubova, ali i fraza "Ujedinjeni grad" te montažom fotografija koja prikazuje navijače gradskih rivala kako zajedno navijaju, City se na Twitteru pridružio obilježavanju tragedije Uniteda.
 
Osim ove pozadinske fotografije, City danas na društvenoj mreži, na kojoj ga prati 5,8 milijuna ljudi, za glavnu fotografiju ima sat koji pokazuje 15 sati i 4 minute. Isti takav simbol danas na Twitteru koristi i United. 

 

Pročitajte više