United s igračem manje slomio Palace u produžetku i donio Biliću Europu

Foto: Getty Images / Guliver Image

MANCHESTER UNITED pobijedio je Crystal Palace nakon produžetaka 2:1 i osvojio svoj 12. FA Cup u klupskoj povijesti. Crveni vragovi osvajanjem kupa potvrdili su nastup u Europskoj ligi, te omogućili Slavenu Biliću i West Hamu igranje u tom natjecanju iako ga nisu izborili plasmanom u Premiershipu.

Luis van Gaal vjerojatno će napustiti klub, a od navijača se oprostio osvojivši svoj prvi trofej na klupi Crvenih vragova. Manchester United bio je bolji veći dio utakmice, Maruane Fellaini pogodio je spojnicu u prvom poluvremenu, a Anthony Martial stativu u druom poluvremenu, no prvi je poveo Crystal Palace.



Maruane Fellaini očistio je loptu nakon kornera, ali obrana Palacea vratila ju je pred šesnaesterac, do nje je najprije stigao Jason Puncheon i probio De Geu za šok na Wembleyju. No samo 175 kasnije United je izjednačio. Wayne Rooney sve je napravio sam, vratio loptu u šesneasterac, a tamo ju je dočekao Maruane Fellaini, te spustio na nogu Juanu Mati. Španjolac je iz blizine zabio svoj drugi gol u finalu FA Cupa u karijeri i vratio utakmicu u egal.

"Nismo odustali do kraja, naša odlučnost donijela nam je trofej," rekao je Wayne Rooney nakon utakmice.

"Sjajna utakmica, sjajan gol, sjajna pobjeda," kratko je dodao David De Gea.

U produžetku je bolje otvorio Crystal Palace i počeo stvarati prilike, a na koncu prvog produžetka United je ostao s igračem manje nakon drugog žutog kartona Chrisa Smallinga. No taj je poticaj dodatno homogenizirao igrače Uniteda koji su, bez obzira na igrački deficit, bolje odigrali završnicu utakmice, a nagrada je stigla u 109. minuti. Valencija je zavrnuo loptu s desne strane u šesnaesterac, obrana Crystal Palacea očistila je prijetnju, ali samo na nogu Jesseu Lingardu, koji sjajno iz voleja pogađa za 2:1 i veliko slavlje Unitedovih navijača na Wembleyju.


Tijek susreta:

Kraj utakmice.

109. minuta: GOOOOOOOOOOOL za Manchester United. 2:1, strijelac Jesse Lingard. Po ubačaju s desne strane, obrana Crystal Palacea odbila je loptu na vrh šesnaesterca, a Unitedovo krilo prvo je došlo do nje i silovito ju pospremilo pod prečku. Slaven Bilić nadomak je plasmana u Europsku ligu.



109' Jesse Lingard ubacio je na peterac, Michael Carrick bio najviši u skoku, ali pucao je pokraj gola.

107. minuta: Velika prilika za Crystal Palace:
Dwight Gayle se ubacio na odlično dodavanje i pucao, ali David De Gea fantastično je reagirao i obranio nogom.


105. minuta: Crveni karton za United. Smalling je povukao Bolasieja za nogu i dobio drugi žuti karton. Manchester United ostao je s igračem manje na koncu prvog produžetka.

98' Jese Lingard dvaput je pokušao proigrati Fellainija, ali obrana Crystal Palacea oba puta blokirala je njegov pokušaj.

92' Wilfred Zaha dobio je odličnu loptu u prostor, ali Daley Blind stigao se vratiti i oduzeo mu je  na rubu šesnaesterca bez prekršaja.

91. Počeo je prvi produžetak na Wembleyju.

90. minuta: Igrat će se produžeci u finalu FA Cupa.

 

 


90' Igrat će se još pet minute sudačke nadoknade.

81. minuta: GOOOOOOOOOOOOL za Manchester United. 1:1, strijelac Juan Mata. Maruane Fellaini spustio je loptu prsima, a Španjolac zavukao loptu kroz noge Wardu za izjednačenje na Wembleyju.

78. minuta: GOOOOOOOOOOOOL za Crystal Palace. 0:1, strijelac Jason Puncheon. Crystal Palace prvi je poveo, Fellaini je počistio loptu nakon kornera, ali samo do igrača Palacea koji šalju loptu natrag u šesnaesterac. Puncheon je prvi stigao do lopte i probio Davida De Geu.

 


74' Crystal Palace polako se zatvara, no United i dalje prijeti, Joel Ward sjajno je blokirao Anthonyja Martiala.


71' Yohan Cabaye prvi je napustio igru u momčadi Crystal Palacea, u igri je Jason Puncheon. Unitedov menadžer također je mijenjao, Asley Young ušao je umjesto Marcusa Rashforda.

64' Čak osmorica igrača bili su strijelci ove sezone za Manchester United u FA Cupu, ali danas ni jedan ne može namjestiti nišanske sprave. Van Gaal napravio je prvu izmjenu, umjesto ozlijeđenog Marcusa Roja ušao je Matteo Darmian.

 


61. minuta: Velika prilika za United: Anthony Martial bio je najviši u skoku nakon Valencijnog centaršuta, Hennessey je već bio svladan, ali vratnica je spasila Crystal Palace.


55' Sad dobra prilika i za Palace, Cabaye je izveo slobodan udarac, lopta sretno pala na nogu Jedinaku, ali ovaj puca pokraj gola.

52. minuta: Velika prilika za Manchester United:
Valencia je sjajno proigrao Marcusa Fellainija, a Belgijac iz čiste prilike pogađa u spojnicu.

 

 

46' Man United pobijedio je Crystal Palace 15 puta u zadnjih 20 međusobnih utakmica, a u svoja posljednja tri finala FA Cupa odigrao je bez golova na poluvremenu.

 

45. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme na Wembleyju.


 

Kraj poluvremena.

45' Igrat će se još minuta sudačke nadoknade.

43' Unitedovi igrači igraju sve oštrije, Marcus Rojo i Juan Mata požutjeli su u razmaku od tri minute.

34' Napokon nešto i od Crystal Palacea, Wilfred Zaha uzeo je loptu Daleyu Blindu, pobjegao na trenutak obrani Uniteda, ali spetljao se i upropastio odličnu priliku.

32. minuta: Velika prilika za Manchester United:
Marcus Rashford sve je obavio sam pa dao na drugu stranu za Anthonyja Martiala, francuski napadač ostao je potpuno sam, ali Joel Ward sjajno je blokirao njegov udarac.

27' Crystal Palace malo se ohrabrio. Bolasie i Wickham prijetili su De Gei, ali rezultat se nije promijenio.

25. minuta: Velika prilika za Manchester United
. Maruane Fellaini ostao je potpuno sam nakon kornera na pet metara od gola Crystal Palacea, ali loše je pucao i lopta je otišla u novi korner od Mileta Jedinaka.

 


21' Juan Mata dočepao se lopte na desnoj strani pa pucao po zemlji, ali Wayne Hennessey bio je spreman i odlično obranio udarac Unitedova veznjaka.

20' Najbolji strijelac Palacea u FA Cupu, Wilfred Zaha, dosad je samo jedanput dotaknuo loptu na utakmici.


16' Conor Wickham pobjegao je Smallingu, a ovaj ga morao rušiti za žuti karton, Cabaye je pronašao Bolasiea iz slobodnog udarca, a ovaj odlično pucao. No David De Gea bio je spreman i izvadio njegov pokušaj ispod grede.

10' Juan Mata lijepo je uposlio Marcusa Rashforda, ali obrana Palacea blokirala je njegov udarac. Nakon kornera Maruane Fellaini pucao je glavom, ali pored gola.

7' Crveni vragovi bolje su otvorili utakmicu i češće su pred golom, korner za United izveo je Daley Blind, ali bez veće opasnosti za Palace.

3' Manchester United veliki je favorit u finalu. Ima priliku osvojiti svoj 12. FA Cup u karijeri, a Crystal Palace bori se za svoj prvi. Ako Crveni vragovi osvoje naslov Slaven Bilić izborit će plasman u Europsku ligu i uskočiti na mjesto koje je kroz Premier ligu izborio United.

1. minuta: Počela je utakmica na Wembleyu.

 

Sastavi:

Manchester United: De Gea - Rojo, Smalling, Blind, Valencia - Carrick, Fellaini, Mata, Martial, Rooney - Rashford.

Crystal Palace: Hennessey - Ward, Delaney, Dann, Souare - McArthur, Jedinak, Zaha, Cabaye, Bolasie - Wickham
 

 

Pročitajte više