TRANSFERI

Marca: Barcelona je klub kradljivaca konja

Foto: EPA

ŽESTOKU reakciju Marce, najčitanijeg španjolskog dnevnog lista, koji je k tome neskriveno privržen Realu, izazvalo je dopuštenje Španjolskog nogometnog saveza Barceloni da zbog krize s ozljedama po završetku prijelaznog roka dovede napadača.

Marca se, međutim još žešće u komentaru oborila na Barcelonu, točnije njeno dovođenje Martina Braithwaitea iz Leganesa.

Time je klub koji je na predzadnjem mjestu La Lige i koji čeka teška borba za opstanak osudila na ispadanje jer Braithwaite je postigao trećinu od Leganesovih 18 prvenstvenih golova. Leganes, naime, za razliku od Barcelone, ne može dovesti zamjenu za napadača koji je otišao u Barcu jer njega ne more veliki problemi s ozljedama. Osim toga, Braithwaite je panična, prisilna kupnja i igrač koji klasom nikako ne spada u Barcelonu, koja će ga se riješiti čim joj se vrate ozlijeđeni igrači.

Marca je zbog svega toga ovako popljuvala Barcelonu: 

"Zahvaljujući tome što su pravila pisana u njenu korist, Barcelona može kupiti Martina Braithwaitea ili bilo koga drugog kada god želi. Najnovije pojačanje si je priuštila korištenjem pravila koje to dopušta po završetku prijelaznog roka kada je u pitanju kriza s ozljedama, ali Barcelona je to napravila bez stila, pristojnosti, etike i morala. Ona ne bi smjela nakon kraja prijelaznog roka kupiti nikoga, a posebno ne Braithwaitea. Zašto? Zato što je on Leganesov igrač. Zato što se mahanje bogataša novčanikom kojim otimaju igrače manje uspješnim i manje imućnim, ali klubovima formalno istog ranga, ne bi smjelo dopuštati. Istina, pravila i dozvole su na strani Barcelone.

Ali Barcelonina djela i ponašanje pripadaju vremenima konjokradica. Barcelona je postala nemoralan klub. To je puno gore od toga što je loše vođena i što ima još goru sportsku politiku pa joj zbog ozljeda dva igrača nema napadača. Jer potezima kao što je ovaj pokazuje da ne poštuje suparnike i da gubi godinama stjecanu reputaciju. Ovo nije samo sportski dvojben i financijski besmislen nego prije svega moralno užasan potez.

Barcelona je kupnjom Braithwaitea iskoristila svoje pravo i pravila, ali time što je tako davljenika Leganes dovela u bezizlaznu situaciju pokazala je svoju te pravu narav predsjednika Josepa Marije Bartomeua. Taj klub i njegov predsjednik nemaju stila, plemenitosti i manira velikana. Uostalom, neka pogledaju što o njima pišu ljubitelji nogometa po društvenim mrežama."

Pročitajte više