TRANSFERI

Marca: Barcu bi Neymar koštao 600 milijuna eura

Foto: Getty Images/Guliver Image

TRANSFER Neymara iz PSG-a u Barcelonu dobio je novi zaokret.

Brazilca je na tržište indirektno stavio PSG-ov predsjednik Nasser Al Khelaifi koji je u intervjuu France Footballu rekao da je Neymar na prodaju ako za njega stigne "XXL ponuda". Te njegove izjave upalile su alarm u Barceloni i Madridu i najveći španjolski klubovi krenuli su u utrku za Neymara.

Francuski mediji su prije par dana objavili da je Neymar svima u klubu poručio da više neće igrati za PSG i da se želi vratiti u Barcelonu, dodajući kako mu je odlazak s Nou Campa bio najveća greška u karijeri. I dok se Barca nećkala, u priču se brzo uključio Real koji je Neymara htio još kad je dolazio u Barcelonu. Madridski klub je PSG-u navodno ponudio 130 milijuna eura plus Gareth Bale ili James Rodriguez, ali PSG još nije odgovorio.

Barca Neymaru postavila uvjete

No onda je i Barcelona odlučila da želi Neymara, ali je njezina ponuda od 100 milijuna eura plus Philippe Coutinho navodno odbijena, a u međuvremenu je Barca Brazilcu postavila uvjete pod kojima se može vratiti na Nou Camp. Prvi je da povuče tužbu protiv svojeg bivšeg kluba zbog 26 milijuna eura neisplaćenih bonusa, a drugi je da javno kaže da je odlazak iz Barce bio greška te da se želi vratiti.

Kako pišu španjolski mediji, Neymar je na sve to pristao, čak i nakon što se 72 posto navijača Barce izjasnilo protiv njegova povratka. No Marca je danas objavila da je za Barcu taj transfer, s financijske strane, potpuno neizvediv.

PSG je Neymara prije dvije godine platio 222 milijuna eura i od Barcelone navodno traži čak 250 milijuna. Kako piše Marca, Barcelonin predsjednik Josep Bartomeu izračunao je da bi ga Neymar u sljedećih pet godina stajao ukupno 600 milijuna eura kad se uračuna odšteta i plaća igraču koji u PSG-u zarađuje 36 milijuna eura po sezoni. To je neto plaća, što znači da bi ga Barca trebala platiti oko 70 milijuna eura po sezoni bruto, nakon čega bi se odbilo oko 50 posto poreza.

Strašno opterećena golemim plaćama aktualnog igračkog kadra, Barcelona na takav posao jednostavno ne može pristati. Osim toga, Bartomeu vjeruje da Neymar ne vrijedi više od 200 milijuna eura jer: a) ne igra dobro kao kad je igrao u Barceloni, b) stariji je dvije godine i c) sa sobom bi na Nou Camp donio strašno puno "prljavog veša" u vidu optužbi za silovanje.

Jedini kojeg može prodati je Coutinho

Računica je na Nou Campu jasna. Nikakvog transfera Neymara neće biti ako nekoga ovo ljeto ne prodaju. Najskuplji eksponat u izlogu je Philippe Coutinho kojeg bi Barcelona rado dala pod račun, ali PSG navodno traži samo novac, bez ikakvih igračkih dodataka. Ni Coutinho sam nije presretan s opcijom odlaska u Pariz tako da to najvjerojatnije otpada. Coutinho je navodno pristao na odlazak iz Barcelone jer smatra da bi negdje drugdje više i bolje igrao, ali Barcelona ga ne želi pustiti za manje od 100 milijuna eura jer bi to bio golem gubitak. Barcelona je Brazilca Liverpoolu platila oko 130 milijuna eura plus 30-ak milijuna bonusa pa na njemu želi izgubiti što manje novca.

Čak i da proda Coutinha, Barcelona bi Neymara morala nagovoriti na drastično manji ugovor od onog koji ima u PSG-u. Brazilac je na to navodno pristao, ali Marca tvrdi da će se iznenaditi kad vidi koliko nižu plaću bi mu Barca ponudila jer joj je budžet preopterećen postojećim ugovorima.

Ukratko, Barcelona mora prodati nekog kapitalca da bi napunila blagajnu i oslobodila budžet za plaće. PSG previše traži, Barca toliko ne želi platiti, a u Madridu samo čekaju Neymarov mig...

Pročitajte više