REAL - ATLETICO

Marca fantastičnom naslovnicom najavila finale Superkupa: "Riječi su suvišne"

Foto: Getty Images/Guliver Image

REAL MADRID i Atletico večeras od 19 sati u Jeddahu igraju finale španjolskog Superkupa.

Real je u polufinalu pobijedio Valenciju 3:1 uz fantastičnu partiju Luke Modrića, dok je Atletico u dramatičnoj završnici preokrenuo protiv Barcelone i slavio 3:2. Odluka da se završnica Superkupa igra u Saudijskoj Arabiji naišla je na velike kritike navijača španjolskih klubova koji si nisu mogli priuštiti skup put u Jeddah. Atletico je za polufinale prodao samo 50, a Valencia 26 ulaznica navijačima u Španjolskoj pa su utakmice u Saudijskoj Arabiji gledali uglavnom navijači španjolskih klubova s Bliskog istoka.

Osim navijača, protiv igranja u Saudijskoj Arabiji pobunili su se i mediji, borci za ljudska prava i brojni drugi aktivisti. Jedan od najbrutalnijih režima na svijetu, koji stoljećima ugnjetava žene i uskraćuje im elementarna ljudska prava, organizacijom velikih sportskih događaja pokušava ušminkati imidž te zemlje u svijetu. Tako se u Jeddahu nedavno igrao i talijanski Superkup, boksali su Anthony Joshua i Andy Ruiz, a u tijeku je i utrka Dakar 2020 kojoj je Saudijska Arabija domaćin.

U protest protiv Saudijske Arabije uključio se i najveći španjolski dnevni list Marca koji je fantastičnom naslovnicom najavio današnju utakmicu. Marca je objavila fotografiju bračnog para u kojem je muškarac navijač Atletica, a supruga Reala.

I dok možemo vidjeti osmijeh i lice muškarca, žena je potpuno pokrivena nikabom i ne znamo smije li se ili plače, je li vesela ili tužna. Marca je uz naslovnicu objavila i komentar urednika koji prenosimo u cijelosti:

"Naša naslovnica je šokantna. Jednostavna. Direktna. Moćna. Udarac realnosti. Bolan svakodnevni život. Vjerojatno smo već u siječnju objavili jednu od naslovnica godine. U hektičnom svijetu društvenih mreža nitko nije uspio ovako efektno, a opet vrlo jednostavno, predstaviti zastrašujuću realnost sredine u kojoj će se igrati finale španjolskog Superkupa.

Fotografija je toliko moćna da vam ne treba nikakav naslov, a mi mislimo da je uopće ne treba objašnjavati. Ovo je Saudijska Arabija. Godine je 2020. Dvadesetprvo stoljeće. Obična nogometna utakmica. Muškarac i žena poziraju s dresovima dvaju finalista. Mi smo vam pokazali ono što je tamo sasvim normalno. Uobičajeno. Realnost. Okrutna realnost."

Pročitajte više