EURO 2020

Marca: Hrvatska, zemlja s puno genijalaca

Foto: EPA

''HRVATSKA, zemlja od tek nešto više od četiri milijuna stanovnika, svijetu sporta dala je velik broj neponovljivih fenomena'', navodi Marca na svojim internetskim stranicama na dan utakmice između Hrvatske i Španjolske u osmini finala Europskog nogometnog prvenstva.

Neki od njih je i nabrojala, pa tako ističe Dražena Petrovića i Tonija Kukoča s košarkaških terena, Janicu Kostelić kao dominantnu skijašicu, Ivana Balića kao sinonim koji mnogi koriste za rukomet, Luku Modrića, dobitnika nagrade za najboljeg svjetskog nogometaša...

O Hrvatima kao sportskoj velesili za Marcu su govorili Žan Tabak i Sergije Krešić, proslavljeni hrvatski igrači i treneri iz košarke i nogometa te bivši španjolski sportaši.

Tabak je, govoreći o uspješnosti hrvatskih sportaša, rekao da je razlog tome kombinacija genetskih predispozicija i mentaliteta, mladoj zemlji, ali i potrebi investiranja u sport, jer talent sam po sebi nije dovoljan za vrhunske rezultate. Tu je naveo Španjolsku kao dobar primjer.

Krešić, koji je vodio niz španjolskih nogometnih klubova, podsjetio je na rat, u kojem su za preživljavanje nužni bili borba i pamet da bi se preživjelo.

Fernando Romay, nekoć sjajan košarkaš Real Madrida i Španjolske, pamti Jugoslaviju, čiji su igrači imali ''zvjersku inteligenciju u sportu'' te ''mješavinu ambicija s inteligencijom'' koje su prenosili na teren.

Za Demetrija Lozana, proslavljenog španjolskog rukometaša, Hrvati imaju gene slične Španjolcima, na sport gledaju kao na mogućnost napretka i mogućnost pokazivanja talenta za pomoć kolektivu. Genijalnost i kreativnost je ono na što se Hrvati oslanjaju, navodi Lozano, s kojim se slaže i J. J. Hombrados, nekadašnji golman španjolske rukometne reprezentacije. On pamti ''brutalnu borbenu prirodu'' Hrvata i njihov talent. Također, navode povećanu želju za dokazivanjem i glad za pobjedom, kompetitivan gen i ambiciju.

Postoji i druga strana, navode sugovornici, a ona se odnosi na nemogućnost prilagodbe kad stvari ne idu dobro te se dodaje da su Hrvati sposobni i za najbolje i najgore.

Marca potom podsjeća na uspjehe hrvatskih sportaša, pa navodi 44 medalje s olimpijskih igara, uspjehe u timskim sportovima, ali i one individualne. Za to koristi podsjetnik na uspjehe Janice Kostelić, Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Dražena Petrovića, Dina Rađe, Tonija Kukoča i Ivana Balića. Za svakog od njih navodi se zbog čega su bili velikani.

Pročitajte više