Marca: Velika promjena u Realu. Evo što dolazak Mbappea znači za Bellinghama

Foto: Profimedia

JUDE BELLINGHAM (20) prošlog ljeta došao je u Real iz Borussije Dortmund kao tinejdžer i najskuplji igrač u povijesti kluba. Real je koštao 103 milijuna eura fiksno, ali će s bonusima njemačkom klubu platiti još 30 milijuna eura. Rekordna investicija se Realu ekspresno i spektakularno počela isplaćivati. Premda veznjak, i to onaj "s centra", Bellingham je prije kraja prve sezone u Realu postigao čak 23 gola i namjestio ih 12. Razlog za to je što ga je Carlo Ancelotti postavio daleko bliže golu nego što je bio, odmah iza napadača, a nekada i gotovo u špicu.

Bellingham je prisilno postao napadač i onda briljirao u novoj ulozi

To je morao jer je Real neposredno pred prošlu sezonu šokantno ostao bez Karima Benzeme, a predsjednik Florentino Perez nije htio Carlu Ancelottiju ispuniti želju i kupiti napadača svjetske klase jer je čekao ljeto 2024. kako bi doveo Kyliana Mbappea. Zatim se ozlijedio Vinicius, koji je zbog navedenih razloga iz krila prekomandiran u špicu, pa je Bellingham prebačen bliže golu. Tamo cijele sezone briljira. Golovima i asistencijama odveo je Real suvereno do španjolskog te na korak do europskog naslova. No, Jose Felix Diaz, Marcin insajder za Real, otkriva da se Bellinghamu sprema micanje iz ofenzive. Razlog je dolazak Kyliana Mbappea:

"Bellingham će ubuduće igrati na centru", naslov je teksta u Marci ispod kojeg piše: "Ancelotti je zbog niza razloga početkom prošle sezone primijenio sistem s ofenzivnim playmakerom, pozicijom koja je izumrla u današnjem nogometu. Bellingham je tako postao vrh romba koji je funkcionirao, ali prije svega zato što je Bellingham davao veliki defenzivni doprinos pokrivajući lijevu stranu. To je davalo smisao maksimalno zahtjevnom sustavu. Ancelotti je oduševljen kako je Bellingham to sve radio, ali skorim Mbappeovim dolaskom postavlja se pitanje kako ukomponirati sve te sjajne igrače u momčad."

Realova momčad ove sezone je festival polivalentnosti, ali sada je dosta šaranja

Diaz nastavlja: "Konfiguracija Realove momčadi iduće sezone bit će drugačija od ove koju sada gledamo. Ancelotti ima igrače koji mogu mijenjati mjesta. Bellingham je došao kao veznjak i onda ponekad igrao praktički kao devetka. Malo tko je vjerovao da Vinicius može igrati u špici, ali je uspio. Valverde je znao na jednoj utakmici promijeniti četiri pozicije, Camavinga je bio lijevi bočni, a Tchouameni stoper."

No, Marcin insajder ističe kako je Realov trener istaknuo da neće više pretjerivati s tim šaranjem: "Na presici prošlog tjedna istaknuo je da Bellinghamov primarni zadatak nije postizanje golova, bez obzira na to što ovaj veznjak to radi tako sjajno da smo zaboravili kako je Benzema otišao. Ipak, iduće sezone vraća se na sredinu terena zbog Mbappeovog dolaska, ali i kako ne bi bila narušena ravnoteža ekipe. No, nema straha da će tako manje doprinijeti Realu. Bellingham je totalni nogometaš, sposoban jednako kvalitetno stvarati i razarati."

Pročitajte više