Marić je dobio stotine čestitki zbog "hrabrog suđenja"

ANTE ŠAPINA i Zoran Mamić, uz posredovanje Bruna Marića i predsjednika Komisije za suce Stjepana Djedovića glavni su akteri priče oko namještanja prve utakmice finala Kupa 2009., u kojoj je Dinamo pobijedio Hajduk 3:0. Njemačko državno odvjetništvo navedeni četverac, uz ostale sudionike tereti za dogovaranje ishoda dvoboja naših dvaju momčadi, u kojem su Splićani teško pokradeni od strane daruvarskog suca, koji se na sva usta u danima koji su uslijedili hvalio kako je "dobio na stotine poruka podrške zbog hrabrog suđenja".

< "Marić je direktni krivac": Podsjetite se na reakciju Ante Miše nakon utakmice u Maksimiru

< Tko su akteri najvećih nogometnih namještaljki?

< Što se dogodilo na Maksimiru tog 13. svibnja 2009?

> Nijemci nude dokaze: Pod protekcijom HNS-a Mamić, Šapina, Marić i suci namjestili finale Kupa

< Marić je dobio stotine čestitki zbog "hrabrog suđenja"

Mozak cijele operacije bio je Ante Šapina, koji je javnosti postao poznat kao čovjek, koji je zajedno sa svojom braćom Milanom i Filipom, a u suradnji sa sucem Robertom Hoyzerom izazvao najveći skandal u njemačkoj povijesti. Šapina je zbog cijele afere, nakon Hoyzerova priznanja kažnjen s dvije godine i 11 mjeseci zatvora, dok su njegova braća prošla s uvjetnom kaznom.



Šapina je, zar sumnjate, bio upleten i u akciju Offside, gdje su po prvi puta uhićeni ljudi zbog namještanja utakmica, onog o čemu se ukupno 20, a intenzivno posljednjih desetak godina govori kao o rak-rani hrvatskog nogometa. Kako istraga nije okončana, Ante Šapina i dalje se nalazi u pritvoru, a na zahtjev Općinskog suda u Bochumu (cijelu priču oko Offsidea pokrenula je njemačka kriminalistička policija sa sjedištem baš u Bochumu), blokirano mu je 3,4 milijuna eura na računu u Zagrebačkoj banci. Šapina je osumnjičen za namještanje nekoliko desetaka utakmica, a tek treba vidjeti hoće li se berlinski Hrvat i ovoga puta izvući.

Nakon što je u devet godina nastupao za čak šest njemačkih klubova, Zoran Mamić u Dinamu je odigrao posljednju sezonu karijere (2005./2006.), a odmah nakon što je objesio kopačke o klin popeo se s travnjaka u kancelarije u Maksimirskoj 128. Odigrao je vrlo dobru posljednju igračku godinu, a trenutno u Dinamu ima funkciju sportskog direktora, čovjeka koji uz amenovanje starijeg brata ima sve ovlasti prilikom dovođenja igrača. Unatoč ogromnom novcu kojeg Dinamo posjeduje obzirom na višemilijunske prodaje svojih igrača u posljednjih nekoliko godina, Mamić mlađi nikad se nije isprsio i na Maksimir doveo istinsko pojačanje, što njemu i bratu navijači najviše zamjeraju.

Suđenje Bruna Marića izazvalo je lavinu nezadovoljstva među igračima i navijačima Hajduka.

Dva dosuđena crvena kartona i jedanaesterac u jednom poluvremenu bila su predmet ogorčenosti Splićana, a sve je završilo po dobrom starom običaju kako "poraženi u derbiju uvijek kuka na suce". Nesuđeni HDZ-ov gradonačelnik Daruvara omražen je u splitskim krugovima ne samo zbog te utakmice finala Kupa, a iako svakako nije sportski, ne treba ništa posebno dodavati činjenici da je prije četiri godine dobio šamar od tadašnjeg trenera Cibalije Ivice Matkovića kao "komentar" na suđenje Vinkovčanima u Varaždinu.

Danas Bruno Marić negira cijelu priču, označavajući je skandaloznom.

"Taman sam se vratio iz crkve, i ne mogu vjerovati što se događa. Ovo je skandalozno, nemam veze s namještanjem i angažirat ću odvjetnike da sperem ljagu sa sebe", rekao je za Jutarnji list.

Marića je za utakmicu s Hajdukom delegirao Stjepan Djedović, čovjek koji je u HNS-u nastanjen nepunih 12 godina.

Djedović delegira suce za prvoligaške utakmice posljednjih godinu dana, još od povlačenja u mirovinu Željka Širića. Zanimljivo, prije dvije i pol godine je zbog prevelikog broja sudačkih pogrešaka podnio na svoju dužnost ostavku, koja je bila valjana samo dva dana. Zbog Marićeva suđenja očito se nije previše uzbuđivao...

Pročitajte više