MARINE, BEZ DRAME OVAJ PUT Čilić i Querrey su već dvaput u Wimbledonu igrali pet setova

Foto: Getty Images/Guliver Image

SPLETOM čudnih, za nas sjajnih, okolnosti Marin Čilić će za svoj prvi wimbledonski finale igrati protiv Sama Querreya, 28. igrača svijeta. Amerikanca u ovom stadiju turnira nije vidio baš nitko, a vjerojatno ni on samog sebe. No, imao je sreće u ždrijebu pa je u prvom kola igrao protiv Talijana Thomasa Fabbiana i slavio u tri seta, a u drugom je u četiri pobijedio Gruzijca Nikoloza Basilašvilija.

A onda drame. U sljedeća tri meča, Querrey je igrao pet setova i sva tri je dobio. Prvo je u trećem kolu opasno visio protiv Tsonge pa dobio 7:5 u petom setu. Potom je više od tri sata igrao protiv Kevina Andersona i dobio 6:3 u petom da bi danas šokirao Andyja Murraya.

Branitelj naslova imao je 2:1 u setovima, no do kraja meča uzeo je samo dva gema čemu je najviše kumovala ozljeda. Ipak, sve zasluge idu Querreyu koji je u tom meču imao 70 winnera uz 30 neforsiranih pogrešaka i kako turnir odmiče, Amerikanac igra sve bolje. U prosjeku radi samo 22 neprisiljene pogreške po meču, što je za 22 seta koja je odigrao na ovogodišnjem Wimbledonu jako dobra statistika.



Dosad mu je najbolji rezultat karijere na Grand slamovima bilo četvrtfinale Wimbledona prošle godine kad je u četiri seta izgubio od Miloša Raonića.

Čilić do današnjeg meča protiv Gillesa Müllera, kojeg je dobio 3:6, 7:6, 7:5, 5:7, 6:1 nije izgubio nijedan set na ovogodišnjem Wimbledonu. Ruku na srce, imao je i Marin sreće za ždrijebom pa je redom dobio Kohlschreibera, Mayera, Johnsona, Bautista-Aguta i sad Müllera, koji je u prošlom kolu izbacio Rafaela Nadala.


Čilić i Querrey su dosad igrali četiri puta i Marin je dobio sve mečeve, a dvaput su igrali u Wimbledonu. Prije osam godina naš tenisač je u 2. kolu slavio u pet setova, a 2012. godine Čilić i Amerikanac odigrali su drugi najduži meč u povijesti Wimbledona, nakon susreta Isnera i Mahuta.

U velikoj drami 3. kola koja je trajala pet i pol sati, Marin je poveo 2:0 u setovima, da bi Querrey sljedeća dva dobio tie-breakovima. Očekivala se velika borba u petom setu, ali malo tko je mogao prognozirati da će samo taj set trajati više od dva sata i ukupno 32 gema.
 

 
“Mračilo se i bio sam siguran da ćemo, ako odigramo još koji gem, prekinuti meč. Strašno teško je bilo zadržati koncentraciju, ali sam nekako uspio. Stalno misliš sad ću ga brejknuti, evo sad ću, ali meč samo traje i traje. Bila je to velika mentalna borba sa samim sobom, ali nisam mu mogao dopustiti da shvati da sam u problemima”, rekao je tada Marin.

Kod 15:15 Čilić je uspio oduzeti servis Querreyu i onda nakon epskog poena s 30 izmjena, dobio meč 7:6, 6:4, 6:7, 6:7, 17:15 nakon što je Querrey poslao bekend u aut. Samo dva tjedna ranije, Čilić je dobio Querreya u polufinalu Queens’a 6:3, 3:6, 6:3, a zadnji put su se sastali prije dvije godine na betonu u Washingtonu gdje je naš tenisač slavio u dva tie-breaka.

 

 

Pročitajte više