mario mandžukić

Mario Mandžukić ima novi klub

Foto: Screenshot Twitter

SAPUNICA je gotova. Mario Mandžukić je danas potpisao ugovor s katarskim Al-Duhailom.

Premda su jučer talijanski mediji tvrdili da je posao propao zbog "ekonomskih nesuglasica u pregovorima" i da se bivši hrvatski reprezentativac vratio u Torino, gdje je trebao čekati novi transfer, Mandžukić je danas ipak potpisao i od danas je službeno novi igrač katarskog kluba.

Kako su talijanski mediji pisali ovih dana, prvaku Italije trebalo je pripasti pet i pol milijuna eura odštete, dok će hrvatski napadač u godinu i pol zaraditi oko 10,5 milijuna eura. Odnosno, Mandžukić će godišnje zarađivati sedam milijuna eura, milijun više nego u Juventusu.

Ovo je osmi klub u karijeri Marija Mandžukića. Seniorsku karijeru Mandžukić je počeo u Marsoniji, zatim je bio član Zagreba, a onda i Dinama. Prije devet godina otišao je u Wolfsburg, a nakon sjajnih nastupa na Euru 2012. natjerao je čelnike Bayerna da ga kupe. S Bavarcima je osvojio sve, a kruna je bila naslov prvaka Europe 2013. Mario Mandžukić je u finalu Lige prvaka protiv Borussije Dortmund zabio gol u pobjedi 2:1. 

Nakon SP-a u Brazilu 2014. prelazi u Atletico, a već sljedeće godine postaje član Juventusa. Premda mu navijači u početku nisu vjerovali, svojom energijom, angažmanom i poštenim stavom prema klubu i dresu koji nosi ubrzo je postao idol navijača. S Juventusom je 2017. igrao finale Lige prvaka, a u porazu od Reala zabio je jedini gol za Staru damu. 

Dolaskom Sarrija na klupu Juventusa Mandžukić je izgubio mjesto u momčadi i bilo je pitanje trenutka kad će napustiti Torino. U igri je bio i Manchester United, ali Mandžukić se ipak odlučio za katarski klub, gdje će ga trenirati Rui Faria, bivši pomoćnik Josea Mourinha.


Počeo je u Marsoniji

Mario Mandžukić rođen je 21. svibnja 1986. u Slavonskom Brodu. Početkom rata s roditeljima odlazi u Njemačku u grad Ditzingen blizu Stuttgarta i ondje počinje trenirati nogomet u klubu u kojemu igra njegov otac.

Obitelj se nakon rata vraća u Slavonski Brod, gdje Mario od 1997. do 2003. godine igra za Marsoniju. Sljedeće godine igrao je u gradskom niželigašu Željezničaru, a nakon toga ponovno je jednu sezonu odigrao za Marsoniju. U lipnju 2005. prešao je u NK Zagreb.

U dresu Zagreba, na Dvoranskom prvenstvu HNL u sezoni 2005./06. izabran je za najboljeg igrača prvenstva, a na istom natjecanju u sezoni 2006./07. bio je najbolji strijelac.

Ćiro ga je u Zagrebu nazvao đilkošem

Dok ga je vodio Ćiro Blažević, nazvao ga je odmilja đilkoš, ali u pozitivnom smislu riječi, jer je specifičan igrač, koji je jednostavno svoj, zna iznuditi faul, ali još bolje zna glumiti i ima pozitivnu drskost.

Mario Mandžukić je poslije u novinama zamolio sve one koji pišu o njemu da ga prestanu oslovljavati riječju đilkoš, bez obzira na to hvali li ga se ili kritizira, jer on to nije.

Zbog vrlo dobrih igara pod vodstvom Blaževića u Zagrebu, koji ga je isprva napadao, pobudio je javno zanimanje gradskog rivala Dinama. Nakon dugih pregovora i odbijanja prešao je u Dinamo početkom srpnja 2007. godine, zajedno s Ivicom Vrdoljakom.

Ubio Ajax u Amsterdamu i zaradio desetku

U Dinamu je igrao sjajno, a najviše se pamti utakmica protiv Ajaxa u Europa ligi kad je Dinamo slavio u Amsterdamu 3:2 i plasirao se u skupinu tog natjecanja. Zabio je dva gola i iznudio je penal. Dobio je čistu desetku za nastup.

Sezone 2008./09. bio je najbolji strijelac i igrač HNL-a. Za Dinamo je zabio 65 golova u 141 utakmici.

U ljeto 2010. prešao je u Wolfsburg, a u dvije godine zabio je 20 golova u 56 nastupa za klub iz Vučjeg grada.

S Bayernom pokorio Europu i zabio gol u finalu Lige prvaka

Dana 26. lipnja 2012. godine Mario Mandžukić potpisuje četverogodišnji ugovor s Bayernom, uglavnom zbog fantastičnih igara na Euru u Poljskoj i Ukrajini.

Na ulasku u 2013. godinu bio je i vodeći strijelac Bundeslige, a iste godine osvojio je Ligu prvaka.

U srpnju 2014. godine potpisao je petogodišnji ugovor sa španjolskim velikanom Atleticom iz Madrida. Atletico je za usluge Marija Mandžukića Bayernu platio 22 milijuna eura. Dana 22. kolovoza 2014. zabio je svoj prvi gol za Atletico u pobjedi nad Real Madridom u španjolskom Superkupu. Nakon samo jedne sezone i osvojenog španjolskog Superkupa Mario napušta Madrid i prelazi u Juventus.

Zabio najvažniji gol u povijesti hrvatskog nogometa

Za Hrvatsku je debitirao 2007. protiv Makedonije, a u 89 nastupa zabio je 33 gola. Na SP-u u Rusiji u polufinalu je zabio gol za pobjedu protiv Engleske u produžecima te utakmice. Bio je to najvažniji gol u povijesti hrvatskog nogometa. Gol za finale SP-a. U finalu je Francuska slavila 4:2, a Mandžukić je zabio gol za 2:4. Nakon Mundijala oprostio se od reprezentacije.

U Al-Duhailu će ga dočekati prijatelj Medhi Benatia, bivši suigrač, s kojim je dijelio svlačionicu u Juventusu.

Pročitajte više