Masovno potpisivanje PUBG timova ususret IEM Invitationalu

Foto: Bluehole/PUBG

Početkom listopada najavljen je 200 tisuća dolara vrijedan PUBG Invitational turnir, koji će se održati sredinom studenog u sklopu Intel Extreme Mastersa u Oaklandu. Novi turnir pokrenuo je zanimljivi trend u industriji u kojoj se ništa ne događa bez razloga. 

GORUĆA RASPRAVA U INDUSTRIJI VIDEOIGARA Jedan od najboljih domaćih igrača objašnjava PUBG fenomen
 
U posljednje vrijeme svjedoci smo novog trenda u esportu. Brojne renomirane esport organizacije kao što su G2 Esports, EnVyUs i Dignitas, potpisale su tim za PlayerUnkown's Battlegrounds. Naravno, to je sigurno povezano s nadolazećim turnirom, ali s obzirom na trenutno stanje u esportu, izgledno je kako ESL i PUBG pripremaju temelje za strukturirana natjecanja. 
 
PUBG Invitational na IEM-u u Oaklandu bit će prvi veliki turnir nakon Gamescoma u kolovozu. Iako natjecanja nije bilo, PUBG i dalje bilježi odlične rezultate, a nedavno je probio i magičnu granicu od dva milijuna aktivnih igrača u isto vrijeme. Popularnost PUBG-a više nikoga ne bi trebala čuditi, ali njegov potencijal kao esport za gledatelje i dalje je upitan. 
 
Na PUBG Invitationalu igrat će se Squad FPP mod (tim/iz prvog lica). Igrat će se ukupno osam mečeva kroz dva dana i svaki tim dobit će bodove ovisno o poziciji i broju killova u svakom meču. Nakon što se odigraju svi mečevi dobit ćemo pobjednika. 
 
Čak 12 timova dobilo je pozivnice, dok ćemo po četiri dobiti iz regionalnih kvalifikacija za Europu i Ameriku. Kvalifikacijske kupove moći će igrati najviše 320 timova, od čega će pola otpasti na temelju MMR-a. Igrat će se tri runde kvalifikacije, četiri najbolje ekipe u rundi proći će u sljedeću. U trenutku pisanja članka na pola izvora i dalje se navodi kako će svaga regija dobiti pet mjesta iz kvalifikacija, iako se radi o četiri zato što su dva tima naknadno dobila poziv.
 
Među pozvanim ekipama nalaze se timovi brojnih renomiranih organizacija, kao što su NiP, Evil Geniuses, Team SoloMid, Alliance, Cloud9, Team Liquid i brojne druge. Zanimljivi dio priče je taj koliko je organizacija potpisalo timove nakon najave turnira, a to su: Team Dignitas, Ninjas in Pyjamas, FlyQuest, G2 Esports, Evil Geniuses i Team EnVyUs. Posljednji put takav trend smo u esportu imali priliku vidjeti u vrijeme izlaska Overwatcha (EG i NiP su dobili pozivnicu za turnir).
 

 
Esport organizacije obično ne potpisuju timove za samo jedno natjecanje, što bi trebalo značiti da je ESL u kontaktu sa zainteresiranim stranama te da ih je uspio uvjeriti kako će profesionalnih natjecanja biti još. Međutim, kako se timovi naknadno pozivaju na turnir na temelju prepoznatljivosti organizacije, bez ikakvih rezultata i kvalitete, isto tako bi se ti timovi mogli otpuštati u istom trenutku kada rezultati budu razočaravajući.
 
Iako je igra trenutno u boljem stanju nego što je to bila na prošlom turniru i dalje postoje brojni problemi. Bit će  zanimljivo pratiti kako ih Bluehole i ESL planiraju riješiti. Nedavno je na Twitchconu održan H1Z1 Invitational turnir, koja je igra istog žanra i vrlo sličnih mehanika te se opet pokazalo koliko je zapravo nezahvalno raditi prijenose battle royale mečeva. 
 

Pročitajte više