Matej Mamić: Hrvatska je u problemima, ali teško da ću ponovo na parket

HRVATSKI košarkaš i kapetan berlinske Albe Matej Mamić, koji je na utakmici s Trierom 26. studenog 2005. godine pri stravičnom padu umalo ostao paraliziran, samo čudesnom snagom volje uspio se oporaviti i ponovo stati na noge.

Iako je od prvih bolničkih dana uporno tvrdio da se vraća na parket, hrabri Matej danas više nije siguran hoće li ikada više odjenuti dres u profesionalne svrhe. Tužna vijest stigla je iz Berlina gdje je naš košarkaš razgovarao s njemačkim novinarom jednog sportskog lista, povjerivši mu crne slutnje koje su polako, ali sigurno zaživjele u njegovoj stvarnosti.

Matej se uspješno oporavio do te mjere da može uživati u normalnom životu, ali je vrlo oprezan kada se spomene tematika povratka na parket.

"Moramo biti realni. Jako teško ću se vratiti. Svim srcem bih to želio, košarka je moj život, jedino što želim raditi. No, zaista ne znam kako će sve skupa završiti. Svaki dan entuzijazam u meni je sve veći, stoga ću učiniti sve što je u mojoj moći da se vratim. Ne bude li to dovoljno, jednostavno ću odustati." - kazao je Matej.

"Danas sam sretan što uopće mogu hodati i raditi svakodnevne stvari. Nisam sretan jer ne igram, ali s druge strane, nakon svega što se dogodilo, smatram se sretnim čovjekom. Imam obitelj i ljude iz kluba koji su stalno uz mene, svi smo sretni jer imam normalan život. Košarka bi za mene u ovom trenutku bila kao bonus." - dodao je.

Mamić i dalje redovito odlazi na fizioterapije i mnogo vremena boravi u teretani, marljivo radeći na natjecateljskoj spremi.

"Naravno da nisam 100 posto spreman, nedostaje mi koordinacije i snage. Otići ću i na odmor, no dotad nastavljam trenirati dvaput dnevno. Polako sam počeo trenirati pod košem, no osjećam da mi nedostaje kilaže. Zaista ne želim govoriti o tome kolika je šansa u postotcima da ponovo zaigram. Taj podatak volio bih zadržati za sebe. No, važno je da sam blizu svog kluba, ipak sam još uvijek kapetan. Nadam se da idem s dečkima na pripremne utakmice kao i u ljetni kamp." - optmističan je Matej.

Novi hrvatski izbornik Jasmin Repeša u kvalifikacijama za EP 2007. godine također ne može računati na Mamićevo iskustvo te čvrstinu. Na Eurobasketu u Beogradu Matej se pokazao u svom pravom svjetlu; bio je među našim najboljim i najpouzdanijim reprezentativcima.

Hrvatsko hrabro srce, kako su ga prozvali u vrijeme oporavka, njemačkom novinaru je kazao da i dalje vjeruje u snagu hrvatske momčadi, unatoč silnim problemima što su je zadesili.

"Dobili smo sjajnog i iskusnog trenera u Jasminu Repeši. Radi se o jednom od najboljih hrvatskih stratega i siguran sam da će izazvati itekakvu kemiju unutar momčadi. Repeša je zaista bio pravi izbor. Bude li Hrvatska u kvalifikacijama igrala kako može i zna, ne bi trebalo biti problema s plasmanom. No, problemi su evidentni. Nikola Vujčić zatražio je odmor, Gordan Giriček više ne želi igrati za reprezentaciju, ali mislim da imamo momčad koja može do EP-a. Imamo jako dobre mlade igrače." - prokomentirao je Mamić.

Uz pozdrave i dobre želje njemačkoj reprezenatciji u predstojećim kvalifikacijama, Matej je novinaru dobacio:

"Pa dobro znate da Njemačka može otići samo tako daleko koliko je Dirk Nowitzki želi odvesti."

D.R.

Pročitajte više