Matej Mamić otvoreno za Index: Ante Tomić može biti vođa reprezentacije



PROSLAVLJENI hrvatski košarkaš i glavni menadžer Cedevite Matej Mamić pričao je o aktualnom stanju u hrvatskoj košarci. Naglasio je da treba nastaviti s njegovanjem kulta reprezentacije.

Mamića smo zatekli u Cedevitinu uredu, kaže kako mu današnji posao nosi izazove slične košarkaškima te daje sve od sve kako bi pomogao Cedeviti u novom iskoraku. Bivši pouzdani hrvatski reprezentativac, koji je morao prekinuti karijeru zbog teške ozljede kralježnice, iznio je svoje dojmove o reprezentaciji.

"Reprezentacija je doživjela polovičan uspjeh u Poljskoj, napokon smo ostvarili plasman na SP, što nije mala stvar. Dosegli smo kontinuitet koji je svih prijašnjih godina nedostajao. Stvari se ne smiju gledati crno i bijelo. Potrebna nam je smjena generacija, da dođu novi, mladi, igrači, koji će donijeti novi polet i uzlet", mišljenja je Mamić.

Spreman je pomoći na bilo koji način ako ga izbornik Vranković bude trebao, a zadovoljan je što se Hrvatska vratila na košarkašku kartu svijeta nakon jednog tužnog desetljeća.

"Ne bih rekao da dosad nije bilo kulta reprezentacije, no vjerujem da ga treba poboljšati u svakom smislu. Došao je novi izbornik, kojeg osobno poznajem, i nadam se da će svojom energijom i znanjem tome puno pridonijeti", mišljenja je Mamić.


O bivšem izborniku Jasminu Repeši misli sve najbolje te vjeruje kako je njegov projekt zaslužan što je Hrvatska vratila taj izgubljeni kontinuitet nastupanja na velikim natjecanjima.

"Repeša je velik stručnjak, imao sam prilike upoznati se s metodama njegova rada i njemu pripadaju zasluge što je reprezentacija, da kažemo, dovedena u red. Njegov je pristup studiozan, on traži maksimum, no nekad se neke stvari moraju i poklopiti", kaže Mamić misleći na to što ipak nismo uspjeli osvojiti medalju.



Zadovoljan je stanjem naših igrača u ovim trenucima i njihovom minutažom u europskim klubovima, a što misli o Repešinu, po nama, previdu? Radi se o tome da je momčad stavio ispred pojedinca. Nismo imali vođu...

"Na žalost, mi nemamo igrača kao što su, primjerice, Nowitzki ili Parker. Vođa momčadi se ne imenuje, ne postavlja... On se mora sam iskristalizirati, rekao bih čak da se takav igrač rađa. Mišljenja sam da je naš problem bio što su tu ulogu preuzimali igrači koji nemaju te sposobnosti. Da se razumijemo, nisu niti svi veliki igrači vođe", kaže Mamić. Iako nije želio izrijekom potvrditi ili imenovati na koga misli, prisjetili smo se ključnih lopti u Ukićevim rukama u Poljskoj.

Vjeruje da će novi izbornik Josip Vranković na najbolji način znati nastaviti Repešin put, a bila bi velika nepravda da se Ante Tomić ne nađe u toj momčadi.

"Njegov prelazak u Real Madrid je velika stvar, povjerenje koje mu ukazuje trener Messina govori da ga misli pretvoriti u stožernog igrača. Sad kad pričamo o vođi, mislim da baš on ima sve predispozicije da u budućnosti bude vođa reprezentacije."

Još uvijek ima dosta vremena do priprema, klupske sezone još nisu u završnoj fazi, no nije na odmet pratiti situaciju. Kao što sam Mamić kaže, potrebno je unaprijediti kult reprezentacije. Ostavili smo se teme o kojoj će se sve više pričati, te se osvrnuli na probleme klubova. Na primjeru Cibone se vidi da recesija opasno nagriza košarku.

Cibonu odavno nije bilo ovako lijepo gledati

"Zaista mi je žao da se nalaze u takvim problemima, ova recesija ih je zaista nagrizla. No ja mogu reći da se odavno nisam tako dobro osjećao na utakmicama Cibone. Stvorena je jedna grupa mladih igrača koji se bore, i to se na tribinama jako cijeni i poštuje. Trener Perasović je najveći razlog što je tome tako, sumnjam da bi Cibona bez njega uspjela u tome. Želim im svu sreću da se što prije izvuku iz te situacije", zaključuje Mamić.

Kao i svi košarkaški poklonici, Mamić smatra da je besmisleno da HTV ne prenosi Cibonine utakmice.

"To je zaista šteta, pa ušli su među najboljih 16 u Europi. S druge strane, prenose se neki klubovi koji nisu ni blizu takvih uspjeha", govori Mamić.

Sramotan tretman košarka na toj televiziji ima već više od pet godina, sad su samo našli način da izvuku trn iz oka. Nije to ništa novo, no Mamić nije želio upirati u nikoga.

"Jednostavno mislim da to nije pravedno, ne želim ulaziti u njihove stavove i odluke", zaključuje Mamić.

Pročitajte više