hrvatska reprezentacija

Mateo Bajamich za Index: Sanjam da igram za moju Hrvatsku, samo o tome pričam

Foto: Privatna arhiva obitelji Bajamić/ Mateo je dječak s dresom

IZBORNIK U-21 hrvatske reprezentacije Igor Bišćan prije nekoliko dana zainteresirao je nogometnu javnost kad je rekao kako prati 20-godišnjeg napadača argentinskog drugoligaša Instituta Matea Bajamicha. Mnogi su se pitali tko je mladić za kojeg je Bišćan na presici kazao da ga stilom igre podsjeća na Luisa Suareza. Prema podacima s Transfermarkta Mateo Majamich vrijedi 1,8 milijuna eura.

Preko Marije Bajamić, makarske odvjetnice i bliske Mateove rođakinje, došli smo do ključnih odgovora u priči oko mladog Argentinca koji se nada kako će uskoro obući hrvatski dres.

Mateo je prvi s lijeva

Mateo Bajamich vuče korijene iz mjesta Trnbusi, koje se nalazi u nekadašnjoj Poljičkoj Republici.

''Imate Gornje, Srednje i Donje Poljice. Eto, mi smo iz Gornjih'', kazala nam je Marija Bajamić, a onda je objasnila kako je došlo do kontakta HNS-a s Mateom Bajamichem.

''Moj pradjed je imao dva brata. Jedan od njih, Marin, 1921. otišao je u Argentinu u potrazi za boljim životom. Njegov praunuk je Mateo, koji je dobio ime po mom pradjedu Mati. U više navrata pokušavali smo stupiti u kontakt, no uvijek bi se nešto ispriječilo. Ipak, prije 12 godina to se napokon i dogodilo i od tada smo u stalnoj komunikaciji'', kaže nam Marija koja jedina komunicira s rodbinom u Argentini. Razlog je jednostavan.

''Oni ne znaju ni hrvatski ni engleski i da ne bismo opet izgubili kontakt, u međuvremenu sam naučila španjolski da možemo komunicirati.''

Marija je prošle godine u studenom bila u posjetu argentinskom ogranku Bajamića i tada se prvi put povukla priča o potencijalnom Mateovom nastupanju za Hrvatsku.


Mateo kao klinac sa sestrom Nadiom i osvojenim peharom

''Tad sam puno razgovarala s Mateom, sestrom mu Nadiom, njegovim ocem. Pričali smo o svemu, a najviše o nogometu. Saznala sam da je Mateo oduvijek bio lud za nogometom, a počeo ga je igrati s četiri godine u klubu Union de Morrison. Mateo je tada rekao kako bi volio ishoditi mogućnost hrvatskog državljanstva kako bi možda nekada u budućnost dobio šansu zaigrati za Hrvatsku. Rekao mi je da igra dobro, da stalno zabija ili asistira i da je dobio nekoliko poziva iz Europe. Cijela obitelj obožava Hrvatsku i navija za hrvatsku reprezentaciju. Naš rođak Valentin Bettuchi, kojemu je baka Bajamić, zna napamet cijelu hrvatsku reprezentaciju, sve igrače.

Tada smo se dogovorili da ćemo odmah pokrenuti postupak oko dobivanja državljanstva. Nužno je bilo donijeti rodni list njegovog pradjeda Marina, kao dokaz da je neki njegov predak živio u Hrvatskoj. Zatim je Mateo položio osnove hrvatskog jezika koje su mu bila potrebne za dobivanjem državljanstva i dao je meni punomoć da u Hrvatskoj riješim svu potrebnu birokraciju.''

Marija nam je otkrila tko je najzaslužniji što danas pričamo o Mateu kao potencijalnom hrvatskom reprezentativcu.

''Nije prošlo ni nekoliko dana otkako sam se vratila iz Argentine, Mateo me zvao i rekao da mu se javio netko iz Hrvatskog nogometnog saveza. Kako on nije znao hrvatski, stvar sam preuzela ja i vidjela sam da je s njim u kontakt pokušao doći tajnik mlade reprezentacije Josip Tomaško. Tomaško ga je primijetio, vidio je neke njegove utakmice, malo se raspitao o njemu i tako je došlo do kontakta. Kad smo se čuli, Tomaško mi je rekao da je Mateo jako zanimljiv Bišćanu, ali da moramo požuriti s dobivanjem papira jer je do 1. ožujka Mateo morao imati domovnicu. Tada je bio zadnji rok za prijavu novih igrača. Tomaško je poslao požurnicu, ja sam također dala sve od sebe i 20. siječnja dobili smo primitak da je zahtjev odobren, a 13. veljače sam tu u Makarskoj podigla domovnicu. Mateo je bio oduševljen. Nada se da će ga Bišćan pozvati i svim srcem želi zaigrati za Hrvatsku'', kazala nam je Marija Bajamić.

Premda Mateo ima u utorak važnu utakmicu u Buenos Airesu rado nam je odgovorio na nekoliko kratkih pitanja koja smo mu postavili. Naravno, sve je išlo preko rođakinje Marije.

Marija Bajamić i Nadia Bajamich, Mateova sestra u Argentini

Mateo nam je rekao da je s posebnim užitkom pratio utakmice Hrvatske na SP-u u Rusiji kad su Modrić i društvo osvojili svjetsko srebro.

''Naravno da sam sve gledao. Svaku utakmicu. Uživao sam u onome što su radili Modrić i ekipa. Bio sam sretan i ponosan zbog čudesnog rezultata Hrvatske. Dragi su mi svi, ali najviše volim Modrića, Kramarića, Rakitića, Brozovića i Perišića. Obožavamo Hrvatsku. Moja teta Irma kad je bila u Hrvatskoj, ljubila je svaki kamen i zemlju po kojoj je gazila. Mariji smo poklonili Messijev dres, a ona je meni donijela dres Hrvatske. Imam ogromnu želju boriti se za boje svoje pradomovine. Sanjam dan kad ću zaigrati za Hrvatsku. Svaki dan samo o tome pričam i znam da sam s tim dosadio svoj obitelji'', kazao nam je mladi nogometaš i dodao je da bi više od svega volio da ga neki od hrvatskih klubova dovede.

''Znam za Hajduk, Dinamo, Rijeku, Osijek, ali i za još neke klubove. Zaigrao bih za svaki hrvatski klub kad bi me pozvali. Imam veliku želju zaigrati u domovini svojih predaka i upoznati Hrvatsku i svoje korijene.''

Za kraj smo pitali Matea tko je za njega veći, Maradona ili Messi. Diego je u Argentini božanstvo, ali za mladog argentinskog Hrvata Barcelonin as je u prednosti. Objasnio nam je i zbog čega.

''Messi je za mene najveći. Znam tko je Maradona i što znači u Argentini, ali premlad sam i nisam ga mogao gledati uživo kao Messija. Uz Messija idol mi je Robert Lewandowski.''

Mateo kao dječak s ocem i majkom u Argentini

Pročitajte više