INDEX STUDIO

Matošević i Jović u Index studiju nakon pobjede Hrvatske: "Lino je majstor"

Foto: Index / Pixsell

VALTER MATOŠEVIĆ i Božidar Jović zajedno imaju pet velikih zlatnih medalja, osvajači su olimpijskih i svjetskih zlata i cijeli život ostali su u rukometu. Legendarni golman Matošević u rukometni Index studio stiže praktički direktno s treninga riječkog Zameta, dok Božidar Jović kadrovira u PPD-u Zagreb te je na stalnoj dispoziciji HRS-u. Hrvatski rukomet bez njega logistički ne može.

Matošević i Jović gostovali su u emisiji nakon pobjede Hrvatske protiv Katara gdje su pričali o brojnim temama.


Tijek emisije

Jovićeva anegdota o Patriku Ćavaru

Ja sam probao Ćavara vratiti u rukomet tako da radi malo s mladim igračima, on je po meni naš najbolji igrač ikad. Nijedno krilo danas ne može igrati jedan na jedan kao što je on igrao. Ja mu kažem: "Daj nam dođi, pomozi, pokaži mladim krilima svoje finte, sve ti to znaš." Pita on mene što bi on radio. Ja mu kažem da će Šola biti trener onim Kinezima, budi mu pomoćni trener. On meni: "Ja da budem pomoćnik Šoli? Jel' me ti to zajebavaš?" Ja opet njemu da Vlado ima diplomu ipak, master of coaching, osam godina je trener, ali nije htio čuti.

Jović o srpskom rukometu i hrvatskoj košarci

Oni dođu u reprezentaciju da bi pijančevali sedam dana u Beogradu. Nemaju kult reprezentacije kao mi gdje ginemo za reprezentaciju. Slično je s košarkom, to mi je rekao Bojan Bogdanović s kojim sam dobar prijatelj. Rekao mi je: "Da smo barem mi kao vi u rukometu, da svi uvijek žele doći i da ginemo." Rekao mi je da je tako Srbima u košarci.

Matošević o najtežim utakmicama

Najteže su utakmice protiv Srbije i Slovenije, u pravu je Šola. Pogotovo Slovenija koje je u vrhu europskog rukometa.

Matošević se složio

Slažem se, dobro je da se igra s obzirom na cijelu situaciju. Novina je 32 reprezentacije, ali bitno je da se igra i samo da ne bude odustajanja reprezentacija.

Jović o organizaciji prvenstva

Najvažnije je da se ovo prvenstvo odigra zbog našeg sporta, zbog rukometa. Da ima što manje slučajeva koronavirusa, ali da se igra. Dobro je da se igra, dobro je za rukomet, to je pokazao i Final Four Lige prvaka u Kolnu bez ijednog navijača u dvorani gdje inače stane 20 tisuća ljudi. U odnosu na nogomet i NBA košarku, rukomet je ipak još dosta ispod.

Jović o igraču utakmice Hrvatske protiv Katara

Šego je igrač utakmice. Obranio je četiri penala i još neke lopte dok se lomilo. Vidjelo se da ga boli ozljeda, ne može se odraziti od noge, ali obranio je što treba.

Jović: Igramo bez tri glavna igrača

Mi igramo bez tri igrača koja su prva postava praktički uz Duvnjaka. Stepančić, Karačić i Cindrić.

Matošević o domaćoj ligi

Premijer liga crpi igrače, ima dobrih igrača, pogotovo kada je to sada 10 klubova. Nije to toliko popraćeno u medijima, stvari bi se promijenile kada bi se dignuo publicitet.

Matošević o mladim igračima u reprezentaciji

Mladi igrač dolazi iz Europe kod nas i naviknut je ne igrati u klubu. Kada igraš za Hrvatsku možeš napraviti što želiš, noge ti lete. No ne vrijedi mi priča o mladim igračima. Martinović je rođen 1998., ima 22 godine, ali dvije godine igra Bundesligu, najjaču na svijetu.

Jović o izjavama Červara nakon utakmice

Slažem se s Linom, dobili smo mlade igrače koje su pokazali da mogu igrati na SP-u. Znam ga, sigurno će za dva sata cijelu noć s Vorijem i ostalima gledati utakmicu. Analizirat će svaku situaciju, on je jednostavno tako studiozan.

Jović o novoj podlozi

Mi treniramo isto na ovoj podlozi i drugačija je, koči, zato je i više ozljeda, ali mislim da su se igrači već naviknuli jer se na takvoj podlozi neko vrijeme igra.

Matošević o Cindriću

Falit će nam Cindrić. Ima individualnu kvalitetu, može stvoriti višak, opasan je za gol. Nije čudno što se ozlijedio jer takvi igrači uvijek traže kontakt. Čudno je što tamo nije mogao napraviti pretrage već se morao vratiti. Ipak je to Svjetsko prvenstvo, jako me iznenadila ta vijest.

Jović o mladim igračima danas i nekada

Ne možeš im narediti, moraš riješiti neke stvari razgovorom. Ovo je druga generacija. Mi smo se kao klinci više igrali vani, bilo je normalno dobiti šamarčinu od drugog, današnji mladi su drugačiji, moraš više rješavati razgovorom, to kaže i Lino. No slušaju, što im kažeš, to i naprave. Mi ne bi htjeli 3 kilometra trčat. Današnjim 10 kilometara nije problem.

Matošević: Katar se godinu dana pripremao za ovo

Odigrali smo raznovrstan napad, bili smo opasni sa svake pozicije. Popravit sitnice, agresivnost i gustoću. Nije lagano protiv Katara, oni praktički nemaju ligu i imaju se godinu dana vremena pripremiti za ovakve utakmice.

Usporedba današnje Hrvatske te one Matoševićeve i Jovićeve? Jović: Mi smo svi htjeli dati gol

Zadnja minuta i neriješeno je. Svi žele zabiti gol, uključujući Valtera i Šolu. To je sada drugačije, to je na Duvnjaku jer je vođa i to je dobro. 

Jović o Duvnjaku i Karačiću

Ako vuče Kiel, može i Hrvatsku. On je vođa, priključit će mu se Karačić u drugom dijelu sigurno. Tada će se vidjeti je li može ili ne. Kara nam puno znači, odigrao je fantastično u Kielceu, jako nam je važan, možda važniji nego Cindrić.

Jović o Čupiću na desnom vanjskom

Pokazao je on u Vardaru da to može igrati, više tijekom 7 na 6 situacija, ali on je praktički sam s Vardarom dobio Zagreb dok je igrao desnog vanjskog.

Matošević: Čudna je godina

Možemo biti svjetski prvaci pogotovo jer je čudna godina. Imamo kvalitetu, da se još malo posložimo, ali imamo kvalitetu.

Jović o Jaganjcu

Halil mora u jači klub, svaka čast Nexeu, ali on mora igrati Ligu prvaka. Igra Nexe i Ligu EHF-a, on je strašno napredovao, no Jaganjcu treba stepenica više kako bi napredovao.

Jović se nadovezao potom o Martinoviću

Lino opet ovdje dobro radi, dozira ga, ne može igrati 30, 35 minuta jer nekada nije discipliniran, zna opaliti iz neizrađene akcije. Vidi se da je kvalitetan, perspektiva, ali polako.

Matošević o Martinoviću

On je bio MVP 98. godišta na SP-u. Igra u Bundesligi. Igra oba pravca i mislim da je ovo Svjetsko prvenstvo njegovo i da će eksplodirati. Nepoznat je za širu javnost, ali tko prati zna dobro tko je Ivan Martinović.

Jović o mladim igračima

Drago mi je što Lino forsira mlade, Martinović, Jaganjac, Šarac i ostali, drago mi je što su dobili priliku jer će oni nositi reprezentaciju za četiri godine, neće tu više biti veterana poput Horvata. Lino je majstor što se tiče takvih stvari.

Matošević o obrani

Agresivnost u obrani je najlošija, pogotovo u sredini. Obrana tamo ne smije puknuti, ako mora, neka onda to budu krila. No to su sitni detalji koje mi možemo popraviti u nastavku prvenstva. Važno je da pobjeđujemo.

Jović o obrani Hrvatske

Istina je, nismo dovoljno agresivni u obrani, ali vratio bih se na pripremnu protiv Španjolske. Tamo smo znali igrače i kako pobijediti protiv njih. Katar nema tako poznate igrače i to je onda teže. Lakše ćemo igrati s ozbiljnijim ekipama nego s ovakvim nepredvidivim tipovima, ne znaš kakvu će fintu napraviti. Sada nam ide Bahrein koji je izbacio Katar, opasna Danska i Argentina.

Valter Matošević o Lininim rotacijama

Dobro je što se rotira, nezgodno je zbog ovakvog turnira i korone, tek smo na početku, nije bilo lagano na pripremama i važno je da imamo svježinu za nastavak prvenstva.

Božidar Jović o pobjedi protiv Katara

Najvažnije je da smo pobijedili Katar, selimo se u Kairo, imamo dvije ozbiljne utakmice, još se moramo uozbiljiti kako bi došli do četvrtfinala. Osciliramo, ali osciliraju svi, Francuska je jedva dobila Švicarsku, a dominirala je protiv Norveške.


Prije emisije

Hrvatska danas s Katarom igra zadnju utakmicu prvog kruga koja je ključna za daljnji raspored. Plasman u drugi krug reprezentacija Hrvatske je već ostvarila, trebala bi ga otvoriti utakmicom protiv Bahreina, a znaju se već i dva protivnika u idućoj rundi kada kreću ozbiljne utakmice, sudari protiv Argentine i Danske. Kalkulacije provjerite ovdje, a uživo se uključite u Index studio putem našeg Facebook kanala odmah iza utakmice. 

Dosadašnje emisije iz rukometnog studija, dok čekate večerašnju utakmicu Hrvatske i Katara, možete pogledati ovdje:

> MAIDA ARSLANAGIĆ o Červarovom time outu i lideru Karabatiću


> VLADO ŠOLA o nikad ispričam detaljima iz Červarove svlačionice i ljubavi s Balićem

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva u Egiptu instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više