Mats Wilander za Index: Volio bih da mogu razumjeti Đokovića

Foto: Eurosport

NOVAK ĐOKOVIĆ plasirao se u 4. kolo Australian Opena nakon što je sa 6:3, 6:3, 7:6 pobijedio Argentinca Tomasa Martina Etcheverryja. Đoković će u sljedećoj fazi natjecanja igrati protiv Francuza Adriana Mannarina. Srpski tenisač u Melbourneu hvata 25. Grand Slam u karijeri.

Index je kratko razgovarao s legendarnim Matsom Wilanderom, sedmerostrukim pobjednikom Grand Slama. Šveđanin je već godinama komentator mečeva na Eurosportu, televiziji koja prenosi Australian Open, US Open i Roland Garros. Mnogi ga, posebno u Srbiji, nazivaju Đokovićevim najvećim kritičarom. S njim smo porazgovarali upravo o "fenomenu Đokovića".

"Igrači su danas puno kompletniji nego u osamdesetima"

"Novak je tenis podigao na potpuno drugu razinu u tehničkom smislu, ali najviše na mentalnom planu. Njegova mentalna pripremljenost najviše odskače, osobito na Grand Slamovima. On je kompletan igrač, ali uz to je i najbolje posložen u glavi."

"To je nevjerojatno. Volio bih znati kako se on osjeća svaki dan i protiv različitih protivnika. Volio bih razumjeti što ga motivira da nastavi i ne gubi teniske mečeve. Što ga motivira i dalje? Meni je to uvijek bio najteži dio", rekao je Wilander i nastavio:

"U karijeri sam najviše velikih mečeva igrao protiv Ivana Lendla. Johna McEnroea nisam mogao pobijediti na bržim podlogama, ali nikad nisam od njega izgubio na zemlji. Slično je bilo i s Borisom Beckerom. Mogao sam ga pobijediti na sporijim podlogama, ali u dvorani ili u Davis Cupu nikad.

"Tada je bio još veći kontrast u stilovima igrača nego danas. Meni je najveći protivnik u karijeri bila travnata podloga, a ne neki konkretni igrač. Danas su igrači puno kompletniji i dobri na različitim podlogama nego što je bio slučaj u osamdesetim godinama."

Pročitajte više