Čovjek bez ruku bavi se streličarstvom, osvaja medalje i ruši svjetske rekorde

Foto: Guliver Image/Getty Images

MATT STUTZMAN, rođen je bez obje ruke, ali mu to nije problem da drži Guinnessov rekord s pogotkom u streličarstvu s najveće udaljenosti - u konkurenciji svih sportaša.

"Ne postoji ništa što ne mogu", poručuje Stutzman koji nogama vozi automobil, igra košarku, piše s obje noge, ramenima i ustima.

Prije samo sedam godina bio je po cijele dane u kući, depresivan jer ne može pronaći posao. Danas, nakon što je njegova priča fascinirala svijet, ima sponzorske ugovore s velikim kompanijama.

Na Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojio je srebro u streličarstvu, a u Riju je ispao za jedan bod u četvrtfinalu.

"Moj cilj na Igrama je potaknuti ljude. Ništa drugo. Medalja je samo nagrada za trud, ništa više."

 

Streličarstvom se počeo baviti kako bi prehranio obitelj, a ne kako bi se natjecao s najboljima na svijetu. Ideja je bila da se hrani onim što ulovi.

"Kada ste očajni, a morate se boriti za obitelj, spremni ste na sve. Moj početak je bio smiješan, na Googleu sam tražio savjete o streličarstvu - kako naučiti čovjeka bez ruku. Naravno, nije bilo ničega, pa sam morao sam naučiti."

A nije samo to morao naučiti...

"Morao sam naučiti i kako se prilagoditi svijetu umjesto da se svijet prilagođava meni. To mi je recept za uspjeh sve do danas."

Čovjek koji inspirira ima poruku za sve...

"Ako ja mogu uzeti luk i natjecati se u sportu za koji ljudi misle da morate imati ruke za to, i još ostvarivati dobre rezultate, onda za vas nema izgovora. Ne čekajte da posao dođe vama, već učinite svoj život što boljim. Samo slijedite svoje snove."

 

Pročitajte više