Mauresmo osvojila Wimbledon: Konačno jača i od same sebe

FRANCUSKA tenisačica Amelie Mauresmo je u finalu Wimbledona svladala Belgijanku Justin Henin-Hardenne 2:6, 6:3, 6:4 i tako po prvi put osvojila najprestižniji teniski turnir na svijetu.

Bila je to muška interpretacija tenisa. Kao da je postojao samo jedan smjer u kome su trčale i Amelie i Justine, prema naprijed. Na svaku, i najmanju priliku, na svaku kraću ili sporiju loptu obje su naprosto jurišale na mrežu, agresivnost je bila osnovna karakteristika igre.

Početna nervoza bila je najveći protivnik Mauresmo, izgubljeni servis već u prvom gemu ostavio je trag do kraja seta. Henin je dominirala odličnim servisom, čvrstim i dubokim loptama posebno s forhenda i nepogrešivim volejom. Mauresmo niti jednog trenutka nije imala šansu za povratak, glatkih 6-2 za pola sata igre.

U drugom setu, kao da se "virus nervoze" preselio na drugu stranu. Amelie je zaigrala mnogo sigurnije i odlučnije, posebno je proradio prvi servis. Break u drugom gemu donio je Amelie više sigurnosti, lopte su imale manje spina i više dubine. lako je došla do 4-1, bio je to period meča u kojem smo vidjeli nekoliko čarobnih poena.

Servis Henin je "visio" i kod 4-2, no Mauresmo nije iskoristila šansu da set okonča brže, čak je i izgubila servis, ali je brzo uzvratila. Kad je krenula u servis za set pri 5-3, Mauresmo je ispustila 30-0, prepustila inicijativu protivnici i Henin se gotovo vratila u set. No Mauresmo, je spasila break lopte i as servisom osigurala treći set.

U trećem se i dalje igralo agresivno, tenisačice se nisu povukle. Mauresmo je brzo došla brzo do breaka, ali 3-1 u odlučujućem setu obično je za Mauresmo značio i zbunjenost iz koje se u pravilu budila kao gubitnica. Imala je priliku i na servis Henin za dvostruki break, ali je morala čekati svoj. Dobila ga je izlazeći i dalje na mrežu pogodivši seriju fantastičnih voleja. Na 4-3 odigrala je gotovo savršen gem. Bilo je 5-3 i sav pritisak je bio na servisu Heninm Belgijanka je izdržala za 5-4.

I tada je uslijedio trenutak istine. Može li Mauresmo rastjerati sve demone koji su je pratili u ovakvima sitaucijama, koji su bili jači od nje? Servirala je za meč, za titulu koju je najviše željela u karijeri, koju je točno prije deset godina osvojila u juniorskoj konkurenciji.

Uspjela je napraviti i taj posljednji korak; apsolutno zaslužena pobjeda u meču koji bio potpuno atipičan za ženski tenis. Centre Court se prolamao od aplauza potpuno zasluzenih, kao i svaka funta pa i malo više koliko će tenisačice dobiti za fantastično finale. Mauresmo je nakon velike Suzane Langlen druga Francuskinja koja je osvojila Wimbledon.

"Željela sam tu pobjedu danas više od svega i ne želim da se više priča o mojim slabim živcima. Ovo je poseban trofej u teniskom svijetu, njegovo osvajanje izaziva fantastične osjećaje." - rekal je Amelie nakon meča.

"Mauresmo je danas bila bolja, nema se što posebno reći, zasluzila je pobjedu. Ja sam na kraju bila ipak malo umorna nakon  serije u Roland Garrosu, Eastbornu i Wimbledonu. No, svejedno bilo mi je krasno ova dva tjedna u Wimbledonu." kazala je Henin-Hardenne.

Za Index iz Londona, Momir Jelovac

Pročitajte više