McClarenova Engleska bez goriva, Robinson opet crna točka

NI STEVEA MCCLARENA, kao i mnoge njegove prethodnike na kormilu engleske reprezentacije, nije mimoišla gorka pilula poraza protiv najvećeg nogometnog neprijatelja - Njemačke. Nijemci us pobjedom zatvorili stari Wembley, a na novom pred rasprodanim tribinama nanijeli prvi poraz domaćinu.

Umjesto da Steve McClaren dobije odgovore na neka pitanja, čini se da je pred njim samo još više problema. A završni ciklus kvalifikacija za Euro 2008 je tu, iza ugla.

Pitanje broj jedan je obrana, na čelu s Paulom Robinsonom. Engleski vratar je još jednom  upao u crnu rupu, a s njim i kompletna obrana. Robinson je ponovo bio izravan krivac za izjednačujući gol. Doduše, Schneiderov centaršut je izvadio iz rašlji (bio je slabo postavljen), lopta je pala u peterac gdje je njemački napadač Kevin Kuranyi jednostavno bio zaboravljen.

Pitanje broj dva - sterilnost napada. Krenulo je odlično, Micah Richards je dobio ulogu desnog beka, međutim mnogo više vremena je provodio u napadačkim operacijama. Već u 9. minuti doveo je Lamparda u priliku, odakle je Chelseaov napadač pogodio prvi Lehmannov kut za 1-0. Nakon toga redale su se prilike Smitha, pa dva puta Owena, Lamparda...

Nijemci znali kazniti greške

I kako to obično biva, kazna stiže. Prvo Kuranyjeva kazna Robinsonove pogreške, a zatim je rupu u obrani domaćih iskoristio Pander. Tu bombu ni Robinson iz najboljih dana ne bi zaustavio. Krivicu snosi prednja linija obrane, koja nije zatvorila put ispred Pandera. Sve je dakle odlučeno u prvom poluvremenu.


U nastavku opet su domaći imali nekoliko prilika (Lampard, Dyer 2 puta, Phillips), ali ništa od izjednačenja. Naprotiv, ponovo su gosti mogli povećati prednost (Kuraanyi). Dakle,  pred McClarenom je more dilema i problema.



"20 minuta odlično, 10 minuta loših, periodi dobre i loše igre su se izmjenjivali. Ono što me razočaralo je način na koji smo igrali u obrani, ne samo zbog prvog gola. U napadu nismo imali sreće, brojne neiskorištene prilike... Ako ih ne iskoristite, gubite meč. To je nogomet. Ali općenito sam zadovoljan tim dijelom igre, ali ne i realizacijom. Naravno, razočaran sam načinom na koji smo primili golove."- rekao je, između ostalog, McClaren nakon utakmice.

"Mislim da je Lamaprd igrao sjajno, u obrani i u napadu. Također, Richards i Beckham su djelovali vrlo pozitivno, kreativno, a posljedica toga je i naš jedini pogodak", pohvalio je svoje igrače McLaren.

Za vratara nije bilo riječi hvale: "Vrlo je razočaran, kao i svi vratari koji prime gol, posebno nakon pogreške. No on se mora vratiti, mora prijeći preko razočaranja i povratiti samopouzdanje".

Momir Jelovac
Foto:AFP

Pročitajte više