Medunić prvi nakon tri godine

U SPLITU je odigran posljednji Croatia cup prije ljetne stanke. Na turniru kojemu je domaćin bio BK Omega igrala se devetka s repasageom do osmine finala, a nastupila su 64 igrača prema poretku na Cro tour rang-ljestvici.

Prvo kolo je donijelo lak posao za nositelje koji su svi, osim Pere Vrdoljaka (BK Desetka), prošli dalje. Vrdoljak je u neizvjesnom susretu sa 9:7 izgubio od klupskog suigrača Berislava Šilića. Najzvučniji rezultat drugog kola postigao je Bruno Ivković (BK Cibalia) koji je odličnom igrom svladao drugog nositelja Ivicu Putnika (BK Mosconi, Zagreb). Ivković je imao vodstvo od 8:2, ali Putnik se nije predavao te je uspio stići vodstvo Ivkovića. Na 8:8 Putnik ima čak i priliku za pobjedu, ali ipak ne uspijeva povezati dvije kugle. Ivković sa 9:8 prolazi u treće kolo gdje ga je dočekao raspoloženi Josip Šušnjara (BK Ground Zero, Zagreb). Šušnjara lagano odrađuje meč i sa 9:1 prolazi u osminu finala.

Osim Ivkovića, meč protiv jednog od favorita turnira Dejana Orlića (BK Omega, Split) dobio je i Ivan Pavošević (BK 8ball, Zagreb) koji sa 9:6 prolazi dalje. Crni dan za nositelje se i dalje nastavio. Četvrtog nositelja Krešu Kralja (BK Mosconi, Zagreb) je u repasage poslao klupski suigrač Robert Burić pobjedom 9:8.

Nakon uzbudljiva dva kola treće kolo za ulazak u knockout fazu (posljednjih 16) je završilo uvjerljivim pobjedama. Osmorica su već tako prvog dana osigurala svoj nastup u završnoj fazi natjecanja. Ostalih osam tražilo se kroz repasage.

Od rezultata u repasageu svakako treba izdvojiti pobjedu Ivana Prusca (BK Ground Zero, Zagreb) nad Orlićem od 9:7 te pobjedu Drage Rančića (BK Ground Zero, Zagreb) nad Lukom Kutlešom (Plan B, Osijek) iako je Rančić kolo prije tijesno sa 9:8 pobijedio Krešimira Bonića (BK Desetka, Split) nakon što je ovaj promašio devetku za pobjedu.

Unatoč tome što je doživio poraz u drugom kolu, Putnik je imao priliku za povratak kroz repasage. S tim se nije složio Vedran Vunjak (BK Plan B, Osijek) koji ga je zaustavio na posljednjoj stepenici i pobjedom 9:5 poslao Putnika kući. Niti Kralj nije uspio vratiti se kroz repasage jer ga je Ivković sa 9:6 izbacio s turnira. Najzanimljiviji meč za ulazak u 16 (kroz repasage) odigran je između osamnaestogodišnjeg Michela Bartola (BK Ground Zero, Zagreb) i Zvonka Teteca (BK Desetka, Split). Bartol vrlo rano dolazi u vodstvo i kad se činilo kako samo treba privesti meč kraju, Tetec se vraća u igru. Na 8:8 spretniji je bio mladi Bartol te tako ulazi među 16, što mu predstavlja najbolji rezultat u PH.

Osmina finala donijela je nova uzbuđenja. Robert Sudić (BK Split Guliver) je u napetoj završnici uspio svladati Darija Škorputa (BK Ground Zero, Zagreb) sa 9:8. Ivković se porazom od Tomislava Šušića (BK Omega, Split) oprašta od turnira postigavši najbolji plasman u karijeri.
Četvrtfinala su nam donijela odličan biljar. Meč Sudić i Marko Lišnić (Plan B, Osijek), koji je ujedno i prvi na ukupnoj rang-listi PH, pokazao je što znači otvaranje meča. Lišnić malo nesigurnije otvara susret, što Sudić pretvara u svoju korist i silovito kreće k pobjedi. Sa 9:3 Sudić prolazi u polufinale, potpuno zasluženo. Ivica Medunić (BK Mosconi, Zagreb) nastavlja s uvjerljivim predstavama te sa 9:1 prolazi kraj Ivice Krole (BK Omega, Split).

Josip Šušnjara sa 9:5 pobjeđuje Šušića koji je već u osmini finala pokazivao kako ima problema u igri iako je početak turnira odigrao vrlo uvjerljivo. U susretu Karla Dalmatina (BK Omega, Split) i Bože Primića (BK Mosconi, Zagreb) bilo je svega, od propuštenih prilika do rezultatskih preokreta i odličnih poteza. Primić se nije uspio othrvati pritisku Dalmatina koji sustiže Primićevo vodstvo i poravnava rezultat na 7:7. Dalmatin do kraja odigrava u svom ritmu i sa 9:7 prolazi u polufinale.

Prvo polufinale ponudilo je pravu biljarsku dramu. Medunić otvara susret protiv Sudića vodstvom od 3:1, na što Sudić odgovara rezultatskim preokretom od 6:3. Medunić se vraća u susret i vraća meč na svoju stranu te je sad 7:6 za Medunića. Pri rezultatu 8:7 za Medunića Sudić odigrava loš safe udarac. Medunić odigrava odličan kontra safe, iz čega se niti Sudić nije mogao izvući te radi faul. S bijelom u ruci Medunić posprema pet kugli za pobjedu i prolazak u finale.

U drugom polufinalu do tada odlični Šušnjara nije mogao pronaći odgovor na Dalmatinovu igru iako je sve moglo otići i na drugu stranu da Dalmatin nije susret otvorio s dvije devetke iz razbijanja. Dalmatin do kraja odigrava vrlo sigurno i sa 9:5 prolazi u finale.

U finalu se odmah vidjelo kako Dalmatin neće moći parirati više nego raspoloženom Meduniću koji je kažnjavao sve Dalmatinove greške, a svoje partije završavao sigurno i precizno. Medunić do kraja uspijeva održati vodstvo te sa 9:6 osvaja svoj prvi Croatia cup nakon gotovo tri godine.

U ukupnom poretku na čelu ljestvice se nalazi Marko Lišnić koji je uspio obraniti prvo mjesto, dok su Dalmatin i Medunić iskoristili rano ispadanje Ivice Putnika popevši se na drugo, odnosno treće mjesto.

U PH slijedi stanka do rujna, ali naši najbolji biljaristi već ovog vikenda igraju Euro tour u Berlinu dok nas sljedeći tjedan očekuje nastup seniorske reprezentacije na timskom EP-u u Poljskoj. Krajem lipnja očekujemo nastup Dalmatina na SP-u u Kataru.

Poredak PH: Top 8

1. Marko Lišnić Plan B 2250
2. Karlo Dalmatin Omega 2055
3. Ivica Medunić Mosconi 1920
4. Ivica Putnik Mosconi 1845
5. Krešo Kralj Mosconi 1545
6. Božo Primić Mosconi 1523
7. Robert Sudić Split - G 1425
8. Tomislav Šušić Omega 1403

Pročitajte više